Armata americană a reluat joi zborurile avioanelor Osprey în Japonia, după trei luni de reţinere la sol a acestor avioane controversate din cauza implicării lor într-o lungă serie de accidente mortale, notează AFP.
Unul dintre aceste aparate, care pot decola şi ateriza vertical ca un elicopter şi zbura ca un avion, s-a prăbuşit în mare în sud-vestul Japoniei la sfârşitul lunii noiembrie, ucigând toţi cei opt soldaţi americani aflaţi la bord.
Acest ultim accident mortal a determinat armata americană şi Forţele de autoapărare japoneze (SDF) să imobilizeze la sol toate avioanele Osprey până când circumstanţele tragediei vor fi clarificate şi vor fi introduse măsuri corective.
Pentagonul a autorizat reluarea zborurilor Osprey-urilor americane în întreaga lume, vinerea trecută, după ce a anunţat introducerea unor modificări în ceea ce priveşte întreţinerea şi procedurile pentru a remedia "defecţiunea materială" care a provocat ultimul accident.
Un oficial din Ginowan, un oraş din departamentul Okinawa (sud-vestul Japoniei) care găzduieşte baza aeriană militară americană Futenma, a declarat joi pentru AFP că un Osprey a fost văzut pe cer joi dimineaţă.
Ministerul japonez al Apărării a avertizat deja miercuri că forţele americane plănuiau să reia "treptat" zborurile lor Osprey în ţară.
"Nu există nicio problemă în designul şi structura Ospreys", iar accidentul din noiembrie a fost cauzat de "anumite piese defecte", a asigurat Ministerul japonez al Apărării într-un comunicat de presă.
În Okinawa, unde se află majoritatea trupelor americane prezente în ţară, populaţia şi autorităţile locale au avut mulţi ani o viziune foarte vagă asupra Ospreys, după diverse incidente şi accidente acolo.
Statele Unite au suspendat temporar Ospreys în Japonia în 2016, după prăbuşirea acestei aeronave în Okinawa, care a provocarea rănirea mai multor persoane.
Lista accidentelor grave în care au fost implicate Osprey este lungă. Pe lângă accidentul din Japonia de la sfârşitul lunii noiembrie, încă din 2022 au avut loc alte trei accidente mortale, în Norvegia, California şi Australia.