Presa străină: "Trump contestă la Curtea Supremă a SUA eliminarea de pe buletinele de vot din statul Colorado"

T.B.
Internaţional / 4 ianuarie

Presa străină: "Trump contestă la Curtea Supremă a SUA eliminarea de pe buletinele de vot din statul Colorado"

Fostul preşedinte Donald Trump a cerut miercuri Curţii Supreme a SUA să intervină după ce instanţa supremă din Colorado l-a descalificat de la votul primar republican al statului pentru implicarea în insurecţie care a precedat atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliul SUA, informează reuters.

Trump, favoritul nominalizării republicane la preşedinţia din 2024, contestă decizia din 19 decembrie a Curţii Supreme din Colorado , care l-a descalificat în temeiul unei dispoziţii constituţionale care interzice oricui "angajat în insurecţie sau rebeliune" să ocupe funcţii publice, transmite sursa citată.

Înalta instanţă a statului şi-a suspendat deja decizia până pe 4 ianuarie, afirmând că Trump va rămâne pe buletinul de vot dacă va face recurs, relatează sursa indicată.

Dosarul lui Trump plasează un caz exploziv din punct de vedere politic în faţa celui mai înalt organ judiciar al naţiunii, a cărui majoritate conservatoare de 6-3 include trei dintre propriii săi numiţi, potrivit sursei menţionate. Acţiunea judecătorilor va modela un efort mai amplu de descalificare a lui Trump de la alte buletine de vot de stat, pe măsură ce alegerile din 2024 se apropie, informează reuters.

În dosar, avocaţii lui Trump le-au cerut judecătorilor "să inverseze în mod sumar" Curtea Supremă din Colorado, deoarece problema eligibilităţii prezidenţiale este rezervată Congresului, precizează sursa.

Decizia tribunalului de stat marchează "prima dată în istoria Statelor Unite când sistemul judiciar a împiedicat alegătorii să voteze pentru candidatul principal al partidului major la preşedinţie", au spus avocaţii, adăugând că decizia "nu este şi nu poate fi corectă.", informează sursa citată.

Atacul din 6 ianuarie a fost o încercare a susţinătorilor lui Trump de a-şi anula pierderea în alegerile din 2020 în faţa preşedintelui democrat Joe Biden , despre care Trump susţine în mod fals că a fost rezultatul unei fraude, relatează sursa menţionată.

Hotărârea istorică a curţii din Colorado a marcat pentru prima dată în istorie când secţiunea 3 din al patrusprezecelea amendament al Constituţiei SUA - aşa-numita clauză de descalificare - a fost folosită pentru a considera un candidat la preşedinţie neeligibil pentru Casa Albă, transmite reuters.

De asemenea, Trump a făcut apel la o instanţă de stat din Maine împotriva unei decizii a principalului oficial electoral din acel stat, care îi interzice de la votul primar, în conformitate cu aceeaşi dispoziţie constituţională în discuţie în cazul Colorado, potrivit sursei precizate.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Nu este prea greu de inteles .Stim cu totii ca SUA nu poate decide prin vocea unui Presedinte ,nici iesirea din NATO, nici desfintarea tuturor bazelor militare , nici reducerea la minim a capacitatilor militare sau scoaterea din jocul universal al firmelor producatoare de armament ,cum nu poate nici opri finantarea razboiului din Ucraina si Israel .Este o iluzie sa credem ca Trump poate cistiga aceste Alegeri .Fie va oprit de instantele judiciare(are zeci si zeci de procese ) fie vor aparea lucruri atit de compromitatoare incit nici macar un singur cetatean american nu va dori sa il mai voteze . Chiar azi aflam , pe surse , cum Trump si Clinton au fost cindva parte a grupului Epstein cel cu acuzatiile de pedofilie si desigur cu multe altele .Nici o natiune Occidentala nu doreste ca Trump sa redevina Presedinte in SUA fapt ce elimina practic cistagarea Alegerilor de catre un Trump devenit printr-o mare minune eligibil .

    1. Azi aflam ca Trump NU a facut parte din grupul Epstein, nu mai dezinformati. Nici unui idiot nu-i place cu Trump, ei vor cu injectare fortata, puscarie digitala, claimit ceingi si sa decarteze non-stop la oligarhi. E misto sclavia!

    lumea anormala la cap , nu doreste un om normal bazat pe valori reale nu inventate peste noapte dupa tras pe nas . lgbt , egalitati de gen si alte aiureli sunt in pericol cu Trump president.

    1. ai macar o minimala intelegere ce inseamna normalitate sau doar scoti limba .....

      Exact, asta e normalitatea sustinatorilor lui trump. Ii vezi de departe!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb