PREŞEDINTELE BVB STERE FARMACHE: "Nu am acces la conturi"

FLORIAN GOLDSTEIN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 septembrie 2010

"Nu am acces la conturi"

Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB) Stere Farmache nu a acceptat că ar fi fost mincinos Comunicatul BVB care nu a informat publicul că demisia lui Daniel Ţepeş, membru în Consiliul Bursei, este un fapt.

Într-o discuţie telefonică purtată ieri dimineaţă, domnul Farmache ne-a spus că nu vede o diferenţă între expresia "a informat Consiliul asupra deciziei de a renunţa la mandatul de administrator" (folosită în Comunicat) şi expresia "a demisionat" (care era faptul ce trebuia comunicat - vezi Nota de la sfârşit).

În acelaşi timp, domnul Farmache ne-a explicat ieri că securizarea datelor confidenţiale este un fapt împlinit în Bursă.

Pentru informare completă, Preşedintele BVB ne-a transmis un text explicativ, cu contribuţia Departamentului de Supraveghere din Bursă, pe care îl reproducem în continuare.

"Conform cerinţelor Regulamentului 2/2006 al CNVM, în ceea ce priveşte securitatea, sistemul de tranzacţionare al BVB, acesta este auditat anual din punct de vedere al securităţii sistemelor informatice de firme specializate - auditori CISA, inclusiv în ceea ce priveşte revizuirea riscurilor şi controalelor IT conform standardelor COBIT si ISO17799.

Accesul la infrastructura specifică şi datele schimbate între sistemele BVB sunt securizate prin mecanis-me specifice de criptare software şi hardware. Chiar şi datele schimbate între propriile sub-sisteme ale BVB sunt criptate, asigurând-se astfel o protecţie maximă a datelor şi a traficului informaţional în general.

BVB deţine un sistem informatic şi de comunicaţii de disaster recovery (rezerva) şi continuitate într-o locaţie fizică situată la distanţă. Locaţia, specializată în colocare, dispune de toate facilităţile tehnice necesare funcţionării continue a echipamentelor ce compun sistemul BVB, în condiţii de securitate şi siguranţă la standarde internaţionale. BVB are un permanent control al locaţiei de backup, printr-un sistem de securitate comandat şi monitorizat electronic de la distanţă.

Interacţiunile personalului BVB, agenţilor bursa şi sistemelor intermediarilor cu sistemul de tranzacţionare al BVB sunt auditate continuu printr-un mecanism de full tracking log, iar istoricul accesării resurselor sistemului de tranzacţionare este stocat, conform standardelor de securitate.

Numărul persoanelor din staff-ul BVB cu drept de acces la informaţii confidenţiale este redus la minimum prin decizia Consiliului Bursei, este limitat strict pentru activităţile din fişa postului fiecărui angajat, iar activitatea acestora pe sistemul de tranzacţionare este monitorizată prin mecanisme specializate în mod continuu.

Personal, subliniez că ,nici în calitate de director general şi nici de preşedinte al BVB, nu am avut şi nu am acces la sistemele de tranzacţionare ,compensare- decontare -registru şi conturi ale BVB şi /sau Depozitarului Central."

NOTA REDACŢIEI

Susţinem pe mai departe că un comunicat care în loc să relateze faptul demisiei, relatează că un membru al CB îi informează pe ceilalţi membri CB că a decis să demisioneze, se focalizează pe faptul secundar al informărilor şi discuţiilor dintre membrii CB, iar nu asupra faptului principal, care este demisia însăşi. Susţinem că, astfel, Comunicatul a intenţionat să ascundă că revenirea asupra demisiei este discutabilă din punct de vedere legal şi că, deci, Comunicatul este mincinos prin omisiune şi că minte în mod intenţionat. (BURSA)

Ţepeş a transferat 2,14% din BVB

DAN PAUL, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI BROKERILOR:

"Stere Farmache a accesat informaţia secretă"

Domnul Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, susţine într-o declaraţie pe care ne-a acordat-o ieri, că domnul Stere Farmache a avut acces la informaţia vizibilă din Departamentul BVB de Supraveghere, acces pe care acum îl neagă.

"Au fost numeroase ocazii, atât în Consiliul Bursei, cât şi la dis-cuţiile de la CNVM, în care, întrebat direct dacă are acces la informaţiile confidenţiale, Stere Farmache a afirmat răspicat că da, are", afirmă domnul Dan Paul, adăugând: "Pe atunci, Farmache era şi director general şi nu ştiu daca şi-a păstrat parolele şi ulterior, când a rămas doar în funcţia de preşedinte al BVB".

Mai mult, întrebat dacă a şi accesat datele confidenţiale, Farmache a răspuns afirmativ, precizând, doar, că nu a abuzat de acces".

Dan Paul îşi aminteşte chiar şi un subiect subsecvent discutat în Consiliu, anume, dacă nu ar fi posibil ca o altă persoană decât directorul BVB să acceseze informaţiile secrete de pe computerul directorului BVB.

SIMINEL ANDREI, MEMBRU CB:

Lipsesc doi paşi în organizarea controlului intern

Domnul Siminel Andrei este membrul Consiliului Bursei care a ridicat problema securizării accesului la datele din conturile brokerilor, vizibile prin Departamentul de Supraveghere al BVB. Domnia sa a atacat subiectul cu şase ani în urmă, dar a revenit asupra lui şi recent, arătând că sistemul nu a fost finalizat.

Reproducem mai jos răs-punsul său la solicitarea ziarului "BURSA" să prezinte cum ar trebui organizat un sistem de control intern.

"Având în vedere întrebarea dumneavoastră privind organizarea unui sis-tem de control intern, el trebuie organizat astfel:

(a) existenţa unui registru care menţionează fiecare accesare (acest registru există);

(b) cei care accesează trebuie să motiveze fiecare accesare (nu ştiu să existe);

(c) un expert subordonat exclusiv CA-ului care să semnaleze dacă există motivări care ridică semne de întrebare (nu există). Acest expert nu ar avea acces la baza de date, ci doar la motivările celor care au acces.

În plus acest sistem, după ce va fi funcţional, trebuie să fie auditat de o companie de specialitate independentă (pentru a evita eventualele înţelegeri între persoanele implicate)."

Observăm un dezacord net între concepţia domnului Siminel Andrei despre sistemul de control intern şi cea a domnului Stere Farmache, (care pare incompletă).

Brokerii - opinii diverse

Ziarul "BURSA" a consultat casele de brokeraj, solicitându-le răspunsuri la patru întrebări:

1. Cum comentaţi faptul că Daniel Ţepeş şi-a dat, de fapt, demisia?

2. Sunteţi de părere că, răzgândindu-se, poate să mai facă parte din Consiliul Bursei?

3. Care este gradul de încredere pe care îl mai aveţi în Consiliul Bursei şi în Bursa însăşi ca instituţie în condiţiile dezinformării cu privire la demisia lui Daniel Ţepeş?

4. În opinia dumneavoastră, sistemele actuale de supraveghere ale BVB şi ale Depozitarului Central sunt suficiente pentru securizarea informaţiei confidenţiale?

Publicăm răspunsurile primite, care ilustrează o diversitate de opinii.

DANIEL GAVRILĂ, EGNATIA SECURITIES:

"Demisia lui Ţepeş nu a fost acceptată"

Referitor la demisia Dlui Ţepeş, este vorba de un act de voinţă unilateral al dânsului, asupra căruia putea reveni atâta timp cât nu era acceptat de către reprezentantul legal al BVB SA. Probabil a fost sub impulsul unei stări sufleteşti de moment, de aceea cred că a şi revenit asupra deciziei iniţiale.

Acest lucru nu are nicio influenţă asupra competenţei şi aportului pe care-l poate aduce în continuare emitentului BVB SA din calitatea de membru al Consiliului Bursei.

Evaluarea rezultatelor membrilor Consiliului poate fi făcută, în opinia mea, cel mai devreme după fiecare an de mandat, dar mai reprezentativă ar fi chiar întreaga durată a mandatului.

Referitor la întrebarea nr.3, nu o consider dezinformare datorită faptului că demisia nu a fost acceptată în momentul notificării, ceea ce în opinia mea relevă aprecierea efortului depus până la data respectivă, şi dorinţa de a lăsa o anumită perioadă la dispoziţia dânsului în vederea reanalizării actului în cauză. Dacă era o demisie cerută de către conducerea BVB, sau dacă era acceptată la momentul respectiv, atunci era necesară informarea inves-titorilor. Important este momentul de la care începea să producă efecte actul în cauză.

Referitor la calitatea sistemului de securizare a informaţiilor confidenţiale, acesta este un termen relativ. Dacă vorbim de sisteme informatice, atunci acestea pot fi evaluate. Dacă vorbim despre scurgeri de informaţii, atunci aceste afirmaţii trebuie probate întâi (cu identificarea clară a instituţiei de unde provin informaţiile), deoarece analiza referitoare la gradul de acces al personalului la informaţii confidenţiale este relativ uşor de realizat.

NICOLAE GHERGUŞ, CONFIDENT INVEST:

"Pierderea încrederii este ireparabilă"

Daniel Ţepeş a fost ales la BVB ca o consecinţă a voinţei majorităţii acţionarilor, iar acesta este un lucru incontestabil. Faptul că şi-a dat demisia, dacă mai trebuie să fie sau nu adminis-trator este irelevant, câtă vreme dacă s-ar derula din nou alegeri ar fi mai mult ca sigur reales.

Dar nu calitatea Dlui Ţepeş trebuie să ne preocupe ci buna funcţionare a Bursei, mai ales în contextul de emitent listat, faptul că BVB a ales să nu raporteze în dimineaţa zilei de 24 august acest document şi hotărârea Dlui Ţepeş (pe care l-am văzut în Bursa purtând număr de înregistrare) şi nici nu s-a grăbit să dea explicaţii asupra ""revenirii"", lăsând întreaga zi la cheremul speculaţiilor, lipsită total de transparenţă în timp ce pe toate fluxurile de ştiri financiare se vorbea despre acest lucru.

Ceva ar trebui clarificat în fluxurile de documente, cine le procesează şi cum se ia act de ele...documentul înregistrat a fost anulat, şters din registru de către secretară şi la ordinul cui?? ....

La fel s-a întâmplat şi cu candidaturile la Depozitarul Central... stau şi mă întreb cum ar reacţiona BVB dacă un emitent oarecare ar proceda astfel?

Ce trebuie să înţeleagă toţi acţionarii Bursei indiferent pe cine au votat şi indiferent în ce tabără se află, este că încrederea în integritatea unei pieţe reglementate este singurul sentiment care nu se poate cumpăra cu bani iar pierderea încrederii este definitivă şi ireparabilă.

RAREŞ NILAŞ, BT SECURITIES:

"Nici o strategie"

Noul Consiliu de Administraţie nu a prezentat nici o stategie de creştere a lichidităţii. Atât timp cât lichiditatea a scăzut sub 3 milioane de euro pe piaţa regular, nu putem vorbi de piaţa de capital, iar noul consiliu a blocat toate proiectele începute de vechiul consiliu.

Dl.Ţepeş a reuşit să se bâlbâie cu o demisie al cărei sens nu l-a explicat nici până în momentul de faţă, ceea ce nu este admisibil în cazul unei societăţi listate.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Farmache minte.Minte ca n-a avut acces.Minte ca e asigurata securitatea datelor.Minte ca nu pricepe ca Tepes minte.Minte in Consiliul Bursei.Minte in AGA.Minte tot timpul,de ani de zile.

    ce porcarie! dupa ce ca n-au facut o bursa ca lumea,si-au mai si batut joc de ea.cita nesimtire!

    Cata polologhie din partea marelui domn Make pentru a ne arata ca Tepes si-a depus demisia si Farmache nu vrea sa recunoasca.

    Tepes si-a depus demisia, a revenit asupra demisiei si inca e in CB. Acum, ceea ce face ziarul bursa este un can-can. Sincer nu am inteles de ieri care este miza acestor atacuri la adresa BVB. 

    A inceput Dan Paul sa va serveasca documente si subiecte de barfa ca sa dati voi in speranta ca cineva il va da jos pe Farmache si sleatca lui Tzepes, iar apoi sa devina Dan Paul presedinte CB? 

    Ati decazut mult domnul Make, credeam ca aveti coloana vertebrala, dar se pare ca va plecati urechea prea usor la barfe. 

    Urat ce se intampla la BVB, la ziarul bursa, in piata noastra, in general in Romania. 

    Curat murdar!

    N+am vrut sa jignesc pe nimeni, numai ca nu am inteles care este miza acestor atacuri din ultima perioada la adresa BVB. Nu mai vor sa va dea publicitate, sau ce anume aveti de ati devenit atat de acid la adresa BVB? 

    1. las-o balta! te faci ca nu intelegi fondul problemei. mesajul tau e de can-can...

      cine te plateste domnule cine plateste?

      ha-ha-ha! nu-i asa ca era mai bine ca Tepes si BVB sa recunoasca de la inceput demisia? ha-ha-ha! dar sint prea prosti! acum nu-si dau seama ca ar fi mai bine sa recunoasca ca se uita in conturi,o sa vina un moment cind or sa zica singuri - mai bine ne opream acolo!

      Corecta observatia. Consiliul a devenit extremist si promoveaza masuri radicale,fara precedent. O escaladare perdanta.

      exista ceva mai rau decit ca se uita in conturi?

      Pana la urma demisia lui Tepes ar trebui anchetata de CNVM si adusa la cunostiinta opiniei publice. BVB nu e a lui si faptul ca el vrea sa fuzioneze cu SIBEX e doar o mica gainarie...

    Sa intelegem ca a ajuns criza si la Bursa? Au scazut veniturile?

    Eu zic sa mai tai din salariile negrisolor tai, ca nici pe alea mici care sunt nu le perita la ce prestatii au si sa il lasi in pace pe Farmache. Negrisorii tai muncesc si ei cat pot dar daca mai mult nu ii duce...

    Sugestie: poate iti da CNVM nitzica publicitate ;) Fa-i o propunere lui Popel. 

    1. Reauacredinta si cretinismul au devenit politica de stat...Ai sesizat domnule ca BVB are o problema REALA?! Ziarul asta ti-o pune in fata! Cit creier poti sa ai ca sa spui porcariile alea?

    make scrie la "indicatiile" lui siminel...poate sa ne explice dc NCH a cumparat firme din grupul lui Make?...poate make sa fie impartial?...farmache minte...tepes minte...corect!..dar cine trage semnalul de alarma: dan paul si siminel!...ha ha ha...in comparatie cu astia doi farmache e copil nevinovat...dan paul nu a facut nimic ,ecunoscut doar pt procesele intentate emitentilor..despre siminel ce sa mai spunem..hai sa vorbim cu

    minoritarii din companiile ,detinute de siminel,delistate de la BVB...o bataie de joc mai mare nu a existat pe piata  

    1. sti ce? pe mine ma intereseaza daca presedintele bvb minte,nu la indicatiile cui scrie make.

      Minte de femeie. Care era subiectul? Make?

      Farmache se viseaza peren ca si Isarescu. Diferenta e cam mare intre cei doi. BVB a fost transformata intr-o afacere de familie...Chirtu, Barbu, Macedon & co. E cam ca Steaua lu' Becali. Era sa straluceasca...

      Ce mi se pare mie grav e ca noul director al BVB, umbla la AGA BVB cu procuri, facea intelegeri cu actionarii...si i se parea firesc.

      Ma gandesc ce se va intimpla dupa ce v-a avea acces la conturi. De fapt banuiesc ce se va intimpla...Ii va furniza date sefului sau...Si uite asa vom mai cultiva caca...ooo mult timp de acum incolo...asta daca autoritatile nu se sesizeaza... 

    GRIJA BURSA: O SA DEVENITI O "BURSA A ZVONURILR" ! 

    GRIJA BURSA: O SA DEVENITI O "BURSA A ZVONURILR" ! 

    GRIJA BURSA: O SA DEVENITI O "BURSA A ZVONURILR" ! 

    1. Nu este o repetare ; este o mai.... atentionare. 

      Zvonuri au imprastiat membrii CB ca Tepes n-ar fi demisionat si ziarele care s-au lasat manipulate. Cei care trebuie sa-si duca grija sinteti voi, cei care speculati piata minciunilor. Eu unul n-am s-o repet,ca tine, pentru ca are cine sa va repete asta.

    Vindem linii complete pentru simigerie (covrigi calzi) compusa din:

    1. 1 cuptor electronic(masoara temperatura de coacere si timpii) tip tunel (450-550 covrigi/ ora garantat cu proba) foarte important -auto curatare, banda speciala (covrigii nu se lipesc niciodata) 

    2. 1 malaxor (15 kg. aluat covrigi) 

    3. 1 fripteoza (oparitor covrigi) 

    4. 1 hota (450 metri cubi aer pe ora) 

    5. 2 mese inox din care una cu blat de polietilena special pentru modelat covrigi. 

    6. 1 canar 15 kg (diviziunea 2) 

    7. 1 casa marcat. toate utilajele sunt din inox. Oferim garantie 3 ani, certificate de conformitate, transport , montare si asistenta gratuita in toata tara.Oferim retete si toate relatiile de la A la Z pentru deschidere simigerie (covrigi calzi).Nu ezitati , contactati-ne acum!! 0746974493

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb