Presă: Senatul a adoptat tacit proiectul de lege al USR prin care foştii lucrători şi colaboratori ai Securităţii nu pot fi membri ai Academiei Române

A.F.
Politică / 25 iunie

Presă: Senatul a adoptat tacit proiectul de lege al USR prin care foştii lucrători şi colaboratori ai Securităţii nu pot fi membri ai Academiei Române

Senatul a adoptat tacit, marţi, un proiect de lege iniţiat de către USR prin care foştii lucrători, colaboratori ai Securităţii şi persoanele cu condamnări definitive la pedeapsa privativă de libertate nu pot fi membri ai Academiei Române. Forul legislativ este primă Cameră sesizată, decizională pe iniţiativa legislativă fiind Camera Deputaţilor, conform news.ro.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare interzicerea calităţii de membru al Academiei Române pentru cetăţenii pentru care există o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, prin care se constată că au fost lucrători sau colaboratori ai Securităţii şi au desfăşurat activităţi de poliţie politică; se instituie aceeaşi interdicţie pentru cetăţenii pentru care există o hotărâre judecătorească rămasă definitivă de condamnare la pedeapsa privativă de libertate, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea de drept sau reabilitarea judecătorească.

"Nu pot fi membri ai Academiei Române cetăţenii pentru care există o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, prin care se constată că au fost lucrători sau colaboratori ai Securităţii şi au desfăşurat activităţi de poliţie politică, şi nici cetăţenii pentru care există o hotărâre judecătorească rămasă definitivă de condamnare la pedeapsa privativă de libertate, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea de drept sau reabilitarea judecătorească", arată proiectul de lege al USR.

Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive a proiectului, că nu doresc ca "personaje precum Constantin Bălăceanu-Stolnici sau Florin-Teodor Tănăsescu - foşti colaboratori ai Securităţii - să ajungă să facă parte din Academia Română, care ar trebui să încorporeze numai oameni integri şi care, prin activitatea lor trecută sau prezentă, respectă valorile fundamentale ale României postdecembriste".

"Menţinerea standardelor de integritate morală şi profesională la un nivel înalt într-o ţară fostă comunistă nu face altceva decât să consolideze principiile de demnitate şi transparenţă care stau la baza instituţiilor publice de înalt prestigiu, cum este Academia Română. Prin acest proiect de lege dorim să transmitem un mesaj clar că România se angajează în promovarea valorilor democratice şi că instituţiile noastre academice ţintesc să fie piloni ai unui stat fondat pe acestea. Este imperativ să garantăm că Academia Română este compusă din oameni integri care să ofere contribuţii de valoare pentru progresul ştiinţific şi cultural al ţării noastre", mai arată expunerea de motive a iniţiativei de lege a USR.

Senatul este prim for sesizat pe proiectul de lege, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Dar "fostii" colaboratori ai SECURITATII ACTUALE...?! pot fi....... cu duiumul nu?!

    s c c r e t 

    1. securitatea actuala nu mai e ce a fost. dc era ca inainte de 89, la cate tampenii am spus numai eu despre Ciolacu, eram demult la "canal" sau inchisoare, dar uite ca nu sunt. si nici altii nu-s.

      poate ca securitatea in ziua de azi se ocupa de infractiuni reale. si atunci, de ce sa nu fii colaborator?  

      Ai dreptate POSTACULE. SECURITATEA ACTUALA nu mai este la fel ca fosta securitate. Daca in trecut fosta securitate se ocupa cu impiedicarea strainilor sa nu intervina in romania,azi,ACTUALA SECURITATE,nu mai este a ROMANIEI ci a STRAINILOR,asa ca STRAINII,pot sa faca ce vor prin Romania,inclusiv sa bage TARA intr-un RAZBOI care v-a duce Romania la PIERZANIE. Totul,a inceput cu PRESEDINTII de DREAPTA.BASESCU,a VANDUT FLOTA construita cu MUNCA si SUDOARE de catre Romani,CONSTANTINESCU a dat o PARTE din ROMANIA degeaba UCRAINEI,iar IOHANNIS a DESAVARSIT aceasta asazisa BINEFACERE pentru ROMANIA si ROMANI,si a DONAT ROMANIA STRAINILOR cu ROMANI cu tot. Oare cum se explica faptul ca in fruntea SRI,s-a aflat un GENERAL cu patru stele,care sub comanda asazisei SOCIETATI CIVILE,a ajuns sa faca parte din MAFIA INTERNATIONALA a DROGURILOR,iar seful statului sa taca milc,iar SRIul,asa cum prezinta presa si alte state sa se ocupe nu cu DEMASCAREA DUSMANILOR ROMANIEI si DISTRUGEREA OAMENILOR de AFACERI ROMANI,APARAREA STRAINILOR si cei care au ocupat functii la varful SRI,sa rada de ROMANIA si ROMANI,umbland prin Romania ca VODA prin LOBODA. In curand,TARA,v-a fi DONATA cu tot cu SRI,ARMATA si unii POLITICIENI,UCRAINEI,pentru SLAVA unora ca vor FUNCTII pentru ei PERSONAL. Romanii,sa taca din gura si sa VOTEZE dupa INTERESUL unor PARTIDE care au VANDUT TARA cu ROMANI cu tot,asa cum au VOTAT ei in UE si cum vor VOTA in continuare. BRAVOS NATIUNE.!

    Acolo parca era dupa merit, nu dupa culoarea ochilor...

    Dacă pereții cantinei Dieta din Cluj ar putea vorbi... Mă jur că între 1970-1989 ,cel puțin 90% din studenții beneficiari erau pe aceiași mâna cu Securitatea ! Ce nume mari,greii de azi ai Clujului au mâncat acolo! Inclusiv nume grele din Academie! Dacă un ziarist bun va cerceta va ajunge la niște concluzii de șefii lor le vor interzice orice dezvăluiri!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb