Presă: Statul vrea ca 90% din profitul companiilor pe care le controlează să meargă către dividende

A.I.
Piaţa de Capital / 5 martie

Presă: Statul vrea ca 90% din profitul companiilor pe care le controlează să meargă către dividende

Ministerul Finanţelor a transmis către Secretariatul General al Guvernului un memorandum prin care solicită mandatarea reprezentanţilor statului să ceară ca 90% din profiturile înregistrate de companiile de stat să fie distribuite ca dividende, conform Economedia.

Potrivit Ministerului Finanţelor, prin Legea bugetului de stat pe anul 2024 au fost prevăzute venituri din dividende şi vărsăminte la bugetul de stat în sumă de 7,9 miliarde lei, reprezentând minim 90% din profitul net realizat în anul 2023 de societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi de regiile autonome, mai menţionează sursa amintită.

În ultimii ani, statul a cerut în mod constat ca 90% din profitul companiilor din subordine să fie distribuit ca dividende şi, în unele cazuri, a solicitat bani şi din rezerve. Pe de altă parte a fost de acord ca, pe baza unor motive bine justificate, unele companii să distribuie doar 50% din profit către acţionari.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. mda!

    1. Ca de obicei.

    De-abia aștept propunerile pe ordinea de zi a AGA. Min.90% poate însemna și peste 100% cum au mai procedat și în trecut, plătind și dividende speciale

    De asta am preferat SNP si nu H2O, 90% nu este sustenabil. Vine anul asta Salrom, nici acolo nu cred ca voi participa.

    1. Nu vine Salrom. Vezi decizia AGA - FP e blocat din a mai lista ceva.

      Toate companiile de stat au de investit masiv in retehnologizari... in mediu (SNN, SNG, COTE, OIL, TEL, EL, H2O) se va aloca maxim 60%.

      Glumești!

      Ai dreptate! EL chiar a facut publica azi intentia unui dividend brut cu randament sub 1%. De, firma cu blazon, nevoi mari, multumiti-va si cu atat.

      EL mai vrea sa contracteze si obligatiuni. Bataie de joc aceasta companie... si inca in indicele primar.

    Nu e chiar ceva nou. Și în anii trecuți statul a cerut dar unele nu au dat. Oare cat pot sa dea companiile astea 90 la sută?

    Tipic PSDist! Așa fac comuniștii, jecmănesc tot ce merge bine pentru a menține aparatul de partid, cumetriile și bineînțeles stufosul corp bugetar, toți votanți ai comuniștilor PSDisti!!!!

    1. Din 2017 încoace tot "secătuite" rămân companiile. Investițiile se fac prin emisiuni de obligațiuni și creditării plus alte rezerve. Ca investitor e veste foarte bună.Iar actiunile devin mai atractive.Daca ești investitor scandalizat de decizie,iti poți liniștit dona dividendele înapoi către societate.

      Statul are nevoie de dividende, coalitia a crescut pensii, salariile urmeaza plus tunul nenorocit de la Rosia Montana unde vehicule financiare off shore capuseaza masiv pt contracte semnate prosteste in trecut Toate ingineriile financiare si tunurile la buget trebuie finantate, deci se colecteaza dividendele cum fac toti actionarii, cat mai are de unde. Intre timp se cer bani pt inzestrarea armatei, spijinirea Basarabiei etc si datoria publica e la 50 % GDP .

    Bucurati-va! Daca nu imparte banii cu noi, oricum ii vor fura altii. De la stat orice apuci e bine venit. Statul e un sac fara fund.

    Motivele justificate vor fi si anul asta justificate. 50% cel mai probabil.

    1. la cum a inceput EL....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb