O singură zi ne mai desparte de startul oficial al Jocurilor Olimpice de Vară. "Momentul adevărului a sosit" pentru Jocurile Olimpice de la Paris, ale căror întreceri au debutat, ieri, cu două zile înaintea ceremoniei de deschidere, a subliniat preşedintele CIO, Thomas Bach. "Avem toate motivele să credem că vom trăi momente olimpice de neuitat, dar suntem în sport. Iar în sport, suntem abia la sfârşitul antrenamentului", a spus responsabilul german. "Acum a sosit momentul adevărului: competiţia începe, pentru sportivi şi organizatori'', a spus fostul scrimer, campion olimpic la floretă pe echipe cu ocazia JO de la Montreal (Canada) din 1976, la care a strălucit gimnasta română Nadia Comăneci. Din punct de vedere sportiv, Jocurile Olimpice de la Paris au debutat ieri cu primele meciuri de fotbal şi rugby în VII, chiar înainte de marea paradă de deschidere de pe Sena, programată vineri seară, care va avea loc în afara unui stadion pentru prima dată în istoria olimpică. Competiţia va continua apoi timp de peste două săptămâni, până pe 11 august, înainte ca Jocurile Paralimpice să preia ştafeta din 28 august şi până pe 8 septembrie. "Scena este pregătită, totul este la locul său, totul este pregătit. Să mergem!", a asigurat în franceză preşedintele organizaţiei olimpice cu sediul la Lausanne.
Pe de altă parte, sportivii olimpici au lansat un apel în favoarea păcii, cu ocazia inaugurării Frescei Armistiţiului Olimpic pentru Jocurile de la Paris, în prezenţa preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach. Într-un comunicat difuzat de CIO se precizează că sportivi din toate cele 206 Comitete Olimpice Naţionale şi echipa de refugiaţi a CIO au purtat eşarfe şi au fluturat steaguri cu sloganul "Dă o şansă păcii", la evenimentul care a avut loc în Satul Olimpic. "Sunteţi ambasadorii păcii ai timpurilor noastre", le-a spus sportivilor preşedintele CIO, Thomas Bach, prezent la eveniment. "Voi, sportivii olimpici, ne veţi arăta cum ar fi lumea noastră dacă am trăi cu toţii în acelaşi spirit olimpic de convieţuire paşnică. Veţi concura cu înverşunare unul împotriva celuilalt. În acelaşi timp, în acelaşi timp, veţi trăi paşnic împreună sub acelaşi acoperiş, aici în Satul Olimpic. Respectaţi aceleaşi reguli şi, cel mai important, vă veţi respecta reciproc. În acest fel, veţi transmite un mesaj răsunător de pace de la Paris către lume", a subliniat conducătorul Mişcării Olimpice. "Fie ca acest apel să inspire toţi liderii politici ai lumii să acţioneze pentru pace", a adăugat Thomas Bach.
Fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice, începând cu JO de iarnă de la Torino (2006), a beneficiat de o pictură murală unică dedicată păcii şi Armistiţiului Olimpic, în satul sportivilor, prezentând semnăturile a mii de sportivi, antrenori şi oficiali ai echipelor participante. Armistiţiul Olimpic a fost iniţial în vigoare pentru Jocurile din Grecia antică, pentru a permite trecerea în siguranţă a sportivilor şi spectatorilor.