Premierul turc ameninţă statele care îl vor sprijini pe clericul Gulen

Laura Boico
Internaţional / 17 iulie 2016

Binali Yildirim (Sursă foto: Facebook)

Binali Yildirim (Sursă foto: Facebook)

Actualizare 14:30 Fethullah Gulen: "Există posibilitatea să vorbim despre o lovitură de stat înscenată"

Există posibilitatea ca evenimentele din Turcia să reprezinte o lovitură de stat înscenată, a precizat clericul musulman Fethullah Gulen, ai cărui adepţi sunt acuzaţi pentru puciul militar eşuat, informează Reuters.

Fethullah Gulen a sugerat că lovitura de stat "poate fi un motiv pentru acuzaţii şi asocieri".

Clericul musulman a mai afirmat că democraţia nu poate fi realizată printr-o acţiune militară, dar a criticat şi administraţia preşedintelui Tayyip Erdogan.

"Se pare că nu au nicio toleranţă pentru orice mişcare, grup sau organizaţie care nu se află sub controlul lor total", a mai precizat Gulen.

(G.G.)

--------

Premierul turc a ameninţat statele care îl sprijină pe clericul Gulen. Acesta este principalul opozant al actualului regim de la Istanbul şi conform surselor guvernamentale ar putea fi implicat în tentativa de lovitură de stat eşuată, informează Digi24.ro.

Premierul turc a spus că Guvernul ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea, ca să descurajeze astfel puciuri. De asemenea, Binali Yildirim a mai adăugat că: "Orice ţară care-l sprijină şi-l adăposteşte pe clericul musulman Fethullah Gulen va fi în război cu Turcia". Gulen este considerat de autorităţi ca fiind responsabil de tentativa de puci şi trăieşte, de ani buni, în Statele Unite.

"Fetullah Gulen este liderul unei organizaţii teroriste. Noi ştiam deja acest lucru, iar Consiliul Naţional de Securitate a decis deja asta. Au fost demarate acţiuni privind extrădarea lui (din Statele Unite). Mai ales după toate cele ce s-au întâmplat noaptea trecută, oricine îl susţine pe acest şef de grupare teroristă, nu mă pot gândi la nicio ţară care să îl susţină de acum încolo. Nu mă pot gândi că vreo ţară care să îl susţină sau să îl adăpostească. Orice ţară care ar face aşa ceva, nu este un prieten al Turciei. Dimpotrivă, o astfel de ţară este implicată într-un război adevărat împotriva Turciei. Adevăratele prietenii vor fi testate după toate cele întâmplate," a declarat premierul turc, Binali Yildirim.

Guvernul a precizat că adepţii lui Gulen, care trăieşte în exil auto-impus în Statele Unite de ani de zile, au fost în spatele tentative de lovitură de stat.

Guvernul îl acuză pe Gulen de încercarea de a construi o "structură paralelă", în cadrul sistemului judiciar, sistemului de educaţie, mass-media şi armată, ca modalitate de a prelua puterea, acuzaţie pe care clericul o neagă.

SUA cer Turciei dovezi privind implicarea clericului Fethullah Gulen în tentativa de lovitură de stat

Statele Unite vor ajuta Turcia în ancheta privind lovitura de stat militară eşuată şi invită autorităţile turce să furnizeze probe împotriva clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan că este principalul responsabil al acestei tentative de a-l înlătura de la putere, a declarat ieri secretarul american de stat John Kerry, transmite AFP, citată de Agerpres.

Potrivit agenţiei Reuters, clericul Fethullah Gulen, care s-a autoexilat în SUA de mai mulţi ani, a negat categoric că ar fi jucat vreun rol în această lovitură de stat şi a spus că o condamnă "în cei mai puternici termeni".

Aflat în vizită în Luxemburg, John Kerry a declarat că Washingtonul încă nu a primit din partea autorităţilor turce vreo cerere de extrădare pentru Fethullah Gulen, dar a adăugat că se aşteaptă ca guvernul turc să aducă în discuţie această chestiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb