PREŞEDINTELE ARB: Băncile trebuie să trimită cât mai repede noi propuneri pe OUG 114

M.I.
Bănci-Asigurări / 22 martie 2019

Florin Dănescu, Preşedinte ARB

Florin Dănescu, Preşedinte ARB

Bancherii trebuie să trimită cât mai repede noi propuneri pe marginea OUG 114, deoarece, în urma discuţiilor, s-a simţit nevoia creării unui nou document de propuneri, a declarat astăzi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu, conform Agerpres.

"Propunerile noastre au fost, în trecut, făcute. Azi, în urma discuţiilor, s-a făcut resimţită nevoia creării unui nou document de propuneri. Până nu vom vedea răspunsul la aceste propuneri nu am cum să declar mai multe, pentru că nu am propria concluzie. Nu s-a purtat discuţia în termeni de cu ce ai fost de acord şi cu ce nu ai fost de acord.(...) Tocmai pentru că timpul este extrem de strâns vom face cum am făcut şi cu două zile în urmă şi ne vom duce să scriem aceste propuneri, să le trimitem cât mai repede. În termen de ore", a spus Dănescu după întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor.

Întrebat dacă băncile au cerut o prorogare, preşedintele ARB a răspuns că, în timp, a fost propusă şi această soluţie.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul a decis, prin Ordonanţa de Urgenţă 114, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi "taxă pe lăcomie".

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat vineri că Guvernul va modifica săptămâna viitoare OUG 114/2018 printr-o nouă ordonanţă de urgenţă, iar una din principalele modificări va fi stabilirea ROBOR în funcţie de tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior, scrie Agerpres.

"După cum ştiţi, ieri am avut discuţii la Ministerul Finanţelor cu Asociaţia Română a Băncilor şi vom avea şi astăzi o discuţie pentru a discuta pe forma finală a textului de ordonanţă care să modifice OUG 114. Am avut discuţie, desigur, şi cu BNR, am trimis şi o informare la Banca Centrală Europeană, arătăm care sunt modificările pe care le aducem şi pregătim o ordonanţă de urgenţă care va fi aprobată săptămâna viitoare în Guvern. În principal, este vorba despre decuplarea ROBOR-ului de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor", a mai spus Teodorovici.

Potrivit acestuia, modificările vizează scăderea ratelor românilor.

"Acestea sunt calcule venite din partea BNR. Intenţia noastră este de a duce mai jos costul finanţării românilor şi este clar că este o diferenţă între ROBOR-ul bazat pe cotaţii şi cel pe tranzacţii, cum este cel propus în proiectul de act normativ pe care discutăm şi anume o scădere, nu pot să spun cât, pentru că este o variaţie, ştiţi foarte bine, zilnică, este o medie aritmetică, dar clar se scade, acesta este scopul nostru final", a completat şeful de la Finanţe, conform Agerpres.

O altă modificare anunţată de ministrul Finanţelor este legată de masa de active financiare impozabile ale băncile, de unde au fost scoase cele legate de titlurile de stat, împrumuturi pentru autorităţile locale, programele guvernamentale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb