Presă: Fumio Kishida intenţionează să renunţe la cursa pentru rămânerea în fruntea partidului

A.F.
Politică / 14 august

Presă: Fumio Kishida intenţionează să renunţe la cursa pentru rămânerea în fruntea partidului

Premierul japonez Fumio Kishida intenţionează să renunţe la cursa pentru rămânerea în fruntea partidului, ceea ce înseamnă că va demisiona din funcţia de premier, în septembrie, arată presa internaţională. Fumio Kishida pune capăt unui mandat de trei ani marcat de creşterea preţurilor şi de scandaluri politice.

Potrivit AFP, Partidul Liberal Democrat (PLD), aflat la putere, care guvernează Japonia aproape neîntrerupt din 1945, urmează să organizeze luna viitoare alegeri interne.

Kishida a informat înalţi oficiali ai administraţiei cu privire la intenţia sa de a nu candida, au raportat mass-media, inclusiv radiodifuzorul naţional NHK şi Kyodo News.

Kishida urma să susţină o conferinţă de presă în cursul zilei de miercuri, au precizat rapoartele, Jiji Press afirmând că aceasta va avea loc la ora 11:30.

Kishida, în vârstă de 67 de ani, este în funcţie din octombrie 2021 şi a înregistrat o scădere bruscă a ratingului său în sondaje ca răspuns la creşterea preţurilor care afectează veniturile japonezilor.

Potrivit Reuters, un purtător de cuvânt al PLD a refuzat să comenteze.

Decizia lui Kishida de a demisiona va declanşa o competiţie pentru înlocuirea sa ca şef al partidului şi, prin extensie, ca lider al celei de-a patra mari economii a lumii.

Succesorul ales de PLD s-ar putea confrunta cu creşterea costurilor de trai, escaladarea tensiunilor geopolitice şi potenţiala revenire a lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA anul viitor.

În calitate de al optulea cel mai longeviv lider postbelic al ţării, Kishida a scos Japonia din pandemia COVID prin cheltuieli masive, dar ulterior l-a numit la conducerea Băncii Japoniei (BOJ) pe Kazuo Ueda, un academician însărcinat să pună capăt stimulentelor monetare radicale ale predecesorului său.

În iulie, BOJ a majorat în mod neaşteptat ratele dobânzilor, contribuind la instabilitatea pieţei bursiere şi făcând ca yenul să scadă brusc.

Dacă "rapoartele sunt corecte, ar trebui să ne aşteptăm la o politică mai strictă sau la condiţii fiscale şi monetare neutre, dar uşor mai stricte, în funcţie de candidat", a declarat Shoki Omori, strateg şef pentru Japonia, Mizuho Securities, Tokyo.

"Pe scurt, activele de risc, în special acţiunile, vor fi probabil cele mai afectate", a adăugat el.

Într-o altă ruptură cu trecutul, Kishida a evitat, de asemenea, economia de tip "trickle-down", bazată pe profitul corporativ, în favoarea unor politici menite să stimuleze veniturile gospodăriilor, inclusiv creşteri salariale şi promovarea deţinerii de acţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb