"Vom urmări integrarea în UE, dar nu vom urmări apartenenţa la NATO"

PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA:  "Vom urmări integrarea în UE, dar nu vom urmări apartenenţa la NATO"

G.B
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 9 martie 2022

Natalia Gavriliţă (sursa foto: Facebook)

Natalia Gavriliţă (sursa foto: Facebook)

Chişinău- Digi24-09.03.2022: Prim-ministrul de la Chişinău, Natalia Gavrilita, a declarat că Republica Moldova este o ţară neutră şi neutralitatea ei este consacrată în Constituţie, fapt pentru care se aşteaptă "ca toată lumea să acţioneze în conformitate cu acest principiu". Într-un interviu pentruEuronews, şefa guvernului de peste Prut a transmis că "ţara noastră îşi doreşte să adere la Uniunea Europeană, nu şi să facă parte din NATO".

Premierul Republicii Moldova, întrebată de acţiunile autorităţilor de la Chişinău în cazul în care trupele ruse nu se vor opri la graniţele Republicii Moldova, a susţinut că că acum nu sunt pericole că războiul din Ucraina să afecteze securitatea ţării. Natalia Gavrilita a menţionat că, în acest moment, Republica Moldova este concentrată pe gestionarea fluxului mare de refugiaţi.

"Acesta este un scenariu ipotetic. În prezent suntem foarte concentraţi pe gestionarea fluxurilor mari de refugiaţi. Avem peste 250 de mii de oameni care au trecut graniţa din Ucraina. Suntem la capacitatea noastra actuală şi avem nevoie de mult ajutor şi asistenţă internaţională pentru a face faţă acestei crize umanitare masive. Aşa ca ne concentrăm cu privire la provocarile cu care ne confruntăm acum, mai degrabă decât să discutăm un scenariu ipotetic", a spus premierul Republicii Moldovei.

"Este foarte regretabil ceea ce se întâmplă în Ucraina. Condamnăm războiul şi susţinem cu fermitate independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional. Trăim într-o regiune complexă, cu probleme de securitate şi pentru Moldova, în special în ceea ce priveşte Transnistria şi regiune separatistă, dar în prezent nu vedem niciun pericol sau riscuri de raspandire în regiunea transnistreană. Continuam cu formatele noastre de negociere. Moldova este o ţară neutră. Neutralitatea ei este consacrată în constituţie să ne aşteptam ca toata lumea să acţioneze în conformitate cu acest principiu", a declarat Natalia Gavrilita. 

Întrebată dacă neutralitatea Republicii Moldova înseamnă ca orice aderare la NATO este exclusă, Natalia Gavrilita a precizat: "Într-adevăr, acest principiu de neutralitate este consacrat de constituţie şi vom urmări integrarea în UE, dar nu vom urmări apartenenţa la alianţa NATO".

Premierul moldovean a mai fost întrebată şi ce părere are despre faptul că unele partide politice româneşti spun că ar trebui să existe un referendum pentru ca Republica Moldova să se poată uni cu România şi să intre astfel în UE şi NATO. "În prezent, nu discutam despre aceasta optiune", a spus Natalia Gavrilita, precizând că acest scenariu nu se află pe masa discuţiilor de la Chişinău. 

Republica Moldova nu este prima ţară care susţine publică că nu doreşte să intre în NATO. Prim-ministra Suediei, Magdalena Andersson, spune că ţara nu va lua în calcul aderarea la NATO ca urmare a războiului de agresiune pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei, în ciuda apelurilor opoziţiei în acest sens. Conform şefei guvernului de la Stockholm, o astfel de solicitare "ar destabiliza securitatea Europei".

Suedia nu s-a mai implicat într-un război din 1814 şi şi-a construit politica externă pe neparticiparea la alianţe militare, dar şi-a întărit relaţiile cu NATO în ultimii ani, în condiţiile în care tensiunile cu Rusia din Marea Baltică s-au intensificat. Totuşi, invazia rusă din Ucraina a relansat apelurile ca Suedia să adere la NATO, la fel şi Finlanda, care a rămas şi ea în afara blocului militar.

Rusia nu doreşte ca Finlanda ori Suedia să adere la NATO. La sfârşitul lunii trecute Putin a ameninţat din nou cu "consecinţe grave militaro-politice" dacă cele două ţări vor hotărî aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. Andersson a făcut aceste remarci după o întâlnire cu lideri ai opoziţiei pentru a discuta despre agravarea situaţiei de securitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb