Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu i-a invitat pe liderii partidelor parlamentare la o reuniune consultativă, în vederea stabilirii datei alegerilor pentru desemnarea reprezentanţilor României în Parlamentul European. Consultările vor avea loc luni, 20 august, la ora 15,00, la Palatul Victoria. Partidul Democrat a anunţat deja că nu va participa la consultările cu primul-ministru. Într-un comunicat de presă, preşedintele PD, Emil Boc, a afirmat că "stabilirea datei alegerilor este atribuţia exclusivă a Guvernului, iar premierul trebuia de mult să organizeze alegerile pentru Parlamentul European". "PD nu va participa la niciun simulacru de reuniune pentru stabilirea datei alegerilor pentru PE", a spus liderul democrat.
Celelalte partide - UDMR, PC, PSD, PRM - şi-au anunţat prezenţa la Palatul Victoria. Partidul Conservator, prin vocea senatorului Sabin Cutaş, şi-a exprimat însă regretul că alegerile europarlamentare nu se vor desfăşura prin sistemul de vot uninominal. El a precizat că, în cadrul Biroului Politic al partidului, care va avea loc luni, va fi stabilită şi componenţa delegaţiei care va fi prezentă la Palatul Victoria.
Preşedintele executiv al UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea va onora invitaţia premierului Tăriceanu şi va merge la consultările pentru stabilirea datei alegerilor europarlamentare.
Referitor la mandatul cu care va merge UDMR la consultări, preşedintele executiv al Uniunii a afirmat că formaţiunea pe care o reprezintă susţine că cea mai bună variantă pentru organizarea alegerilor europarlamentare este sfârşitul lunii noiembrie.
Preşedintele Partidului România Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor, a declarat că îşi va întrerupe mini-vacanţa pe care o petrece la Bran pentru a participa la consultările cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu, deoarece a considerat că tema reuniunii - stabilirea datei alegerilor europarlamentare - este extrem de importantă. Purtătorul de cuvânt al PSD, vicepreşedintele Cristian Diaconescu, a afirmat că social-democraţii vor susţine, în cadrul consultărilor cu premierul, ca data de desfăşurare a scrutinului pentru desemnarea reprezentanţilor României în Parlamentul European să fie 9 decembrie. "Nu este o propunere fixistă, dar, în opinia noastră, euroalegerile ar trebui să aibă loc la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie. Dacă se optează pentru decembrie, atunci nu se poate pe 2 decembrie, imediat după Ziua Naţională, aşa că rămâne 9 decembrie. Apoi ar fi deja prea târziu, pentru că intrăm în iarnă", a afirmat Diaconescu.