Prim-ministrul României, Călin Popescu Tăriceanu se va întâlni, astăzi, cu Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, pentru a analiza situaţia creată prin decizia de majorare cu 50% a salariile profesorilor, luată de Parlamentul României, a declarat, sâmbătă, şeful Executivului, după întâlnirea cu miniştrii Finanţelor, Educaţiei, Muncii, Sănătăţii, Administraţiei Publice şi Internelor. "Luni, voi avea o întâlnire cu Guvernatorul Băncii Naţionale a României pentru a analiza situaţia creată prin decizia Parlamentului de a majora salariile profesorilor cu 50%", a afirmat premierul Tăriceanu. În contextul crizei economice internaţionale, în România se vor simţi efecte colaterale, deşi sistemul bancar românesc este unul solid, a adăugat şeful Executivului.
Potrivit primului ministru, sectorul cu cele mai mari creşteri salariale în perioada 2004 - 2008 a fost cel al educaţiei, în care au fost creşteri de peste 90%. "Nu mă opun creşterilor salariale, dar pentru orice categorie socială trebuie să ţinem cont de sustenabilitatea creşterilor salariale. Măsurile politice se vor întoarce asupra puterii de cumpărare a populaţiei. Inflaţia a coborât la zero la sută în august. Nu vreau ca prin măsura de majorare a creşterilor salariale să întoarcem mersul inflaţiei", a menţionat şeful Executivului.
De asemenea, primul ministru a făcut o paralelă între situaţia creată în Ungaria, în anul 2002, când a fost luată o decizie asemănătoare celei de majorare a salariilor. "O astfel de măsură luată în Ungaria, în 2002, a determinat intrarea în derapaj a economiei Ungariei. Timp de şase ani, această economie nu şi-a revenit", a declarat Tăriceanu.
Camera Deputaţilor a adoptat recent legea prin care salariile cadrelor didactice se majorează cu peste 50% începând de la 1 octombrie, actul normativ fiind trimis spre promulgare şefului statului.