PRESA SPANIOLĂ: Huawei trece testele NESAS

Internaţional / 20 octombrie 2020

Huawei trece testele NESAS

Operatorul asiatic de telefonie Huawei trece testele NESAS, sistemul de securitate unificat al asociaţiei globale de telecomunicaţii, atât în "core", cât şi pe partea de radio, scrie www.elespanol.com.

Administraţia americană consideră că este o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi din această cauza insistă ca partenerii săi comerciali să excludă compania chineză în implementarea viitoarelor reţele şi infrastructuri de telecomunicaţii, în special de 5G, cloud sau fibră.

Uniunea Europeană a stabilit protocoale stricte de securitate, dar care nu exclud în mod explicit niciun operator. Aceasta este o poziţie pe care Spania o va adopta în mod previzibil în conformitate cu alte ţări, cum ar fi Germania, dar care a forţat guvernul SUA la o nouă ofensivă diplomatică în ultimele săptămâni. Cu această ocazie s-a solicitat din nou guvernelor şi operatorilor - în Spania întâlnirea reprezentanţilor administraţiei americane a avut loc cu secretarul de stat pentru telecomunicaţii şi operatorul MasMovil - să nu includă Huawei în viitoarea implementare a 5G, cerând o armonizare a protocoalelor de securitate.

Din punct de vedere tehnic, Huawei este unul dintre operatorii care a implementat cele mai multe protocoale de securitate din întreaga lume, adaugă sursa citată. Ultima a fost certificarea NESAS pentru echipamentele sale 5G, un mecanism standardizat de evaluare a securităţii cibernetice, definit în comun de GSMA şi 3GPP, împreună cu principalii operatori, furnizori, parteneri industriali şi autorităţi de reglementare din lume.

GSMA este o asociaţie globală în domeniul telecomunicaţiilor în care sunt prezenţi giganţi din Statele Unite ca AT&T, giganţi asiatici precum China Telecom sau clasici europeni precum Telefonica, Orange, Vodafone şi Deutsche Telekom. La rândul său, 3GPP reprezintă o colaborare internaţională a grupurilor de asociaţii de telecomunicaţii, al căror obiectiv iniţial a fost să stabilească specificaţiile 3G pentru telefoanele mobile.

Standardul NESAS oferă un cadru de asigurare a securităţii la nivel de industrie pentru a facilita îmbunătăţirea nivelurilor de securitate din industria mobilă. Este o schemă voluntară prin care furnizorii de echipamente de reţea (furnizori) îşi supun procesele de dezvoltare a produsului şi ciclul de viaţă unui audit de securitate cuprinzător bazat pe versiunea NESAS activă la momentul prezent şi pe cerinţele lor de securitate.

În acest sens, Huawei este singura companie ale cărei core şi RAN au fost aprobate de protocoalele GSMA NESAS. Certificarea în cazul Huawei a fost completă, acoperind atât echipamente de bază, cât şi echipamente radio.

Concurenţii săi au trecut doar schema pentru echipamentele lor radio. Acesta este cazul ZTE, Ericsson şi Nokia. Ultimii doi sunt concurenţii direcţi ai Huawei în Spania şi Europa pentru implementarea 5G, arată site-ul citat.

Acesta explică că Core-ul este nucleul reţelelor de telecomunicaţii, mai sensibil deoarece stochează date. În schimb, radioul este transmisia. Una dintre opţiunile pe care guvernele mondiale le au pe masă este de a exclude Huawei din core, deoarece implică partajarea datelor, deşi, cu această certificare independentă şi realizată chiar de industrie, această opţiune nu ar mai avea suport tehnic.

Potrivit Bloomberg, subsecretarul pentru Creştere Economică, Energie şi Mediu al Departamentului de Stat al SUA, Keith Krach, a făcut un turneu european în care a vizitat principalele ţări care sunt reticente faţă de mesajul SUA şi care nu propun veto-uri directe pentru niciun operator în implementarea viitoare a reţelelor sale 5G.

Conform aceloraşi informaţii, obiectivul SUA cu această ocazie a fost, de asemenea, de a avertiza guvernele şi companiile cu privire la riscul pe care Huawei îl prezintă pentru securitatea globală în businessul cloud sau în gestionarea serverelor cloud.

O piaţă care - spre deosebire de implementarea 5G în care Ericsson şi Nokia deţin o bună parte din contractele din Europa - este controlată de mari operatori americani precum Microsoft, Amazon, IBM, Google şi Oracle.

În cazul Spaniei, marii operatori au diversificat acest serviciu şi lucrează cu toţi furnizorii posibili. De fapt, sursele consultate indică faptul că în întâlnirile lor reprezentantul administraţiei lor a fost ascultat, dar i s-a spus că Spania nu are în vedere blocarea directă a vreunui operator.

O publicaţie spaniolă a raportat deja că Guvernul pregăteşte Legea privind securitatea cibernetică prin adaptarea fidelă a unei bune părţi a bazelor stabilite de Bruxelles în ianuarie în setul de instrumente 5G şi că, printre altele, nu exclude în mod explicit niciun operator din implementarea reţelelor lor.

Aceasta înseamnă că Spania, la fel ca Europa, nu ar alege calea cea mai restrictivă şi nu ar interzice Huawei. De fapt, legea nu ar vorbi despre companii, ci doar despre cerinţe şi parametri de bază, care vor delimita condiţiile de concurenţă în care companiile de telecomunicaţii îşi vor putea alege liber furnizorii fără teama de a fi excluse în viitor.

Weekendul trecut, premierul Spaniei, Pedro Sanchez, şi-a arătat sprijinul direct pentru Huawei. "Înainte de sfârşitul acestui an, 75% din teritoriul spaniol va avea acces la tehnologia 5G. Şi o facem cu diferite companii, precum Huawei. Vom continua să mizăm pe aceste tehnologii", a afirmat el în conferinţa de presă comună cu premierul portughez, Antonio Costa, la Summitul bilateral Spania-Portugalia.

(C)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb