Slovenia nu are nevoie de ajutor financiar de la Uniunea Europeană (UE), a declarat, vineri la Bruxelles, premierul Janez Jansa, adăugând că nu se ştie încă suma de care au nevoie băncile slovene, potrivit Agerpres.
Domnia sa a explicat: "Pentru moment Slovenia nu este în pericol de a fi obligată să solicite ajutorul fondurilor europene de salvare. Credem că prin implementarea noilor măsuri, în special legea ce prevede echilibrarea finanţelor publice, nu suntem acum în pericol".
Slovenia a revizuit, în mai, bugetul pentru acest an şi a adoptat măsuri de austeritate pentru a stabiliza finanţele publice şi pentru a reduce deficitul. Guvernul îşi propune să reducă deficitul la 3,5-4% din PIB anul acesta, de la 6,4% din PIB în 2011 şi să ajungă la 3% din PIB în 2013, plafonul stabilit de UE.
"Singura incertitudine rămâne sectorul bancar", a explicat premierul sloven, referindu-se la cele mai mari bănci ale ţării, Nova Ljubljanska Banka (NLB) şi Nova Kreditna Banka Maribor (NKBM), ambele controlate de stat şi afectate de creşterea ratei creditelor neperformante.
"Se face un audit la cele două bănci şi vom da un răspuns la această întrebare (privind ajutorul UE pentru instituţiile de creditare) numai după ce aflăm rezultatele", potrivit domniei sale.
La sfârşitul lunii aprilie, agenţia de evaluare financiară "Moody's" a retrogradat ratingul principalelor bănci slovene, din cauza deteriorării bruşte a calităţii activelor din portofoliile de credite ale băncilor.