Presă: Irlanda trebuie să decidă ce va face cu cele 13 miliarde de euro provenite din impozitele retroactive de la Apple

A.F.
Internaţional / 12 septembrie

Presă: Irlanda trebuie să decidă ce va face cu cele 13 miliarde de euro provenite din impozitele retroactive de la Apple

O hotărâre de referinţă a instanţei superioare a Uniunii Europene înseamnă că Irlanda va primi 13 miliarde de euro sub formă de impozite neplătite de Apple, o plată pentru care Dublinul a luptat câţiva ani pentru a o evita, transmite CNBC.

Această decizie a Curţii Europene de Justiţie lasă micul stat membru UE într-o poziţie incomodă din punct de vedere politic, deşi de invidiat.

Deputaţii irlandezi vor trebui să stabilească cum să cheltuie cel mai bine injecţia de numerar înainte de alegerile generale, care trebuie să aibă loc cel târziu în martie anul viitor.

Într-o decizie despre care Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a declarat că este definitivă, instanţa superioară a UE a hotărât marţi că Apple trebuie să plătească Irlandei miliarde de euro.

Decizia a fost salutată de susţinătorii justiţiei fiscale, precum şi de şefa pentru concurenţă a UE, Margrethe Vestager, care a descris decizia drept "un câştig uriaş" pentru cetăţenii europeni.

Apple a declarat că este dezamăgită de hotărâre, în timp ce guvernul irlandez a descris cazul ca "o problemă care are acum doar relevanţă istorică".

Guvernul irlandez a declarat că poziţia sa a fost întotdeauna aceea că "nu acordă tratament fiscal preferenţial niciunei companii sau contribuabililor".

Un purtător de cuvânt a adăugat că acum va începe procesul de transfer în Irlanda a activelor deţinute într-un fond escrow.

"Decizia este una profitabilă pentru Irlanda, care are ca rezultat un profit extraordinar în favoarea ţării, dar subminează poziţia de lungă durată a guvernului, conform căreia Irlanda nu acordă un tratament fiscal preferenţial niciunui contribuabil, companii sau altcineva. Este de sperat că orice prejudiciu adus reputaţiei Irlandei la nivel internaţional va fi limitat, având în vedere modificările aduse codului fiscal irlandez, inclusiv regulile privind rezidenţa fiscală pe profit şi atribuirea de profituri sucursalelor companiilor nerezidente, în ultimii ani", a declarat Robert Dever, partener la firma multinaţională de avocatură Pinsent Masons.

"Procesul de transfer al activelor din fondul de escrow, stabilit pentru a deţine fondurile reprezentând obligaţia fiscală şi dobânda pretinsă a fi datorată de Apple în aşteptarea deciziei finale, către Irlanda, va începe acum în urma hotărârii de astăzi, dar va dura o serie de luni să fie finalizată", a adăugat el.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb