Presă: SUA vor trimite o delegaţie informală în Taiwan după alegerile din insulă

A.F.
Internaţional / 11 ianuarie

Presă: SUA vor trimite o delegaţie informală în Taiwan după alegerile din insulă

Statele Unite, ale căror relaţii cu China rămân foarte tensionate, vor trimite "o delegaţie informală" în Taiwan după alegerile prezidenţiale programate sâmbătă, a declarat miercu-ri un înalt responsabil american, avertizând Beijingul împotriva oricărui act "provocator" după acest scrutin crucial, informează AFP.

Washingtonul a trimis în mod regulat în ultimii ani foşti miniştri sau înalţi responsabili guvernamentali pe insula a cărei suveranitate o revendică China, conform sursei.

"Ar fi provocator ca Beijingul să răspundă (la rezultatul alegerilor) cu mai multă presiune militară sau cu acţiuni coercitive", a avertizat înaltul oficial, care a solicitat anonimatul.

Oficiali militari chinezi de rang înalt le-au spus omologilor lor americani că Beijingul nu va face "niciodată nici cel mai mic compromis" în privinţa Taiwanului şi au îndemnat SUA să "înceteze să înarmeze" insula, în timpul discuţiilor militare care au avut loc la începutul acestei săptămâni la Departamentul american al Apărării din Washington.

"Statele Unite nu iau partea nimănui în alegeri, nu au un candidat preferat. Indiferent de rezultatul alegerilor, politica noastră în ceea ce priveşte Taiwanul va rămâne aceeaşi, iar relaţia noastră informală puternică va continua", a afirmat ea.

Înaltul oficial a adăugat că Washingtonul se opune oricărei încercări de "interferenţă" ex-ternă în procesul electoral din insulă, un proces în care SUA au "toată încrederea".

Beijingul consideră că Taiwanul face parte integrantă din teritoriul său.

Statele Unite, la rândul lor, refuză să permită ca "status quo-ul" să fie distrus prin forţă.

Washingtonul nu recunoaşte Taiwanul ca stat şi consideră că Republica Populară Chineză este singurul guvern chinez legitim, dar SUA oferă totuşi un ajutor militar semnificativ in-sulei autonome.

Vicepreşedintele taiwanez William Lai, din partea Partidului Democrat Progresist (PDP) pro-independenţă, este cotat pentru a-i succeda actualului preşedinte Tsai Ing-wen, tot din partea PDP. Ambii sunt consideraţi "bestiile negre" ale Beijingului din cauza poziţiilor lor pro-independenţă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. intre 2024-2027 se vor intensifica conflictele militare pe glob!!!

    s c c r e t 

    1. Corupția ne-a arătat deja minciuna cu armele invincibile ale Rusiei și Chinei. Dacă aveau curajul ar fi atacat pina acum. Zi de zi Europa se întărește militar iar forțele Rusiei scad. China nu are curajul sa atace. NATO2 din Pacific o oprește.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb