Noi, singuri, trebuie să ne facem propria pensie privată, investind cu cap, nu păstrând banii în conturi de salarii sau de economii, care au o dobândă sub inflaţie, a declarat, luni, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Lucian Anghel, într-un eveniment de educaţie financiară adresat elevilor, informează Agerpres.
"Vă imaginaţi că mâine împliniţi 65 de ani şi vă pensionaţi. Imaginaţi-vă câţi euro aţi avea nevoie pe lună ca pensie privată în plus faţă de pensia de stat - Pilonul I. Fiecare îşi pune în minte o sumă, în euro, pe lună. Am să vă dau un exemplu: să zicem că eu mi-aş propune, pentru exemplu didactic, 100 de euro. La 100 de euro pe lună, înmulţim cu 12 ca să vedem câţi euro avem într-un an de zile. La 100 de euro ori 12, reiese că am nevoie de 1.200 de euro, într-un an. Această sumă de 1.200 de euro o înmulţim cu 20 şi în cazul meu îmi dă o sumă de 24.000 de euro, pentru 100 de euro, pensie privată în plus faţă de ce îmi dă statul. Cam asta e suma de bani pe care voi ar trebui să o strângeţi, la suma pe care voi v-aţi propus-o să o aveţi ca pensie privată, în momentul în care vă pensionaţi. Einstein spunea: "Cine înţelege puterea dobânzii compuse o încasează, cine nu o înţelege, plăteşte". Ar fi bine să o înţelegeţi. Nu există elev de liceu din Marea Britanie care să nu cunoască această regulă. Este o regulă pe care o învaţă, de fapt, în şcoala generală", a afirmat Anghel.
Preşedintele BVB a punctat, totodată, că pentru a economisi o sumă de bani, pe lună, este nevoie de respectarea unor reguli de bază şi de o optimizare a cheltuielilor.
"Faptul că e o sumă mare, trebuie să vă dea de gândit că această sumă o puteţi obţine numai pe perioade lungi de timp. Deja când veţi avea primul salariu, ar fi bine să vă gândiţi dacă trebuie să puneţi ceva deoparte. Regula lui 20 mai spune că, în mod normal, ar trebui să economisiţi 20% din veniturile voastre, pe care le încasaţi lună de lună. Nu puteţi face asta? Trebuie să optimizaţi cheltuielile. Sunt nişte reguli de bază, nu sunt complicate, nici nu trebuie să avem aşteptări false şi cred că este esenţial, din ce în ce mai mult, să ne bazăm pe noi, nu pe altcineva că ne va ajuta când ne vom pensiona. Noi singuri trebuie să ne facem propria pensie privată, din propriile investiţii, investind cu cap, nu păstrând banii în conturi de salarii sau de economii, care au o dobândă sub inflaţie. În America, unde există o piaţă de capital mult mai dezvoltată, există regula "100 minus vârsta". Deci, dacă voi aveţi 20 de ani, 100 minus 20 de ani înseamnă că 80% din plasamentele mele, din ce aş putea eu să investesc, ar trebui să investesc pe bursă, în acţiuni, nu în depozite bancare, nu carduri de salarii, nu conturi de economii. Pentru un american, aşa este regula", a menţionat Lucian Anghel.
1. o ipocrizie infinita
(mesaj trimis de ian în data de 25.03.2019, 14:32)
venind din partea mediului financiar, aceasta declaratie -- altminteri foarte valabila, e de o ipocrizie infinita. niciodata fondurile, bancile, institutiile financiare nu-tiu vor lasa loc sa ajungi la activele cu raport profit/risc ridicate. cand imprumutau bani de afara pt a finanta in Romania, le plateau alora "prima de risc" enorma, pt ca isi plasau banii aici. cand iau banii din depozitele "de economii" ale localnicilor, brusc, riscul a scazut. cica cerere/oferta.
2. Eu sunt unul din investitorii care au fond de pens
(mesaj trimis de Popa Liliana în data de 26.03.2019, 14:49)
Buna ziua
Am vazut un prim comentariu sceptic referitor la acest subiect si ma simt obligata sa prezint onest ,fara patima ,cazul meu. Dupa o prima incercare de investitie in fonduri mixte (BCR Dinamic) intre 2004-2006 ,am realizat un randament de 15% pe an ,care mi-a atras atentia asupra castigurilor enorme la bvb in acea perioada . Am citit declaratii ca unii au obtinut pina la 300 % in perioada de crestere exploziva a bursei. Deci am constituit un mic portofoliu integral actiuni intr-un mmoment fatidic (iulie 2007) ,fix inaintea marei recesiuni . Pot sa zic cert ca am vandut in pierdere detinerile initiale ,dupa 2 ani. Nu parea un start bun ,dar am investit constant din salariu ,fara sa tranzactionez intre 2008 si 2013 ,si am obtinut numai din dividende un randament de 4%. Dupa care ,din tranzactionare ,am obtinut randamente intre 4% si 12% in anii urmatori .
2018 s-a incheiat cu -1% (deci pierdere din cauza caderii actiunilor ). Aceleasi actiuni acum au o crestere de 13% ,deci nu trebuie sa disperam la giratiile bruste ale bvb (datorate politicilor economice ) Ceea ce trebuie sa afle alti cititori in prag de pensie este ca ,in afara de un castig constant ,moderat ,au in portofoliul lor de bursa un fond foarte lichid care poate fi folosit imediat pentru : cheltuieli neasteptat de mari,evenimente in familie ,caz de boala sau operatie si chiar si pentru calatorii si vacante . Asteapta acolo rabdator ,scoti pentru ce ai nevoie si ulterior mai pui sau se reface singur .Eu am notificat toate rudele si prietenii de aceasta oportunitate ,este exact ce trebuie inainte de pensionare sau dupa . Mult profit tuturor si salutari conducerii bvb
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2019, 19:13)
Cati isi dau seama de a pune de-o parte 10% din salariu si a investi la bursa!!!