Presa din Rusia a început să publice şi ea mesajele soldaţilor ruşi din Ucraina către cei de acasă

G.B
Internaţional / 26 martie 2022

Sursa foto: pixabay.com

Sursa foto: pixabay.com

Ziarul rus independent Novaia Gazeta publică povestea unui tânăr recrut din cadrul Forţelor Armate Ruse care a fost trimis în războiul din Ucraina chiar în noaptea de 23 spre 24 februarie şi a cărui familie nu mai ştie nimic despre el de aproape două săptămâni. În ultima discuţie pe care a avut-o cu soţia lui, tânărul a implorat-o să facă tot posibilul pentru a-l aduce înapoi în ţară, potrivit libertatea.ro.

Novaia Gazeta aminteşte că, iniţial, Ministerul rus al Apărării a negat participarea recruţilor la "operaţiunea militară specială" din Ucraina. Apoi, pe 9 martie, un reprezentant al ministerului, generalul Igor Konaşenkov, a recunoscut că "au fost descoperite mai multe fapte despre prezenţa recruţilor". "Practic, toţi aceşti militari (recruţii, n.r.) au fost deja retraşi pe teritoriul Rusiei. În prezent, se iau măsuri cuprinzătoare pentru a preveni desfăşurarea recruţilor în zonele de luptă", a precizat Konaşenkov. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Vladimir Putin "nu a primit până acum nicio informaţie de la Parchetul militar" despre motivul pentru care recruţii au ajuns în Ucraina. Apoi, în urmă cu două săptămâni, Peskov a explicat că unii funcţionari din cadrul armatei i-au transmis informaţii false cu privire la acest lucru chiar comandantului-şef. "Înainte de începerea operaţiunii militare speciale, toţi comandanţii unităţilor forţelor armate au fost instruiţi să excludă categoric implicarea recruţilor pentru orice sarcini pe teritoriul Ucrainei. Preşedintele Putin a fost informat despre implementarea acestei instrucţiuni. Procurorul-şef militar a fost însărcinat să descopere şi să pedepsească «funcţionarii responsabili pentru nerespectarea acestei instrucţiuni»", a arătat Dmitri Peskov.

"Totul este în regulă cu el"

Novaia Gazeta se mută apoi pe povestea lui Artem, unul dintre recruţii ruşi aflaţi în Ucraina, în vârstă de 24 de ani. "Pe linia specială a Ministerului Apărării ni se spune că Artem este în misiune de luptă, că totul este în regulă cu el. Întreb: când va fi trimis înapoi soţul meu? Preşedintele a promis că acum două săptămâni! Operatorul răspunde: eu nu pot să vă răspund la această întrebare, pot doar să verific numele de familie pe listele celor ucişi, răniţi sau capturaţi ", a povestit pentru Novaia Gazeta Svetlana Kuzmina, o femeie care locuieşte în oraşul Saratov din Federaţia Rusă, în timp ce răsfoia, pe o aplicaţie de mesagerie, discuţiile dintre rudele soldaţilor care au ajuns în Ucraina.

Jurnaliştii de la Novaia Gazeta au stat de vorbă cu Svetlana într-o cafenea dintr-un centru comercial. "Mi-e frig tot timpul pentru că ştiu că îi este frig acum. L-am întrebat despre mâncare, nu a spus nimic. Spune că a văzut morţii. În fundal, am auzit explozii", le-a spus ea.

Fericirea de acasă Svetlana şi-a cunoscut viitorul soţ după ce a postat un anunţ în care cerea ajutorul unui specialist în reparaţii. Artem s-a prezentat şi a spus că este dispus să lucreze, dacă primeşte mâncare.

I-a povestit că de la vârsta de cinci ani a crescut într-un internat din cartierul Pugachevsky, din cauza mamei lui, care avea probleme cu alcoolul. A studiat la o şcoală profesională ca tencuitor. După absolvire, nu a primit un apartament pentru orfani, ci a locuit pe oriunde apuca. Svetlana era văduvă, şi-a crescut singură fata cea mică. Povestea amară a lăsat urme adânci asupra ei.

Ulterior, cei doi tineri au devenit apropiaţi. Apoi s-au căsătorit. Svetlana i-a găsit lui Artem un loc de muncă ca vânzător, l-a înscris la o şcoală de şoferi şi l-a ajutat să cumpere o maşină. "Eu fac singură curăţenia", explică tânăra, arătându-le jurnaliştilor o carte neagră de vizită pe care scria mare "Curăţenie". "Măresc şi genele clientelor, gătesc. În general, mă orientez", spune tânăra despre modul în care îşi câştigă existenţa. Cei doi au devenit apoi părinţi. Şi-au făcut un mic rai acasă şi au descoperit bucuria în lucrurile mărunte. "Când Artem vine acasă de la serviciu, eu şi copiii sărim pe hol şi dansăm împreună. El spune: dacă cineva s-ar uita la noi, ar spune că suntem nebuni. De fapt, suntem fericiţi împreună", spune tânăra.

"Am spălat podelele, fac curăţenie în parcuri"

Svetlana a insistat ca Artem să se înscrie în armată, pentru că e nevoie de o dovadă militară ca să te poţi angaja legal. A fost chemat în aprilie 2021 şi a intrat în trupele de puşcaşi motorizaţi. În convorbirile telefonice, tânărul tot repeta că speră "să-şi termine serviciul mai repede". Nu a motivat nicicum şi nu i-a dat detalii despre ce se întâmplă în unitate, dar i-a cerut adesea să-i trimită bani. În toamna anului trecut, unitatea în care serveşte Artem a fost trimisă la exerciţii în regiunea Nijni Novgorod. Iar în noiembrie, i-a spus la telefon că s-a rănit la spate pe un şantier. "Am scris la Ministerul Apărării, la parchet, la preşedinte. Trei zile mai târziu, a fost internat în spital. L-au operat. L-au ţinut 21 de zile", povesteşte tânăra. Artem i-a spus soţiei sale că în armată se ocupă în principal de treburile casnice. "Spală podele, face curăţenie în parc", îşi aminteşte Svetlana şi nu mai zâmbeşte.

"Nu ştiu dacă te voi mai putea suna"

Artem şi-a sunat soţia în noaptea de 23 spre 24 februarie. Cu câteva ore înainte ca armata rusă să invadeze Ucraina. "A spus: «Primul batalion a plecat deja, al doilea pleacă, noi suntem următorii. Telefoanele ne sunt luate. Nu ştiu dacă te voi mai putea suna». După asta, în primele trei zile am luat antidepresive ca un robot. Dimineaţa, îl duc pe cel mic la grădiniţă, pe cel mare la şcoală. Trebuie să merg unde am comenzi, dar nu mă pot linişti, o iau razna, uit produsele de curăţenie", spune Svetlana.

"Zilele trecute, 29.000 de ruble au intrat, neaşteptat, pe cardul soţului meu", spune Svetlana. Femeia nu a putut afla în bancă pentru ce erau banii sau de unde au venit. Se teme că soţul ei a fost cumva convins să încheie un contract.

"La telefon, Artem a jurat că nu a semnat nimic. A spus că paşaportul şi legitimaţia militară i-au rămas în unitate. Nu a vrut niciodată să rămână în armată", precizează femeia. Căutând să găsească o modalitate prin care să-şi aducă soţul în Rusia, Svetlana a sunat la parchetul din Belgorod şi la Ministerul Apărării. Dându-şi seama că discuţiile telefonice nu vor avea însă niciun rezultat, a plecat la Moscova. "Am depus o cerere la Parchetul General Militar. Am pus scrisoarea în cutia de la intrarea Dumei de Stat. Am mers la biroul Procurorului General, dar mi s-a spus că nu e adresa corectă", conchide Svetlana.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din pacate, la noi e cenzura si propaganda de 10x mai multa ca in Rusia. Site-uri interzise, daca iti pui intrebari automat esti pro rus si linsat, grele vremuri am ajuns.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb