Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu s-a arătat mulţumit ieri, în urma consultărilor informale cu partidele parlamentare, de faptul că opţiunile acestora pentru desfăşurarea alegerilor pentru PE sunt apropiate. Premierul a precizat că Executivul va decide ca alegerile pentru PE să aibă loc între sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie, aşa cum au propus partidele, data exactă urmând să fie anunţată într-una dintre următoarele două şedinţe de Guvern, când MIRA va avea pregătite toate dispoziţiile legale necesare.
"M-am bucurat să constat că există o viziune relativ apropiată între partide. Cu toţii au susţinut două variante în esenţă: e vorba fie de sfârşitul lunii noiembrie, fie de începutul lunii decembrie", a arătat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, care a subliniat că decizia stabilirii datei alegerilor este o atribuţie exclusivă a Guvernului.
Primul-ministru a spus că, de fapt, acum este reluat un proces electoral, stabilit prin Ordonanţa 128/2007, şi care a fost îngheţat între timp. Anumite proceduri au fost deja îndeplinite pentru organizarea alegerilor, a subliniat premierul, care a precizat că, din câte cunoaşte, toate partidele şi-au îndeplinit formalităţile necesare pentru a lua parte la alegeri şi că că nu are cunoştinţă ca între timp să se fi înfiinţat o nouă formaţiune politică.
Călin Popescu-Tăriceanu a arătat că a sesizat din partea partidelor "temeri cu privire la corectitudinea procesului electoral", menţionând că în trecut au fost semnalate fraude electorale, în special de tipul turismului electoral.
Primul-ministru a dat asigurări că Guvernul va analiza "toate posibilităţile care ar putea fi folosite pentru vicierea rezultatelor" şi va încerca "să adopte acele prevederi legale care să îndepărteze aceste riscuri", astfel încât alegerile să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.
Partidele parlamentare se vor întâlni chiar astăzi, a anunţat premierul, cu reprezentanţi ai Executivului, pentru a face eventuale propuneri pentru limitarea sau evitarea unor astfel de riscuri de fraudă electorală.
• PSD îşi menţine propunerea pentru organizarea euroalegerilor pe data de 9 decembrie
Partidul Social Democrat (PSD) consideră că europarlamentarele ar trebui să aibă loc pe data de 9 decembrie, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al PSD, vicepreşedintele Cristian Diaconescu, după consultările de la Palatul Victoria. Potrivit lui Diaconescu, consultările cu primul-ministru au avut un caracter informal, deoarece, potrivit legii, Guvernului îi revine responsabilitatea de a fixa data alegerilor europene. El a subliniat însă că data de 9 decembrie, propusă de social-democraţi, îndeplineşte cumulativ o serie de condiţii. "Este o perioadă care ni se pare propice din punct de vedere al activităţii parlamentare, pentru că avem bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale, acte normative extrem de importante care trebuie să fie adoptate cât mai rapid. Pe de altă parte, este propice pentru respectarea perioadei de 90 de zile, aşa cum Legea electorală o prevede în ceea ce priveşte perioada preelectorală pentru desfăşurarea campaniei", a punctat Diaconescu. În opinia vicepreşedintelui PSD, dacă scrutinul va fi organizat pe data de 9 decembrie, atunci există suficient timp şi pentru informarea electoratului în privinţa rolului şi importanţei Parlamentului European şi a calităţilor pe care cei care candidează şi îi vor reprezenta pe români trebuie să le aibă. La consultările de la Palatul Victoria au participat din partea PSD Cristian Diaconescu, Titus Corlăţean şi Valeriu Zgonea.
Liberalii au propus ca euroalegerile să se desfăşoare între
25 noiembrie şi
9 decembrie
Delegaţia liberală, prezentă ieri la consultările privind alegerile europarlamentare, a propus ca scrutinul pentru PE să aibă loc în perioada 25 noiembrie-9 decembrie. Senatorul liberal Norica Nicolai a arătat că liberalii ar prefera însă data de 25 de noiembrie. "PNL a propus ca aceste alegeri să se desfăşoare între 25 noiembrie, cel târziu 9 decembrie, dar ca opţiune şi noi considerăm că 25 noiembrie este o dată rezonabilă în care aceste alegeri vor avea succes", a declarat Norica Nicolai. Din delegaţia PNL a mai făcut parte senatorul Puiu Haşotti.
UDMR propune organizarea alegerilor în a doua jumătate a lunii noiembrie
Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a propus luni, în cadrul consultărilor de la Palatul Victoria, ca alegerile pentru Parlamentul European să aibă loc pe 18 sau pe 25 noiembrie. "UDMR a spus că aceste alegeri ar trebui să fie ţinute cât mai repede şi am propus şi două date fezabile: 18 sau 25 noiembrie. În urma discuţiilor, majoritatea partidelor converg spre 25 noiembrie, dar urmează ca, în zilele următoare, să se clarifice unele probleme tehnice, legate de ordonanţele Guvernului în Parlament. Susţinem această dată, propusă şi de noi, de 25 noiembrie pentru alegerile europarlamentare", a declarat, la finalul consultărilor, vicepreşedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely. Potrivit lui Borbely, data euroalegerilor ar putea fi anunţată chiar în această săptămână de către Guvern, urmând ca, în perioada următoare, să fie rezolvate, în Parlament, eventualele probleme tehnice.
Conservatorii doresc alegeri europarlamentare la sfârşitul lunii noiembrie
Partidul Conservator (PC) optează pentru organizarea alegerilor europarlamentare în a doua jumătate a lunii noiembrie, a declarat ieri preşedintele Consiliului Executiv al PC, senatorul Codruţ Şereş, după consultările de la Palatul Victoria. Şereş a subliniat însă că responsabilitatea stabilirii datei alegerilor pentru PE revine Guvernului şi premierului Călin Popescu-Tăriceanu. PC a atras atenţia asupra faptului că, pe lângă campania pe care o va desfăşura fiecare partid, este nevoie ca Guvernul, prin instituţiile abilitate, să organizeze manifestări şi campanii de informare privind PE.
PRM susţine organizarea alegerilor europarlamentare pe 25 noiembrie
Partidul România Mare (PRM) susţine ideea organizării alegerilor europarlamentare pe 25 noiembrie cu condiţia modificării Legii electorale, a anunţat ieri preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, la finalul consultărilor de la Palatul Victoria. Corneliu Vadim Tudor a declarat: "Cu cât mai repede, cu atât mai bine, nu trebuie să intrăm în sărbătoarea naţională sau în sărbătorile lunii decembrie", a spus Vadim, care a specificat că a venit la aceste consultări după ce şi-a întrerupt concediul de odihnă petrecut alături de familie la Bran. El a arătat că Legea electorală trebuie modificată astfel încât să nu se mai poată vota pe liste speciale şi să nu mai fie "permisă manipularea prin sondajele" institutelor de specialitate. Liderul PRM a susţinut că această modificare a legii trebuie făcută pentru că preşedintele Traian Băsescu ar fi promis deja liderilor grupului popularilor din Parlamentul European că PD va obţine jumătate din cei 35 de europarlamentari ai României. Potrivit lui Vadim Tudor, marţi se va reuni, la Palatul Victoria, un grup de lucru pentru discuţii tehnice pe marginea modificării Legii electorale, la care PRM va fi reprezentat de senatorul Verginia Vedinaş. Liderul PRM a venit la consultările de la Palatul Victoria însoţit de europarlamentarii Eugen Mihăescu, care de asemenea şi-a întrerupt concediul de la Paris, şi Cristian Stănescu.