Presa străină: "Lagarde spune că BCE va reduce dobânzile când va fi sigură că inflaţia se îndreaptă spre 2%"

T.B.
Internaţional / 12 ianuarie

Presa străină: "Lagarde spune că BCE va reduce dobânzile când va fi sigură că inflaţia se îndreaptă spre 2%"

Banca Centrală Europeană (BCE) va începe să reducă dobânzile după ce va fi sigură că inflaţia se îndreaptă spre ţinta de 2%, a declarat joi preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Bloomberg.

Potrivit sursei indicate "Nu pot să vă ofer o dată concretă la care vor fi reduse dobânzile. Dar pot să vă spun că dacă vom câştiga lupta cu inflaţia, adică vom avea certitudinea că inflaţia va fi mai mică de 2%, atunci dobânzile vor începe să fie reduse", a spus Christine Lagarde într-un interviu acordat postului de televiziune France 2.

Pentru a lupta cu o inflaţie ridicată, BCE a demarat un ciclu fără precedent de înăsprire a politicii monetare, astfel că în perioada cuprinsă între luna iulie 2022 şi luna septembrie 2023, gardienii euro au majorat costului creditului în zece reprize consecutive, relatează sursa citată.

Ritmul de creştere a preţurilor de consum a încetinit semnificativ după ce la finele lui 2022 rata inflaţiei a atins un vârf de două cifre, dar cu toate acestea rămâne peste obiectivul ţintă al BCE de 2%, transmite sursa menţionată. Conform datelor Eurostat, inflaţia anuală în zona euro a accelerat uşor în luna decembrie, până la 2,9%, de la un nivel de 2,4% în luna noiembrie, informează sursa precizată.

Deşi inflaţia rămâne sub 3%, chiar şi după saltul din decembrie, oficialii BCE aşteaptă să vadă datele referitoare la majorările salariale, care vor veni abia în primul trimestrul, menţionează Bloomberg. În timp ce o prăbuşire a economiei zonei euro ar putea să le modifice modul de gândire, scenariul lor de bază rămâne în continuare cel al unei aterizări line, potrivit sursei.

Lagarde a subliniat că Europa nu este într-o gravă recesiune şi că cel mai dificil moment al luptei cu inflaţia a trecut, precizează sursa citată: "Cred că am trecut de cea mai dificilă perioadă, exceptând cazul în care ne vom confrunta cu un nou şoc major. Asta nu înseamnă că vom avea un declin lin", a spus Lagarde, care a menţionat în special salariile. "Salariile, în termeni de negocieri şi acorduri colective, sunt pe cale să fie majorate peste cifrele de inflaţie pe care le avem. Suntem într-o fază de ajungere din urmă care se va întinde pe parcursul a doi-trei ani", a precizat preşedintele BCE, conform sursei indicate.

În prezent, dobânda la depozite, un indicator de referinţă pentru activitatea de creditare în zona euro, se situează la un maxim istoric de 4%, informează sursa. La ultima sa reuniune de politică monetară, care a avut loc la mijlocul lunii decembrie, BCE a subliniat că lupta împotriva inflaţiei nu s-a terminat dar a menţinut nemodificate dobânzile, pentru a doua lună consecutivă, relatează sursa citată.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ce escroaca ! Adica la Pastele Cailor... acu inflatia pe termen lung e in jur de 5%. O sa ajunga la 2% in 2030 !!!

    1. depinde de piete!

      China este in deflatie (si aia declarata)! 

      Unul a luat casa l 5,8 mil yeni si nu poate sa vanda nici la 2,8 mil yeni ... deci e deflatie nedeclarata mult mai mare... 

      s c c r e t 

      rata inflatiei in portugalia e deja la 1 si cv; in spaina a cazut la 2 oscileaza la 3 si cv...cade la 2 si cv in fata; italia a oscilat la 11-12 a cazut la 0,59...

      aceste trei state nu sunt in specula imo... si deci nu au avut ardere pe termen mare... plus ca istoric rata inflatiei cade in 30 lui de la boom...daca e lasata sa cada.... pe urma intervin fiecare in piete sa isi balanseze minimul sa nu devina deflatie.... china cu boom specula imo nu are ce sa mai interina... nu are ce sa mai stimuleze ...caci povara datoriilor ce nu sunt platite prabuseste orice tentativa de inflatie... pentru ca oamenii iau banii si fie platesc datorii la active in deflatie fie ii baga la cirap blocand piata...adica nu se invart banii. 

      inflatia periodica este necesara ca sa transferi activele intre generatii si sa reduci din povara de credit atunci cand sunt riscuri de deflatie! si daca ai inflatie prea mica pe o perioada mare de timp exista riscul sa acumulezi prea mult credit in sadow iar la un risc de deflati sa pocneasca creditul... unde atunci intervii prea tarziu cu inflare masa monetara pentru ca deja deflatia propagata greu este sucita la loc... toti banii ce ii vei varsa se dup pe plati datorii si chiar exituri de bani a celor care pun mana pe ei -speriati de piata. 

      s c c r e t 

    La ce criza/recesiune economica urmează în UE, adio dobânzi mici

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb