Premierul spaniol neagă schema ilegală de finanţare din Partidul Popular

Cristina Radu
Internaţional / 26 iulie 2017

Mariano Rajoy

Mariano Rajoy

Mariano Rajoy a negat azi orice cunoaştere a schemei de finanţare ilegală în cadrul Partidului său Popular Conservator (PP), devenind primul prim-ministru de şedinţă în Spania care a dat probe într-un proces, provocând cereri de demisie, potrivit Reuters.

Apariţia lui Rajoy ca martor în procesul de corupţie pune lumina reflectoarelor pe scandalurile lungi de grefă, care au viciat partidul într-un moment delicat, deoarece nu se mai bucură de majoritatea parlamentară. Rajoy nu a comis greşeli până acum.

Acuzaţiile referitoare la un fond al PP au afectat partidul de ani de zile. Acestea au reapărut în contextul procesului de extindere al partidului, care a fost iniţial centrat pe relaţiile ilegale dintre consiliile mici şi o reţea de întreprinderi, potrivit agenţiei de ştiri.

Întrebat dacă ştie dacă PP a operat o schemă de finanţare ilegală pentru campaniile electorale şi a primit donaţii în numerar de la donatori anonimi, premierul a declarat în faţa instanţei: "Niciodată". Acesta a negat plăţile ilicite, spunând că orice afirmaţii în acest sens au fost "absolut false". Rajoy a afirmat: "N-am auzit nimic pentru că ... nu am fost niciodată responsabil de chestiunile financiare din cadrul partidului".

Rajoy a depus mărturie la o masă înălţată de lângă un panou din faţa curţii, spre deosebire de locul în care stau de obicei martorii, cu care se confruntă magistraţii, provocând o plângere din partea unui avocat vizând ce el numeşte "privilegiu inutil".

Spectacolul lui Rajoy care se confruntă cu audierile procurorilor a creat indignarea partidelor de opoziţie, liderul socialiştilor cerând demisia imediată a primului ministru.

Liderul socialiştilor Pedro Sanchez a afirmat la o conferinţă de presă după ce Rajoy a plecat de la tribunal: "Există o singură cale: demisionează". Liderul anti-austeritate, Podemos ("Putem"), Pablo Iglesias, a numit mărturia lui Rajoy ca fiind "ruşinoasă".

Partidele de opoziţie au cerut demisia lui Rajoy, însă socialiştii şi cei de la Podemos au eşuat în ofertele lor de a-l elimina, în timp ce lucrau într-un parlament fracturat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb