Preşedinte la ce?

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 februarie 2010

Preşedinte la ce?

Remarcabilul eveniment aşteptat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) constă în alegerile pentru conducerea Bursei, programate să aibă loc peste zece zile.

Nu este vorba de vreo listare spectaculoasă de mare companie.

Nu este vorba de introducerea vreuneia dintre operaţiunile cerute insistent şi îndelung - "short", "marjă", "contul nomenee".

Nu este vorba de vreo ofertă publică iniţială.

Nu.

La Bursa de Valori Bucureşti, evenimentul este alegerea preşedintelui şi a Consiliului de administraţie.

La preşedinţie candidează Stere Farmache, Dan Paul, Mircea Botta, ceea ce pare sigur, dar funcţia reprezintă o ispită şi pentru alţii - probabil Sergiu Ovidiu Mugur Pop, poate şi Siminel Andrei.

Comunitatea brokerilor s-a divizat în grupuscule susţinându-şi preferaţii, dar ele însele sunt împărţite după cum se raportează la rivala sibiană a bursei bucureştene - unii sunt implicaţi şi susţin Sibiul, alţii dimpotrivă (ideea fuziunii celor două burse a reînceput să circule).

O încleştare mocnită.

Candidaţi.

Dar, nici o strategie pentru piaţă.

Oamenii pieţei de capital au reacţii ciudate la ideile de nuanţă strategică: dau din cap şi îşi coboară privirile, sau, pur şi simplu ridică din umeri şi se uită în altă parte. Îţi dau impresia că ei ştiu mai bine. De altfel, o altă reacţie constă în a începe să discute detalii foarte tehnice, într-un argou complicat despre operaţiuni şi cunoştinţe de soft.

Ce ar putea ei "să ştie mai bine"?

Nici măcar nu contest - da, e clar, ei "ştiu mai bine" - dar ce?

Fără îndoială, ştiu să se mişte în piaţă, se cunosc între ei, îşi cunosc reciproc istoriile şi ştiu care cu care face şi ce face şi care e contra cui şi cu cine.

Da, ştiu ei mai bine.

Dacă te uiţi, însă, la starea pieţei, realizezi că, de fapt, habar n-au.

Când numeri conturile active la Bursa de Valori Bucureşti şi ajungi la "fabuloasa" cifră de 2600...!

M-am blocat.

Nu am cuvinte.

Numărăm, în continuare, peste 14 milioane de acţionari - o cifră extinsă prin pachetele de acţiuni SIF, distribuite, cu ani în urmă, în locul dividendelor.

Circa şapte milioane dintre compatrioţi continuă să păstreze acţiunile primite gratuit în 1996.

Aceşti potenţiali investitori creaţi de marea privatizare au materializat 2600 de conturi active la BVB - adică vreo 0,02% din totalul acţionariatului popular.

Economiile populaţiei au depăşit echivalentul a 23 de miliarde de euro.

Doar cinci milioane de euro învârte Bursa de Valori, într-o zi, adică vreo 0,05% din economii.

Astea sunt rezultatele lui "ştim noi mai bine".

Nicio discuţie despre detaliile tehnice ale operaţiunilor nu poate atinge cauza pentru care, la cincisprezece ani de la inaugurare, Bursa de Valori Bucureşti este într-atât de divergentă faţă de calea dezvoltării.

Din comunitatea pieţei nu răzbate nicio idee strategică. Deasupra nu pluteşte nicio speranţă. Nu există niciun lider.

Într-un mod dureros pentru cei care ne-am legat munca de ea, piaţa Bursei de Valori Bucureşti a ajuns un fel de chichirez de care te poţi lipsi.

Impresia este atât de puternică, încât ministrul finanţelor a spus, recent, că "a venit timpul ca Bursa să arate la ce foloseşte".

Da.

Aceasta este întrebarea.

Nu cred că, după cum o ştiu, comunitatea pieţei este capabilă să formuleze răspunsul.

Pentru că astăzi, piaţa acţiunilor şi a obligaţiunilor nu reuşeşte să îndeplinească, practic, ceea ce, teoretic, ar trebui să fie foloasele.

Nu capitalizează societăţi. Nu valorifică capitalul economisitorilor. Nu furnizează informaţie reprezentativă pentru mersul economiei.

A ajuns o tichie de mărgăritar pe chelia crizei.

Viitorul Bursei nu poate fi citit.

Întotdeauna, viitorul se află, în germene, în prezent.

Dar prezentul Bursei nu are germeni.

Preşedinte?

Bine.

Dar, la ce?!

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. te-am boscorodit (ca sa folosesc un eufemism) pana acum cand mi s-a parut ca e cazul, drept pentru care mi se pare rezon sa te si laud cand o zici excelent. felicitari pentru articol.

    1. Dupa ce MMM (Make Mincinosu Manipulatoru) scrijeleste niste prostii pe hirtie, iar hirtia se jeleste de atatea mizerii, isi mai trimite si niste mesaje de laude. El urmareste de fapt doua lucruri: sa-l bage cineva in seama si sa-l sustina pe teparul Farmache care a adus BVB intro stare jalnica. De ce nu declara public cu cit a pgubit bursa prin contracte frauduloase si ce venituri lunare a incasat inainte de a fugi in urma tepelor Rompetrol, Sanevit, Azomures, societatilor din industria medicamentelor si altele. Daca PDL il mai tine in brate atunci va avea un mare jaf la FONDUL PROPRIETATEA dupa listare . Farmache are o misiune.

      Multumesc!

    2600 de conturi?poate sunt pline de bani...glumesc.acestea sunt realizarile unor conduceri tip partid?la bmfms cate conturi mai sunt?260?traiasca piata de capital!!!

    Pentru a se dezvolta si a atinge maturitatea, un organism cum este Piata de Capital ar trebui sprijinit de catre organizator. Nu este de ajuns sa infiintezi institutii specifice si sa adopti legislatia in materie, ci trebuie hranita Piata de capital cu materia prima "emitenti de actiuni", in mod programat, in mod asiduu si tenace, pana ce piata insasi devine atat de matura incat se dezvolta singura. Dupa ce a infiintat-o, statul ca organizator, prin suita de guverne care s-au perindat la conducere, a lasat-o in voia sortii, i-a intors spatele. De ce nu se privatizeaza prin Bursa marile companii de stat ??. Sunt tinute la discretie pentru a se jumuli din ele ceace este valoros, dar doar de catre unii, de catre cei care au acces. Daca se ridica si pregul la SIF-uri, care, in conditiile actuale reprezinta baza Bursei, dau 70 % din rulaje, atunci piata de capital din Romania intra in colaps. Concluzia una singura : Bursa aceasta, infiintata dupa 1990, nu are trecut, dar nici prezent si mai cu seama, ce este mai trist, nu are nici viitor ! Acest lucru este foarte bine vazut de investitori, din aceasta cauza nu vin investitori pe Bursa !!! Pe cand un program guvernamental de privatizare prin Bursa a colosilor economici electricele, romgaz, cec bank si altele ??? Altfel, Piata de Capital, ramane o institutie de panoplie, de pacalit pe altii ca ne-am facut temele in economie, dar cine ne mai crede ???

    1. Privatizarea nu este vocatia Bursei,ci doarcaz de exceptie. Bursa nu functioneaza din cauza abordarii gresite initiale,care se perpetueaza in disfunctiile de astazi. In realitate,Bursa s-a dezvoltat in cei 15 ani scursi de la inaugurare. Problema este ca ,odata cu dezvoltarea,s-au cascat si gaurile - de exemplu,acum devine evident ca monopolul acordat brokerilor in tranzactionare a creat din comunitatea lor o adunare fara conceptie si orizont,macinata de tensiuni contraproductive,incapabila de reactie la criza.Ani si ani au lipsit ofertele publice initiale. Sistemele alternative de tranzactionare sint permise,deja,da 6 ani,in mod explicit,prin lege (de fapt,puteau fi facute si inainte). Ce au facut brokerii?! Nimic! S-au luptat ca care sa devina presedinte....

      Repet : presedinte la ce?! 

    cum putem sa avansam prea repede cand la conducerea bursei au ajuns persoane ce reprezinta firme de brokeraj care se lupta luna dupa luna pentru ultimele locuri in clasamentul brokerilor?

    tot ce se intampla la bursa - modul cum se voteaza in AGA unde cei mai multi sunt habarnisti, amatorismul din CA unde in afara de conflicte meschine si discursuri sforaitoare nu se intampla nimic - reflecta modul de functionare al societatii romanesti de la toate nivelurile: sistem politic, administratia de stat, etc.  

    cu programe "electorale" care umplu cu greu o pagina si care se indoaie sub povara banalitatii si cu conducatori care cunosc practica pietei de capital doar din filme nu avem cum sa avansam foarte rapid.

    FELICITARI PENTRU ARICOL! DIN PACATE BURSA NU REPREZINTA SI NU A DEMONSTRAT UTILITATEA SA PENTRU ECONOMIA ROMANEASCA. DIN PACATE AICI SE FAC TOT FELUL DE JOCURI SI ARANJAMENTE IN FOLOSUL SI INTERESUL UNORA. ACEEASI OAMENI, ACELEASI IDEI, ACELEASI CERTURI...PACAT!

    de acord cu articolul 'presedinte la ce?' dar in plus: shefii bvb sunt ,dupa rezultate niste lenesi , plini de suficienta , multumiti ca le creste punga dar li se 'rupe' de bursa; aceasta merge din inertie; 'omu sfinteste locu' zic romanii; da locu bvb nu-i sfintit de nimeni; de la mine -1 mic investitor de >10 ani - se vede o bursa care balteste , cu shefi care dorm in papuci. Brokeri , sunteti multi si buni; nu gasiti 1 om harnic, cu idei ,cu personalitate sa puneti in locul mormolocilor care comduc bursa? Puteti ,da ???

    Hai, 'sculti voi adormiti ai sortii' si puneti un barbat la carma ,ca de blegi suntem satui!  

    preda mihai 

    galati

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb