Preşedintele Băsescu pune jar sub scena politică

Iulia Niţescu, Doru Ivanov
Ziarul BURSA #Politică / 7 ianuarie 2005

Unii lideri PD se aşteaptă ca PUR să iasă de la guvernare, în urma afirmaţiilor lui Traian Băsescu

PSD şi PUR, surprinse de declaraţiile şefului statului

Alianţa susţine ideea alegerilor anticipate

Dinu Patriciu: principalul obiectiv al Cabinetului Tăriceanu ar trebui să fie stabilitatea economică

Afirmaţiile făcute de preşedintele Tra-ian Băsescu într-un interviu publicat ieri de cotidianul "Adevărul" au inflamat şi mai tare conflictele existente deja în coaliţia de guvernămînt. Alianţa PNL-PD se zbate de mai bine de două săptămîni să ajungă la un compromis cu partenerii din PUR şi UDMR în privinţa îm-părţirii funcţiilor de prefecţi şi subprefecţi şi secretari de stat, însă cele două formaţiuni ţin cu dinţii de pretenţiile deja anunţate, de a numi şefi de prefecturi în anumite judeţe. Liderii celor patru formaţiuni din coaliţia guvernamentală s-au întîlnit şi ieri pentru a negocia distribuţia funcţiilor de prefecţi, însă tot nu s-a ajuns la o înţelegere. Surse din cadrul Alianţei susţin faptul că cele mai dificile cazuri le re-prezintă judeţele Bihor, revendicat de PNL, PD şi PUR, Covasna, dorit de UDMR, şi Prahova, licitat insistent de către PUR.

Traian Băsescu a reluat ideea alegerilor anticipate, ca o variantă, "de a scă-pa de soluţia imorală care se numeşte PUR". Preşedintele ţă-rii s-a referit în special la partidul condus de Dan Voiculescu: "Guvernul este într-o situaţie dificilă. Este extrem de greu pentru primul-ministru să aibă în structura Guvernului un partid care a fost aliatul PSD în campanie şi care acum revendică prefecturi". Declaraţiile lui Traian Băsescu au creat iritare în rîndul umaniştilor. Conducerea PUR a convocat pentru as-tăzi şi mîine Biroul Politic şi Biroul Permanent, structuri ale partidului menite să analizeze situaţia creată de afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu. Surse din PD ne-au declarat că reprezentanţii Alianţei aşteaptă ca PUR să decidă astăzi sau mîine ieşirea de la guvernare, deşi, oficial, nici un lider umanist nu a lansat această ipoteză. Într-un comunicat remis ieri presei, PUR susţine că "afirmaţia potrivit căreia preşedintele ţării vrea alegeri anticipate doar pentru a elimina un partid parlamentar de la conducerea ţării este hazardată, iar preşedintele Traian Băsescu va afla, probabil, acest lucru măcar de la mediul diplomatic, dacă nu de la consilierii personali. Declaraţia este sur-prinzătoare pentru un preşedinte de stat, dar nu şi pentru Traian Băsescu, un obişnuit al ieşirilor la rampă cu afirmaţii incendiare". Reprezentanţii PUR sînt de părere că declaraţia şefului de stat este cu atît mai surprinzătoare cu cît ea este făcută la doar o lună de la alegerile generale.

Preşedintele Dan Voiculescu l-a acuzat ieri, la rîndul său, pe Traian Băsescu de imoralitate atîta vreme cît a acceptat să se alieze cu un partid pe care îl consideră imoral: "Sînt declaraţii iresponsabile în-trucît pun în pericol stabilitatea politică şi integrarea Ro-mâ-niei în Uniunea Europeană". Deputatul PUR Voinea Florea consideră că Traian Băsescu s-a grăbit să facă aceste afirmaţii: "PUR nu poate să fie mai imoral decît UDMR, avînd în vedere faptul că preşedintele Dan Voiculescu a fost rugat de către Traian Băsescu să se alieze la guvernare. Nu este corect ca, după ce ţi-ai văzut Guvernul format, să faci asemenea declaraţii. Cred că atunci cînd au fost negocieri între conducerea PUR şi cea a Alianţei s-au discutat şi s-au anticipat toate aceste lucruri şi fiecare parte şi-a pus condiţiile sale".

Foştii colegi de partid ai lui Traian Băsescu, Emil Boc şi Radu Berceanu, susţin că declanşarea alegerilor anticipate nu reprezintă, deocamdată, o temă de dezbatere.

Dacă programul cu care Alianţa a cîştigat alegerile nu va putea fi pus în aplicare, atunci PD este de acord cu "întoarcerea la popor", spun cei doi. Emil Boc, preşedinte interimar al PD, susţine că, la nivel guvernamental, nu există o criză, dar că la nivel parlamentar există o problemă, atîta vreme cît învinşii Adrian Năstase şi Nicolae Văcăroiu ocupă cele mai înalte demnităţi după preşedinte. Vicepreşedintele democrat Radu Berceanu susţine, la rîndul său, că alegerile anticipate reprezintă o soluţie din moment ce alianţa cu PUR nu funcţionează: "Umaniştii doresc ca în plan local, în speţă la prefecturi, să meargă împreună cu Alianţa D.A., iar în consiliile judeţene şi locale, cu PSD şi PRM".

Deşi Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, prin intermediul purtătorului de cuvînt al Guvernului, că susţine şi împărtăşeşte punctul de vedere exprimat de Traian Băsescu, vicepreşedintele PNL Dinu Patriciu, aflat încă în vacanţă în străinătate, ne-a declarat că cel mai important obiectiv al Guvernului Tăriceanu trebui să fie crearea stabilităţii economice a ţării: "Fac aceste declaraţii în calitate de om de afaceri şi mai puţin ca reprezentant PNL. Nu am nici un fel de obiecţie în ceea ce priveşte Cabinetul Tăriceanu. Sper ca el să facă faţă tuturor încercărilor, mai ales celor de ordin economic. Este mai puţin important în această perioadă jocul politic, dar, dacă alegerile anticipate sînt de natură să creeze stabilitate politică, atunci sunt de acord şi cu ele". La rîndul său, purtătorul de cuvînt al PNL, Eugen Nicolăescu, sunţuine că Traian Băsescu încearcă să transmită un mesaj foarte clar clasei politice româneşti: "Cred că Traian Băsescu trebuie felicitat pentru hotărîrea şi pentru modul serios în care pune problema asumării răspunderii. Cine nu este capabil să îşi asume răspunderea pentru ceea ce a promis trebuie să prăsească scena politică". Nicolăescu apreciază că Traian Băsescu a dorit să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că s-ar putea crea o situaţie în care alegerile anticipate să fie o soluţie.

Partenerii de la UDMR au reacţionat şi ei promt la ameninţarea preşedintelui cu alegerile anticipate. Vicepreşefintele formaţiunii Gyorgy Frunda consideră că cel mai important obiectiv al Guvernului trebuie să fie finalizarea discuţiilor cu Uniunea Europeana şi semnarea tratatului de aderare a ţării noastre la UE în luna aprilie, în caz contrar termenul de 1 ianuarie 2007 putînd fi ratat: "Pe lîngă faptul că alegerile anticipate ar fi greu de declanşat, din punct de vedere constituţional, eu nu sunt convins că Alianţa ar cîştiga la aceste alegeri atît de mult încît să fie sigură pe picioarele sale. Oamenii dau votul lor pentru un mandat de 4 ani, nu de cîteva luni. Eu aş fi discutat cu Dan Voiculescu şi l-aş fi determinat la o conduită loială, prin semnarea unui contract de guvernare. Cred că nu trebuie căutate motive pentru a declanşa alegerile anticipate".

Cinci minute la Cotroceni

Imediat după turul al doilea al alegerilor generale, Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu au început negocierile cu PUR şi UDMR pentru crearea majorităţii parlamentare capabile să susţină un Guvern al Alianţei. Discuţiile cu umaniştii au fost dificile de la început, din cauza pretenţiilor considerate, la vremea aceea, de reprezentanţii Alianţei, prea mari pentru partidul condus de Dan Voiculescu. Ameninţat cu declanşarea alegerilor anticipate, PUR a intrat la guvernare, dar numai după ce i s-a promis un post de vicepremier şi portofoliul de la ministeru economiei. PUR nu a făcut pasul către Alianţă decît după ce i-a votat pe Adrian Năstase şi pe Nicolae Văcăroiu preşedinte al Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului.

Acceptarea umaniştilor în coaliţia guvernamentală a fost, făra îndoială, o necesitate fără de care Alianţa nu ar fi putut forma Guvernul. Faptul că Traian Băsescu nu a acceptat complet ideea unei colaborări cu PUR şi împărţirea funcţiilor guvernamentale cu umaniştii lui Dan Voiculescu a fost certificat şi de primirea pe care a făcut-o delegaţiei PUR la Cotroceni, imediat după învestirea în funcţiei. În cadrul rundei de discuţii pe care Traian Băsescu a declanşat-o cu formaţiunile parlamentare pentru desemnarea premierului, PUR, în frunte cu Dan Voiculescu, a discutat cu preşedintele doar cinci minute. Atunci, umaniştii au ieşit extrem de supăraţi din salonul prezidenţial, reproşîndu-i lui Traian Băsescu faptul ca i-a tratat cu indiferenţă şi nu le-a ascultat propunerile.

Tăriceanu: "Sînt de acord cu declaraţiile preşedintelui"

Primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu susţine punctele de vedere exprimate de preşedintele Traian Băsescu: "Sînt de acord cu declaraţia lui Traian Băsescu, să avem în vedere această soluţie pentru ieşirea dintr-o eventuală criză politică", a precizat liderul liberal, într-un comunicat remis, ieri, presei.

Premierul spune că, în acest moment, pe scena politică există o situaţie bizară: "Preşedinţii celor două camere ale Parlamentului au fost aleşi pe baza unei coaliţii între PSD, PRM şi PUR. Guvernul României a fost învestit pe baza unei majorităţi politice formate în Parlament de Alianţa DA, UDMR şi PUR, şi cu sprijinul minorităţilor naţionale. La nivel local, în unele consilii judeţene, există o majoritate constituită în jurul alianţei DA cu PUR, în timp ce în altele, majoritatea este axată pe colaborarea dintre PSD şi PUR.

Şeful Executivului consideră că această situaţie trebuie clarificată, ca să fie asigurată coerenţa între conducerea Parlamentului şi majoritatea parlamentară, precum şi între guvernarea de la nivel central şi cea de la nivel local. Potrivit spuselor sale, obiectivul principal al Executivului în acest an este integrarea europeană. Domnia sa a sublinat că pentru atingerea acestei ţinte este nevoie de stabilitate politică."În cazul în care vom observa că nu se poate conta pe o majoritate stabilă şi solidă, atunci alegerile anticipate vor fi soluţia pentru rezolvarea situaţiei", afirmă primul ministru în comunicatul amintit.Şeful guvernului susţine că, spre deosebire de celelalte partide, în mod sigur Alianţa DA va fi avantajată de această variantă. Călin Popescu Tăriceanu mai spune că, la ora actuală, instituţiile statului funcţionează normal: "ţin să precizez cu toată responsabilitatea că acum nu sîntem într-o situaţie de criză politică. Gurvenul funcţionează normal. Noi doar am evocat posibilităţile de lucru pe care le avem în vedere, dacă sîntem puşi în situaţia de a nu asigura o guvernare stabilă şi în folosul românilor."

Traian Băsescu: "Trebuie să se pună capăt penibilelor negocieri legate de prefecţi"

Preşedintele Traian Basescu a declarat ieri că îşi doreşte foarte mult ca structurile guvernamentale să înceapă să funcţioneze şi să se pună capăt negocierilor pentru numirea prefecţilor: "Doresc ca guvernul să-şi realizeze obiectivele şi în nici un caz nu mi-aş dori ca prin negocierile care se fac în interiorul partidelor ce alcatuiesc actuala coaliţie aflată la guvernare să fie alterată credibilitatea şi a mea şi a Alianţei pe care am reprezentat-o în alegeri. Mi-aş dori foarte mult ca structurile guvernamentale să înceapa să funcţioneze şi să pună capăt penibilelor negocieri legate de prefecţi, iar în rest trebuie să funcţioneze decenţa, în primul rînd. Repet, decenţa", a spus preşedintele. Traian Băsescu a spus că afirmaţiile sale referitoare la necesitatea declanşării alegerilor anticipate în vederea scoaterii PUR de la guvernare nu au reprezentat o avertizare la adresa PUR, ci doar un răspuns sincer la întrebarea unui ziarist: "Eu sunt un om care obişnuieşte să spună ce gîndeşte". În opinia preşedintelui, PUR nu poate susţine oameni din opoziţie la şefia celor două Camere ale Parlamentului şi, totodată, să ceară numirea unor prefecţi în fruntea unor judeţe în care Alianţa D.A. a cîştigat alegerile: "Nu cred ca eu îmi pot permite să afectez credibilitatea pe care în momentul de faţă mi-a dat-o electoratul român".

Şeful statului a mai precizat că nu l-a rugat pe liderul PUR, Dan Voiculescu, să participe la guvernare. "În vocabularul meu nu intra cuvîntul "te rog". Un preşedinte cere", a spus Traian Băsescu, subliniind că, probabil, afirmaţia preşedintelui PUR nu a fost redată corect. Şeful statului a cerut ca decenţa să fie cuvîntul de ordine în numirea prefecţilor, fară a preciza însă care ar trebui să fie formula după care executivul să se ghideze în această privinta. "Eu am fost întrebat şi am raspuns. Problemele executivului sînt ale executivului. Dacă cineva va lua în seamă acest semnal al preşedintelui, voi fi mulţumit. Dacă nu va lua în seama, voi face să fiu mulţumit", a declarat preşedintele Traian Băsescu. În ceea ce priveşte schimbarea preşedintilor celor două Camere ale Parlamentului, şeful statului a spus că acest lucru poate fi realizat prin mobilizarea parlamentarilor şi prin modificarea regulamentelor Camerelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb