Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat săptămâna trecută, cu întârziere, că a primit 142 de cadouri şi a participat la cinci vizite oficiale plătite de terţi de când a preluat mandatul, în urmă cu un an, transmite astăzi EFE, potrivit Agerpres.
Decizia lui Metsola, o încercare ''de a conduce prin puterea exemplului'', după cum a declarat pentru EFE purtătorul de cuvânt al acesteia, are loc în plin proces de reformă internă pentru a repara deficienţele în domeniul transparenţei care au dus la scandalul de corupţie din legislativul european ce se presupune că ar implica Marocul, Qatarul şi Mauritania.
Cu o agendă profesională plină până la refuz de vizite oficiale, plătite în marea lor majoritate de Parlamentul European, Metsola a trecut recent într-un registru al PE primele sale cinci deplasări din legislatură plătite de terţi, dar a făcut-o cu depăşirea termenului-limită stabilit prin procedurile interne ale instituţiei europene.
În Parlamentul European, eurodeputaţii trebuie să informeze în legătură cu orice ''participare la un eveniment organizat de terţi'', dacă totalitatea sau doar o parte din cheltuielile pentru deplasare, cazare şi întreţinere au fost asumate de această terţă parte.
În plus, conform regulamentului intern, membrii Parlamentului European trebuie să depună declaraţia cel mai târziu la sfârşitul a 30 de zile consecutive lunii pe parcursul căreia au efectuat o călătorie plătită de terţi sau au primit cadouri de la terţi. Or, Metsola a trecut în registrul legislativului european toate cadourile primite în cursul ultimelor 12 luni şi vizitele plătite de terţi abia în intervalul 11-13 ianuarie 2023, deci în afara termenului-limită stabilit de regulamentul intern, dat fiind că Metsola a efectuat toate aceste vizite în lunile mai, iunie şi octombrie 2022.
Pe lista de omisiuni recent corectată de politiciana malteză figurează o vizită oficială de trei zile în Israel, între 22-24 mai 2022, în condiţiile în care cele două nopţi de cazare au fost plătite de statul israelian, care a ales respectivul hotel din motive de securitate, potrivit unui purtător de cuvânt al lui Metsola.
Tot din mai 2022 este şi o călătorie la Davos (Elveţia), unde Metsola s-a deplasat la invitaţia fundaţiei filantropice ucrainene Victor Pinciuk, care i-a plătit o noapte la hotel, iar la 10 iunie, Alianţa Democraţiilor, o fundaţie care organizează un summit internaţional care reuneşte ''lideri politici, mass-media şi companii'', i-a achitat tot o noapte de cazare la Copenhaga. A patra declaraţie de cheltuieli de călătorie acoperite de terţi se referă la o noapte într-un hotel din Beaune (Franţa), în octombrie 2022, la invitaţia Frăţiei Cavalerilor din Tastevin, unde Metsola a susţinut un discurs. În fine, Metsola a declarat inclusiv o invitaţie a UEFA la Paris pentru finala Champions League din 28 mai 2022, deşi costurile călătoriei şi cazării nu au fost achitate de terţi.
Purtătorul de cuvânt a declarat pentru EFE că, în ceea ce priveşte deplasările, preşedinta legislativului european ''este diferită de restul eurodeputaţilor, din motive de securitate şi protocol'', dat fiind că, atunci când se deplasează în ţări terţe, ''există mereu gărzi de corp'' şi, uneori, serviciile de securitate din ţările terţe îşi asumă acest rol. Toate deplasările lui Metsola au fost efectuate în calitate de preşedintă a legislativului european, a mai precizat oficialul citat de EFE.
Pe de altă parte, în zilele de 11 şi 12 ianuarie, Metsola a declarat 142 de cadouri în registrul parlamentar în care deputaţii informează în legătură cu provenienţa darurilor, data la care le-au primit, funcţia pe care o deţin, la care trebuie să ataşeze o fotografie cu descrierea cadoului şi valoarea sa estimată (dacă valoarea cadoului e mai mare sau mai mică de 150 de euro).
Printre cadourile declarate de Metsola figurează cărţi, obiecte decorative şi ornamente, unele produse alimentare - precum sticle de vin, de şampanie, ciocolată sau cârnaţi -, un tricou al selecţionatei spaniole de fotbal feminin U20, un fular, o statuetă reprezentând o oaie, o carte intitulată ''La Martinique d'antan'' ("Martinica de altădată" - n.r.) şi monede comemorative.
Deşi au fost înregistrate mai târziu decât termenul-limită prevăzut de regulament (între una şi două luni de la data primirii), toate cadourile declarate de Metsola au o valoare inferioară pragului de 150 de euro, potrivit celor scrise de preşedinta PE în acest registru care, pe parcursul ultimilor trei ani şi jumătate de legislatură, are doar şase pagini cu 60 de cadouri şi donaţii raportate de circa 12 eurodeputaţi. Dintre toate, doar un telefon mobil primit de eurodeputatul german David McAllister (Partidul Popular european) de la un reprezentant al statului Bahrein costă peste 150 de euro.
Purtătorul de cuvânt al lui Metsola a menţionat că toate aceste daruri ''rămân în Parlamentul European şi niciunul nu este pentru ea'' şi a insistat că declaraţia de cadouri şi călătorii din primul an al preşedintei legislativului european reprezintă ''o încercare de a face bine lucrurile şi de a fi mult mai deschisă decât oricine altcineva înaintea'' ei.
''Pentru că preşedinta Parlamentului este, în sistemul actual, singura persoană care poate impune aplicarea normelor etice, trebuie să fie exemplară în conduita sa'', a subliniat, într-o postare pe Twitter, profesorul Alberto Alemanno, specializat în dreptul Uniunii Europene, de la Înalta Şcoală de Studii Comerciale (HEC) din Paris.
Alemanno a spus că aleşii europeni nu sunt conştienţi de amploarea ''deflagraţiei'' provocate de ancheta declanşată de justiţia belgiană în scandalul Qatargate, transmite AFP, care a calificat lista depusă de Metsola drept ''un inventar a la Prevert'', după numele poetului suprarealist francez Jacques Prevert, care a folosit inventarul ca formă poetică şi care amesteca în mod deliberat obiecte fără legătură aparentă între ele.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.01.2023, 18:39)
La PE declaratia de avere este "o bataie de joc",
si ne fac pe noi corupti si hoti