Presă: Italia a blocat achiziţia de către grupul francez Safran a sistemelor de control al zborului Collins Aerospace

A.F.
Internaţional / 23 noiembrie 2023

Presă: Italia a blocat achiziţia de către grupul francez Safran a sistemelor de control al zborului Collins Aerospace

Italia a blocat achiziţia de către grupul francez Safran a subsidiarei de sisteme de control al zborului a Collins Aerospace, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, deoarece ar fi putut pune în pericol aprovizionarea forţelor armate naţionale, a declarat miercuri premierul Giorgia Meloni, conform news.ro.

Safran a declarat luni că Roma a refuzat achiziţia Microtecnica, subsidiara italiană a Collins Aerospace, folosind "puterea de aur", pentru a opri preluarea a ceea ce consideră un activ strategic.

Decizia a fost luată pentru a evita riscurile "potenţiale" "pentru pregătirea forţelor noastre armate" şi "potenţialele întreruperi ale lanţului nostru logistic", a spus Meloni la Berlin, după o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz.

Alternativa aprobării condiţionate a acordului nu ar fi protejat în mod adecvat interesul naţional, a spus ea, adăugând că Italia ar avea "oportunităţi... să explice aliaţilor săi motivele acestei măsuri".

Separat, două surse guvernamentale germane au spus că Berlinul nu i-a spus Romei să interzică preluarea, dar că este important să se ia măsuri pentru a asigura furnizarea continuă de piese de schimb pentru programele de luptă Eurofighter şi Tornado.

Vorbind la Berlin, Meloni a mai spus că ţările din zona euro înregistrează progrese "într-o negociere care nu este uşoară" în ceea ce priveşte reforma regulilor bugetare ale blocului, aşa-numitul Pact de Stabilitate.

Italia, care are a doua cea mai mare sarcină a datoriei publice din zona euro după Grecia, îşi doreşte obiective de disciplină bugetară care "s-ar putea, nu spun uşor, să fie îndeplinite în următorii ani", a spus Meloni.

Premierul italian a mai spus că guvernul său este gata să trimită "săptămâna viitoare" Comisiei Europene o notificare oficială pentru acordul Lufthansa-ITA Airways, care trebuie aprobat de executivul UE.

Meloni a spus că speră ca Comisia să poată gestiona cazul rapid.

Lufthansa a fost de acord la sfârşitul lunii mai să preia un pachet de 41% din ITA. De atunci, Italia s-a angajat în discuţii cu autorităţile de concurenţă ale Uniunii Europene pentru a obţine sprijin informal înainte de a continua cu o notificare oficială a tranzacţiei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb