Presa, tot la mîna puterii

Doru Ivanov
Ziarul BURSA #Politică / 21 iulie 2004

Instituţiile media rămîn tot la mîna puterii. Guvernul PSD pare să nu audă apelurile Uniunii Europene, prin care aceasta solicită diminuarea dependeţei organelor de presă faţă de autorităţile statului, prin atribuirea de contracte publicitare preferenţiale. Din contră, în plin proces de descentralizare, Executivul cere ca toate contractele de publicitate care vor fi încheiate pentru anul 2004, de către ministere sau de alte autorităţi, instituţii sau agenţi economici aflaţi în subordine, să aibă nevoie de aprobarea premierului Adrian Năstase.

Alina Mungiu Pippidi, preşedintele Societăţii Academice Române (SAR), este de părere că decizia primului ministru reprezintă un "risc politic" pentru acesta. Domnia sa susţine că, atunci cînd vor fi efectuate verificări cu privire la modul în care au fost cheltuiţi banii publici pentru reclamă, vinovatul va fi mult mai uşor de găsit. Preşedintele SAR crede că PSD doreşte, prin instituirea acestei noi reguli, să crească prosperitatea organizaţiilor media subordonate puterii. "Măsura luată de Guvern este fără precedent", ne-a declarat Alina Mungiu Pippidi. Din păcate însă, acestă procedură era ca şi instituţionalizată mai de mult.

Ziarul BURSA a relatat că anul trecut, pe 16 ianuarie, într-o şedinţă de guvern, s-a decis ca fiecare ministru să transmită premierului o listă a contractelor de publicitate care urmează să fie încheiate, la nivelul ministerelor şi al structurilor din subordinea acestora, pentru anul 2003.

Ziarul BURSA a scris, în repetate rînduri, despre pericolul pe care îl reprezintă atribuirea preferenţială a acestor contracte, pentru libertatea presei, cît şi despre inutilitatea multora dintre acestea.

PNL: "PSD nu a abandonat tentativele de manipulare a presei"

Critici cu privire la noua măsură a Guvernului au venit şi din partea PNL. Liberalii amintesc, într-un comunicat de presă emis ieri, că Adrian Năstase nu a ţinut cont de recomandările din Raportul privind România, adoptat de Paralmentul European. Potrivit acestui document, Uniunea Europeană solicită Executivului să "stopeze controlul economic al instituţiilor de presă". PNL consideră că, "din păcate, actuala putere a înţeles, din aceste aspecte, să transforme fondurile pentru publicitate într-un instrument de şantaj şi presiune asupra mass-media". Cea mai mare dorinţă a premierului este, potrivit vicepreşedintelui PNL Călin Popescu Tăriceanu, să subordoneze instituţiile media - partidului stat, aşa cum s-a întîmplat în cazul postului public de televiziune. Mai mult, PNL cere Guvernului să anuleze imediat acestă dispoziţie, "complet nejustificată".

SGG respinge acuzaţiile

Secretariatul General al Guvernului (SGG) respinge acuzaţiile aduse de presă, cu privire la măsura în cauză. "Recomandarea referitoare la supervizarea bugetelor de publicitate are la bază prerogativele legate de buna gestionare a banilor publici", suţine SGG, într-un comunicat de presă emis ieri. Potrivit sursei citate, primul ministru doreşte un dublu control al gestionării fondurilor destinate publicităţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb