• Premierul s-a opus
Traian Băsescu, preşedintele României, a promulgat, vineri, controversata lege a majorării salariilor profesorilor cu 50%, invocând importanţa redresării sistemului educaţional. Domnia sa a reamintit de Pactul de Educaţie stabilit între partidele politice pentru un sistem de educaţie performant. În privinţa surselor de finanţare preşedintele a respins ideea susţinută de premier potrivit căreia nu ar exista bani pentru această majorare, şi că ea ar însemna renunţarea la investiţiile vitale. "Bugetul poate fi aşezat pe priorităţi, acest lucru fiind doar o chestiune de voinţă. Aş spune că bani există şi toate analizele îmi probează acest lucru. Mai mult decât atât, din bugetul de 6% se poate asigura plata salariilor mărite până la 31 decembrie, deci din bugetul actual", a adăugat preşedintele.
Primul ministru Călin Popescu - Tăriceanu, a contestat dur decizia preşedintelui. În opinia lui Tăriceanu, toată lumea - de la politicieni la lideri de sindicat - trebuie să înţeleagă că o astfel de măsură este catastrofală pentru economia românească şi acest lucru este agravat de uriaşa criză economică şi financiară mondială care ar putea evident să afecteze şi ea economia ţării noastre. Premierul a declarat: "Părerea mea este că România nu îşi poate permite ca politicieni iresponsabili să înceapă să pună înaintea interesului naţional interesele proprii, electorale". Călin Popescu Tăriceanu a mai precizat că nu doreşte ca, în acest context economic mondial extrem de dificil, să abandonăm politicile care au dus la o creştere economică care a permis o majorare substanţială a salariilor şi a pensiilor. Premierul a reamintit că preşedintele a criticat Guvernul pentru că a folosit mult prea mulţi bani din bugetul Educaţiei pe creşteri salariale ale profesorilor, spunând că şi aceşti bani trebuiau folosiţi pentru investiţii în modernizarea şcolilor.
Potrivit primului ministru Guvernul şi Partidul Naţional Liberal (PNL) nu vor accepta sacrificarea economiei româneşti prin aplicarea acestei legi.
Emil Boc, preşedintele Partidului Democrat - Liberal, a anunţat sâmbătă că PD-L va iniţia moţiune de cenzură dacă Executivul îşi asumă răspunderea pentru acest proiect.
De asemenea, dacă Guvernul va emite o Ordonanţă de Urgenţă care să blocheze legea de majorare a salariilor profesorilor, PDL va solicita dezbaterea sa în procedură de urgenţă în Parlament, pentru a o respinge la vot.
Analistul agenţiei de rating "Fitch", Andrew Colquhoun, susţine că ratingul ţării noastre nu va fi infliuneţat în mod direct de majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. Atragerii altor revendicări ar putea, în schimb, să devină un pericol în opinia acestuia.
Deficitul de cont curent apreciat de Fitch la 14,5% din PIB în acest an şi datoria externă reprezintă pericole mai mari în opinia analistului decât această majorare a salariilor.
Dragoş Cabat, preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiari din România (CFA România), ne-a declarat că impactul măririi cu 50% a salariilor profesorilor se va resimţi mai mult asupra bugetului de anul viitor. Un calcul al domniei sale relevă că, în condiţiile în care nu vor mai avea loc alte majorări salariale în lanţ, impacul ar fi de 0,5% din PIB. Domnul Cabat a mai precizat că autorităţile ar fi nevoite să renunţe la investiţiile în şcoli sau săli de sport şi să utilizeze banii pentru plata salariilor profesorilor pentru a se încadra în suma alocată de la buget.
Preşedintele CFA România susţine că deficitul bugetar din acest an va depăşi 3% din PIB, depăţind ţinta de 2,3% propusă de Guvern.
Preşedintele a promulgat şi legea privind majorarea punctului de pensie
Preşedintele Băsescu a promulgat sâmbătă legea prin care se majorează punctul de pensie pentru grupele unu şi doi de muncă, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Curtea Constitutuţională a decis pe 15 octombrie că nu se încalcă legea fundamentală prin modificările legislative care măresc salariile cu 50% pentru profesori şi care cresc punctul de pensie pentru categoriile grele de muncă. Majorarea cu 50%, respectiv 25% a punctului de pensie la categoriile I şi II de muncă nu instituie discriminări sau privilegii, ci se justifică pentru motive de protecţie socială, şi-a motivat CCR decizia. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a contestat pe 2 octombrie la Curtea Constituţională modificările operate de deputaţi, prin care s-a mărit cu 50% şi respectiv 25% punctul de pensie la categoriile I şi, respectiv, II. Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat la 23 septembrie, cu 173 de voturi pentru, 35 împotrivă şi şapte abţineri, o iniţiativă legislativă a PD-L şi PSD care prevede creşterea punctului de pensie a celor încadraţi în grupele unu şi doi de muncă, aplicabilă de la 1 ianuarie 2009.
1. vai de cei care nu-si respecta eroi
(mesaj trimis de dragomir în data de 17.11.2008, 12:25)
nu zice nimani ca dascali nu merita marire salariala, dar militari care au 650 ron ce pot faca , ca ei nu au nici un drept, nici la replica, nici sa faca greva, ei pot sa taca sisa rabde sau sa-si dea demisia, cea ce au si facut uni, oare ce popor suntem daca nu ne respectam eroii? Au ajuns sa fie criticati de uni care nu au habar de viata cazona. Vede-ti mai intai ce salarii au cei de jos(talpa ) , ce viata indura militari in alpicati, cimp de instructie, detasarile in alte garnizoane, ca nu au casa si masa, sunt ca tiganul cu cortul si apoi sa vorbim desprebeneficiile inchipuite de care ar beneficia( cei de jos nu au acces la aceste benefici), legea prevede asistenta medicala gratuita (la fel ca si la celelalte armate N.A.T.O.),dar este platita ca orice angajat , deci este o mincina legalizata