Preşedinta Ungariei îndeamnă parlamentul să ratifice aderarea Suediei şi Finlandei la NATO

G.D.
Internaţional / 1 martie 2023

Preşedinta Ungariei îndeamnă parlamentul să ratifice aderarea Suediei şi Finlandei la NATO

Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, considerată o apropiată a premierului Viktor Orban, a declarat astăzi că speră ca parlamentul ţării să ratifice aderarea Suediei şi Finlandei în NATO "cât mai curând posibil", în condiţiile în care deputaţii de la Budapesta au început dezbaterile pe această temă, transmite News.ro.

"Unii cred că aceasta este o problemă tehnică uşor de rezolvat. Nu este cazul. Este o decizie complexă, cu consecinţe grave, aşa că trebuie analizată cu atenţie", a declarat Katalin Novak într-o declaraţie publicată astăzi pe Facebook. "Poziţia mea este clară: în situaţia actuală, aderarea Suediei şi Finlandei la NATO este justificată. Am încredere în decizia înţeleaptă a parlamentului cât mai curând posibil!", a adăugat ea.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat săptămâna trecută că sunt necesare mai multe discuţii în grupurile parlamentare înainte ca legislativul să voteze ratificarea aderării la NATO a Finlandei şi Suediei. Vorbind la postul public de radio, Orban a declarat că le-a cerut deputaţilor din partidul său Fidesz să susţină candidatura celor două ţări, dar a adăugat că unii parlamentari nu sunt "foarte entuziaşti" în legătură cu extinderea NATO şi de aceea a solicitat discuţii suplimentare pe această temă.

Atât Suedia, cât şi Finlanda au depus cereri de aderare la NATO în luna mai a anului trecut, iar în iunie toţi aliaţii NATO au convenit să invite ambele ţări să adere la Alianţă şi au încheiat protocoale de aderare. Până în prezent, 28 din cei 30 de aliaţi au ratificat atât aderarea Finlandei, cât şi a Suediei la NATO. Doar Ungaria şi Turcia nu au făcut încă acest lucru.

În timp ce Ungaria se pregăteşte să dezbată acest demers, Turcia şi-a exprimat unele reticenţe cu privire la aderarea lor, în special a Suediei.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a acuzat atât Finlanda, cât şi Suedia că acordă azil unor membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, PKK, un grup militant separatist, care urmăreşte obţinerea unui stat independent şi se află în luptă armată cu Ankara de zeci de ani, fiind desemnat organizaţie teroristă atât de către Turcia, cât şi de Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb