PREMIERUL, RAPORT ÎN PARLAMENT DESPRE SITUAŢIA ECONOMICĂ A ŢĂRII Dacian Cioloş: "Nu intenţionăm să creştem nicio taxă şi niciun impozit"

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Politică / 19 septembrie 2016

Dacian Cioloş

Dacian Cioloş

Actualizare 20:00 Ovidiu Raeţchi: "Spectacolul lui Dragnea din plen a arătat cât de urgentă este demisia sa din fruntea PSD"

Spectacolul revoltător al lui Liviu Dragnea din plenul Parlamentului a arătat cât de urgentă şi importantă este demisia sa din fruntea PSD, a precizat vicepreşedintelui PNL Bucureşti, Ovidiu Raeţchi prin intermediul unui comunicat de presă.

Acesta a afirmat că este revoltător faptul că Liviu Dragnea i-a dat lecţii lui Dacian Cioloş în Camera Deputaţilor şi că acesta este un motiv în plus pentru a demisiona urgent de la conducerea PSD.

"E dezgustător să vezi un anchetat penal, Dragnea - care lua bani de la copiii săraci din Teleorman pentru a-şi plăti secretarele de la sediul PSD - făcând de la tribuna Parlamentului o analiză critică a programului social al Guvernului Cioloş. E o ruşine să vezi un om suspectat de deturnare politică de fonduri ale oamenilor săraci dând lecţii în Camera Deputaţilor. Spectacolul revoltător de azi a arătat cât de urgentă şi importantă este demisia lui Liviu Dragnea din fruntea PSD".

(G.F.)

---------

Actualizare 18:13 Nicuşor Dan, despre discursul lui Dragnea: "N-am apreciat deloc ironia de a vedea un condamnat penal vorbind despre integritate"

Nicuşor Dan, liderul Uniunii Salvaţi România (USR), a criticat discursul lui Liviu Dragnea de astăzi, din Parlament, afirmând că nu a apreciat deloc ironia "de a vedea un condamnat penal vorbind despre integritate, transparenţă şi bună guvernare".

Nicuşor Dan a scris, pe pagina sa de Facebook: "L-am auzit pe domnul Dragnea dând lecţii în Parlament despre onestitate, bună guvernare, transparenţă, responsabilitate şi predictibilitate. N-am apreciat deloc ironia de a vedea un condamnat penal vorbind despre integritate şi preşedintele unuia dintre cele mai corupte partide din România despre transparenţă şi bună guvernare".

Liderul USR nu este de acord nici cu afirmaţia lui Dragnea conform căreia Guvernul Ponta a plecat "nedemocratic".

Nicuşor Dan a precizat: "Guvernul Ponta-Dragnea nu a plecat nedemocratic, aşa cum afirmă domnul Dragnea. A demisionat după o tragedie şi la presiunea unor manifestaţii publice - e adevărat, a plecat cu greu de lângă banul public -, iar apoi PSD a refuzat să facă o propunere de prim-ministru şi a votat Guvernul Cioloş. PSD nu a învăţat nimic, deşi promitea să asume lecţiile lunii noiembrie 2015. Aceeaşi aroganţă, aceeaşi lipsă de onestitate şi mult populism".

(S.A.)

-----------

Actualizare 17:45 Alina Gorghiu: "Mă îndoiesc de buna credinţă a PSD când solicită de la Guvernul Cioloş cifrele privind situaţia economică"

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu a declarat astăzi că se îndoieşte de buna credinţă a PSD când solicită de la Guvernul Cioloş cifrele privind situaţia economică, în condiţiile în care social-democraţii au ţinut la secret datele bugetare când s-au aflat la guvernare, transmit surse din presă.

"Guvernul PSD a fost la guvernare, înaintea Guvernului Cioloş. A fost la guvernare şi vreo doi ani a ţinut la secret datele bugetare, a ţinut la secret şi a încălcat permanent tot ce înseamnă termeni privind elaborarea legilor, cu privire la strategia bugetar-fiscală şi pentru aprobarea plafoanelor bugetare. Să ştiţi că performanţele modeste ale guvernării nu erau pentru ochii publicului, de aceea secretul ăsta o grămadă de vreme în guvernarea anterioară. Astăzi, când PSD solicită de la Guvernul Cioloş cifrele privind situaţia economică a României, mă îndoiesc de buna credinţă a acestui partid. Nu am auzit altceva din partea liderului PSD decât ce bun şi frumos a fost PSD la guvernare şi ce rău este Guvernul Cioloş", a afirmat Alina Gorghiu, în plenul Parlamentului.

Ea a susţinut că preocuparea PSD pentru starea economiei este falsă "şi nu reprezintă altceva decât startul unei campanii electorale de prost gust, marca PSD".

"Din grijă pentru România şi din priceperea sa, guvernul de stânga nu a lăsat în urma sa niciun proiect major pentru ţară. A reuşit în schimb să le întârzie, evident, pe cele care se aflau în execuţie şi să ţină la distanţă orice investitor strategic din spaţiul comunitar. Cifrele arată că se poate guverna decent, transparent şi cinstit şi fără PSD", a arătat copreşedintele liberal.

(G.F.)

----------

Actualizare 17:30 Tăriceanu "Guvernul Ponta, a fost înlocuit cu o echipă parcă luată din cartea de telefon"

Guvernul Ponta a fost înlocuit cu o echipă alcătuită aproape fără noimă, parcă luată din cartea de telefon, lipsită de competenţe, ceea ce a dus la un regres resimţit de toţi românii, a declarat astăzi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în faţa Camerelor reunite.

"Guvernul Ponta a fost înlocuit cu o echipă alcătuită aproape fără noimă, parcă luată din cartea de telefon, lipsită de competenţe, ceea ce a dus la un regres resimţit de toţi românii Dumneavoastră nu răspundeţi nici în faţa cetăţenilor, nici în faţa Parlamentului. Domnule prim-ministru, domnule miniştri, nu aţi răspuns cu nimic şi nici nu cred că aveţi de gând să răspundeţi, pentru că nu aţi fost aleşi. Sunteţi un guvern nedemocratic care timp de un an de zile aţi luat decizii care au ucis încet, dar sigur democraţia în România", a declarat preşedintele Senatului, potrivit Digi 24.

Acesta a spus că preşedintele Klaus Iohannis, a păcălit atât pe cetăţenii români la alegerile din 2014, cât şi echipa guvernamentală a lui Dacian Cioloş.

"Şedinţa noastră comună de astăzi marchează eşecul total al singurei acţiuni politice puse în operă de preşedintele Iohannis de la instalarea sa în funcţie, acţiune cunoscută sub numele de «Guvernul meu», care face parte din programul «România lucrului bine făcut», cu care au fost păcăliţi românii în 2014. Eşecul acţiunii prezidenţiale poate fi cuantificat ca fiind la puterea a doua", a mai declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

(G.F.)

----------

Actualizare 17:21 Dacian Cioloş: "Biriş a pus în dezbatere Codul Fiscal, în ciuda opoziţiei mele"

Premierul Cioloş a mai afirmat astăzi, în Parlament, că fostul secretar de stat de la Finanţe, Gabriel Biriş, nu a ţinut cont de faptul că i-a spus că nu susţine modificarea Codului Fiscal.

"Am cerut Ministerului Finanţelor, după discuţii cu operatori economici, cu agenţi economici, cu cei care lucrează în mediul privat, să vină cu propuneri de modificare care merg în acest sens, al simplificării. Au fost mai multe propuneri la Ministerul Finanţelor, dintre care unele dintre ele au vizat şi anumite modificări care ar fi putut avea un impact asupra taxelor şi impozitelor. Am ştiut de ele şi am spus foarte clar Ministerului Finanţelor că nu susţin astfel de modificări şi că nici măcar nu vreau ca ele să fie puse în dezbatere publică. Acolo a fost un secretar de stat care, în ciuda semnalului pe care eu l-am dat, a pus în dezbatere publică acel text şi i-am cerut să plece. Punct. Atât", precizat Dacian Cioloş, potrivit unor surse din media.

Premierul a susţinut că orice modificări pe care le-a făcut la Codul Fiscal au fost făcute în sensul simplificării sistemului de taxe.

Cioloş a mai spus: "Ştiţi că am mai venit cu modificări ale Codului Fiscal, în care a trebuit să corectăm erori făcute în trecut, erori de formulare, cum a fost şi cea cu veteranii şi cea cu plata impozitelor pentru grădinile din curţile oamenilor, unde după ce a fost adoptat Codul Fiscal, aţi venit la noi, la guvernul acesta tehnocrat să ne cereţi să modificăm prin OUG aceste lucruri şi să le corectăm. Asta am făcut, le-am corectat".

-----------

Actualizare 17:12 Cioloş: "Nu vreau să învăţ limba demagogiei"

Premierul Cioloş i-a răspuns, în Parlament, liderului PSD, Liviu Dragnea, afirmând că nu vrea să înveţe "limba română a demagogiei, a populismului" şi că actuala creştere economică nu s-a văzut încă în buzunarele românilor.

"Domnul Dragnea îmi spune că nu înţelege româna pe care o vorbesc. Nu ştiu, probabil. Eu nu vorbesc şi nici nu vreau să învăţ limba română a demagogiei, a populismului, a spune lucruri doar de dragul de a da bine. Mi-aţi cerut cifre, am venit şi v-am adus cifre. Dincolo de cifre, v-am mai spus şi ce am făcut noi fără să ne arogăm rezultatele acestea care vin din măsurile care au fost luate nu doar în ultimii doi ani, ci de prin 2009, 2010 încoace. V-am spus ce am făcut noi pentru ca aceste cifre să nu rămână doar cifre. Spuneaţi că această creştere economică nu se vede în buzunarele oamenilor. Poate nu se vede încă în buzunarele oamenilor, ...) dar poate problema este că această creştere nu s-a văzut nici în buzunarele clientelei politice şi probabil că asta afectează mai mult şi limba aceasta română probabil că nu o ştiu şi nici nu vreau să o învăţ", a replicat Dacian Cioloş, în plenul Parlamentului, potrivit unor surse din media.

Dacian Cioloş a precizat că limba română pe care el o vorbeşte este una directă, clară, pentru a spune lucrurilor pe nume.

Premierul i-a mai transmis liderului PSD: "Spuneaţi că guvernul tehnocrat nu a comunicat suficient. Probabil că nu a comunicat suficient, dar eu am preferat să facem lucruri, decât să vorbim prea multe şi sper eu să se vadă rezultatele".

-----------

Actualizare 15:52 Dragnea, către Cioloş: "Zero e procentul fondurilor UE absorbite de guvernul dumneavoastră"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a criticat astăzi şi gradul de absorbţie a fondurilor europene reuşit de Guvernul Cioloş.

Dragnea a afirmat: "Zero e procentul fondurilor UE absorbite de guvernul dumneavoastră în actualul buget european. Zero companii româneşti au primit ajutor de stat; în schimb, au primit şase companii străine".

Liderul PSD l-a acuzat şi pe preşedintele Klaus Iohannis că a forţat demisia lui Victor Ponta de la şefia Executivului, iar PSD a fost scos de la guvernare într-o manieră nedemocratică pentru instalarea ''unui guvern pretins independent''.

"Am plecat de la guvernare pentru că am fost forţaţi să o facem. Am fost scoşi de la guvernare într-o manieră nedemocratică. Preşedintele Iohannis, protectorul dumneavoastră a înlocuit un guvern desemnat de popor cu «guvernul meu», un guvern pretins independent. Vă spun cu toată sinceritatea: şi eu şi colegii mei v-am votat în Parlament pentru că am avut trei speranţe în ceea ce vă priveşte. Am sperat că, în calitate de fost comisar european, veţi deschide uşile Comisiei Europene şi veţi aduce în România mai multe fonduri europene, cel puţin câte am adus noi", a mai spus Liviu Dragnea.

''Ştiu că nu ştiţi ce înseamnă sinceritatea'', i-a transmis liderul social-democrat premierului de la tribuna Parlamentului, acuzându-l că a ştiut de proiectul de modificare ''pe furiş'' a Codului Fiscal, dar s-a ''spălat pe mâini''.

Dragnea a conchis: ''Aşteptam un raport clar, mă aşteptam să aveţi curajul, cinstea de a spune care este situaţia economiei. Am auzit un discurs electoral, sunt profund dezamăgit. Eşecul dumneavoastră şi al Guvernului îi afectează foarte mult, pe fiecare român. Până în decembrie, când guvernarea va intra pe mâini legitime, vă cer să stopaţi orice intenţie, măsură antinaţională pe care un membru al Guvernului ar intenţiona să o ia''.

----------

Actualizare 15:42 Liviu Dragnea: "Cioloş nu a vorbit în limba română, ci în limba tehnocraţilor, o limbă ruptă de realitate"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a criticat, în Parlament, discursul ţinut de premierul Dacian Cioloş cu privire la starea economiei.

Dragnea a afirmat:"Azi, domnul Cioloş nu a vorbit în limba română, ci în limba tehnocraţilor, o limba străină şi ruptă de realitate. Ce a spus domnul premier nu reprezintă realitatea.(...) Domnul Cioloş a spus că au avut în intenţie să presteze un alt tip de guvernare: transparent, responsabil şi predictibil. Dar ei au vrut să modifice Codul Fiscal pe furiş. CNADNR importă sare de 67 milioane de euro, sarea din România nu mai e bună. La fel: România importă uraniu din Canada; mina de unde se exploatează uraniu se va închide, cea care trebuie deschisă nu s-a deschis".

----------

Actualizare 15:24

Executivul nu intenţionează, până la sfârşitul acestui mandat, să majoreze nicio taxă şi niciun impozit, a precizat astăzi premierul Dacian Cioloş, în plenul reunit al Parlamentului.

"Nu intenţionăm, până la sfârşitul acestui mandat, să creştem nicio taxă, să creştem niciun impozit, să modificăm nicio indemnizaţie, aşa cum s-a spus. Dimpotrivă, în acest an am redus TVA la 9% pentru lucrările agricole şi imputurile consumate în agricultură. Şi tot pentru a veni în sprijinul agricultorilor, mai ales al micilor producători persoane fizice şi persoane autorizate, intenţionăm să venim cu modificări în sensul simplificării în Codul fiscal, prin care să propunem un regim de TVA special pentru micii agricultori, (...) ca ei să nu aibă nevoie de toată această birocraţie şi documentaţie privind înregistrarea TVA-ului", a precizat Dacian Cioloş.

Premierul a mai declarat că, în această toamnă, adeverinţele de venit şi certificatele de atestare fiscală (5 milioane de deplasări) vor putea fi transmise direct prin sistemul informatic.

În ceea ce priveşte fondurile europene, premierul a spus că rata absorbţiei pentru 2007 - 2013 a fost crescută de la 58% la finele anului trecut la 78% în prezent.

Cioloş a punctat: "Pentru 2014 - 2020 suntem într-o fază de pregătire a programelor, am lansat ghiduri de peste 13 miliarde de euro, însumat, care îşi vor arăta rezultatele de anul viitor. Acum facem licitaţiile de proiecte, semnăm contractele şi ele se implementează de anul viitor. Pentru prima oară, am asigurat o corelare între fondurile europene şi bugetul naţional".

----------

Actualizare 15:16

Creşterea economică are un impact pozitiv asupra salarizării, iar salariul mediu net a crescut cu 12% în iulie 2016 faţă de luna similară a anului trecut, a arătat premierul Dacian Cioloş, în raportul despre starea economiei, pe care îl prezintă în Parlament la acest moment.

Potrivit primului ministru, continuă tendinţa de scădere a şomajului, care rămâne însă ridicat, în jur de 21-22% pentru tineri.

''La sfârşitul lunii iulie aveam 152.000 de salariaţi mai mulţi, din care 140.000 în sectorul privat şi 12.000 în sectorul public Din cele 140.000 de locuri noi de muncă create în sectorul privat, circa 100 au fost create în zona serviciilor, iar restul de circa 40.000 în zona productivă. Vedem o continuare a tendinţei de scădere a şomajului la 6,3% în acest prim semestru faţă de 6,8% în primul semestru al anului trecut. Însă şi aici trebuie să subliniem că în ciuda acestei scăderi generale a şomajului, şomajul rămâne ridicat - în jur de 20 - 21% pentru tineri, pentru cei care caută un prim loc de muncă şi aici cred că trebuie să ne concentrăm atenţia în perioada care vine, în anii care vin, pentru a stimula crearea de locuri de muncă şi pentru cei care intră pentur prima dată în câmpul muncii. Creşterea economică are un impact pozitiv şi asupra nivelului de salarizare. Salariu mediu net la nivelul economiei a crescut cu 12% în iulie 2016, faţă de 2015, faţă de aceeaşi perioadă în 2015, cu o creştere mai mare în sectorul IT, în industria alimentară şi în industria textilă'', a mai declarat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, creşterea este una sustenabilă, dar pentru menţinerea ei este nevoie de reforme structurale şi de încurajarea investiţiilor.

Premierul a precizat că exporturile au crescut în acest prim semestru cu 4,2%.

"Sigur, balanţa comercială este negativă, pentru că importurile au crescut cu 11%, date fiind şi disponibilităţile de consum în urma mobilizărilor de finanţare şi prin creşterea veniturilor, dar, chiar dacă această creştere a exporturilor este de 4,2%, ea se situează la un nivel mediu superior de media comunitară europeană, unde la nivel european exporturile au scăzut pentru acest prim semestru cu 0,8%. Asta se traduce şi prin câştigarea de pieţe noi pentru România", a menţionat Cioloş.

-----------

Actualizare 15:09

Premierul Dacian Cioloş, a afirmat în Parlament, în prezentarea raportului privind situaţia economică a ţării, că Executivul şi-a asumat o canalizare a resurselor spre infrastructură şi investiţii care să vizeze zone precum Dobrogea, Oltenia sau Moldova.

Dacian Cioloş a susţinut că integritatea a fost una din valorile pe care Cabinetul le-a asumat, precizând că cetăţenii din ţara noastră aşteptau un nou mod de a administra interesul public, mai transparent.

----------

Premierul Dacian Cioloş prezintă, în Parlament, un raport despre economie, la solicitarea liderului PSD, Liviu Dragnea.

Potrivit premierului, creşterea estimată pe acest an este de 4,8%, faţă de prognoza iniţială de 4,2%.

Cioloş a declarat: "Legat de creştere, avem o creştere economică bună, dar nu e un motiv de prezentare triumfalistă.(...) E esenţial să insistăm în perioada următoare pe transferul creşterii economice în crearea de locuri de muncă".

De asemenea, pemierul a precizat că Executivul s-a concentrat pe câteva elemente: recâştigarea încrederii cetăţeanului în stat, asigurarea unui mediu mai predictibil, favorabil investiţiilor.

La şedinţă şi-au înregistrat prezenţa 347 de deputaţi şi senatori, dar participă şi miniştri din Cabinetul Cioloş.

Premierul a fost invitat de conducerea Parlamentului săptămâna trecută.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dintre Ciolos si Dragnea pe cine sa cred?

    Unul e curat celalalt patat cu cafea. 

    1. Pe condamnatul penal Dragnea. S-a gasit el sa vorbeasca despre incompetenta. De fapt eu cred ca este singurul domeniu pe care il stapaneste. Restul sunt penale si pe care de asemenea le stapaneste foarte bine.

    Si Dan e bun.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb