Premierul Viorica Dăncilă îşi prezintă bilanţul

A.M.
Politică / 23 iulie 2018

Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă

Actualizare Dăncilă: Investiţiile publice au crescut cu peste 50% în primul semestru, la 9,1 miliarde lei

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat astăzi, la prezentarea bilanţului după şase luni de guvernare, că criticile referitoare la lipsa investiţiilor au fost nefondate, în contextul în care bugetul alocat acestora a crescut cu peste 50% în primul semestru, la 9,1 miliarde lei, faţă de primele şase luni ale anului trecut, iar avansul investiţiilor străine arată că investitorii nu se lasă impresionaţi de ştirile false şi alarmiste lansate de criticii Guvernului.

Premierul Viorica Dăncilă îşi prezintă astăzi, la Palatul Victoria, bilanţul după şase luni de guvernare.

Suma prezentată în cazul investiţiilor publice este însă mai mică decât cea înregistrată în 2016, 2015, 2014 şi 2013, după primele şase luni, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor în anii anteriori.

Astfel, după primul semestru din 2013, investiţiile publice erau de 12,2 miliarde lei, acestea scăzând apoi la 9,6 miliarde lei după primul semestru al anului 2014. În perioada ianuarie-iunie 2015, investiţiile au stagnat la 9,6 miliarde lei, acestea crescând la 11 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului 2016.

Dăncilă a spus că avansul din primele şase luni arată că criticile legate de investiţii sunt nefondate.

"Investiţiile publice reprezintă un capitol vizat de critici. Dacă ne uităm în grafic, în semestrul unu 2017, investiţiile publice erau de 6 miliarde lei. În semestrul unu 2018, investiţiile publice sunt de 9,1 miliarde lei. Graficul de faţă arată cât de lipsite de temei a fost aceste critici. Investiţiile publice au crescut cu mai mult de jumătate din suma de anul trecut", a afirmat Dăncilă.

-------

Actualizare : Veniturile la bugetul de stat au crescut

Veniturile la bugetul de stat au crescut, fiind mai mari în primele şase luni ale acestui an cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat, astăzi, la Palatul Victoria, premierul Viorica Dăncilă, care prezintă bilanţul la şase luni de guvernare, transmite Agerpres. "Total venituri bugetare: semestrul I 2017 - 117,2 miliarde de lei, semestrul I 2018 - 132 miliarde de lei. Se observă că veniturile la bugetul de stat au fost în primele 6 luni din 2018 cu 12% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Deci, în vistieria statului au intrat cu aproape 15 miliarde de lei în plus faţă de primul semestru al anului trecut. (...) Acest surplus a fost folosit pentru a susţine creşterile de venituri ale populaţiei, precum şi creşterile cu investiţiile publice", a precizat Dăncilă.

Pe de altă parte, a arătat Viorica Dăncilă, se constată o scădere a sumelor din impozitul pe venit de la 14,8 miliarde lei - în semestrul I 2017 la 11,7 miliarde de lei - în semestrul I 2018.

"Acest lucru este datorat faptului că impozitul a fost redus de la 16% la 10%. (....) Pe de altă parte, transferul contribuţiilor de la angajator la angajat a adus la buget un plus de 12,6 miliarde de lei de la 34,2 miliarde de lei în semestrul I 2017 la 46,8 miliarde de lei în semestrul 1 2018", a adăugat premierul.

Dacă în decembrie 2017 gradul de absorbţie al fondurilor europene era de 16%, în iunie 2018 gradul de absorbţie este de 19% faţă de 20% cât este media europeană, a mai precizat premierul.

--------

Premierul Viorica Dăncilă îşi prezintă la această oră, la Palatul Victoria, bilanţul la şase luni de guvernare. Mandatul celui de-al treilea premier al majorităţii PSD-ALDE în decurs de un an şi jumătate a fost marcat de critici atât din partea opoziţiei, cât şi din partea românilor, care au ieşit în stradă să protesteze, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut de mai multe ori să demisioneze, pentru "a face loc unor oameni responsabili şi competenţi", relatează News.ro.

Prim-ministrul a fost ţinta ironiilor din cauza greşelilor gramaticale şi de exprimare, dar şi subiectul unei plângeri penale depuse de liderul PNL Ludovic Orban, care o acuză de înaltă trădare în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. (vom reveni)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb