Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Nicuşor Halici, vrea să transforme deşeurile din judeţul Vrancea în biogaz şi energie electrică, iar primul pas în acest sens a fost făcut marţi, când domnia sa a avut o întâlnire cu reprezentanţii unor investitori chinezi. Aceştia au vizitat împreună Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) de la Haret, unde au analizat potenţialul de valorificare a deşeurilor din judeţ. Realizarea unui astfel de proiect ar aduce multiple beneficii vrâncenilor, inclusiv reducerea costurilor pentru serviciile de salubritate dar şi beneficii asupra mediului înconjurător.
"Am mers la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) de la Haret şi am discutat cu reprezentanţii unor investitori străini despre o investiţie importantă, care îmi doresc foarte mult să se întâmple în Vrancea în următorii câţiva ani. Procesarea şi valorificarea deşeurilor, prin transformarea lor în biogaz şi energie electrică, va avea ca efect în primul rând scăderea costurilor pentru vrânceni, dar va duce şi la protecţia mediului şi o durată de viaţă mai mare pentru celula unu de depozitare de la Haret", a declarat Nicuşor Halici.
Potrivit preşedintelui CJ Vrancea, investiţia necesară pentru un astfel de proiect poate ajunge la 1,5 milioane euro pe tona de gunoi prelucrată, în funcţie de tipul de producţie: gaz, energie electrică sau alte reziduuri utile pentru agricultură.
"Investiţia poate ajunge la 1,5 milioane euro/tona de deşeuri prelucrată pe oră, avantajul fiind că infrastructura de la Haret permite racordarea la reţeaua naţională de energie şi gaze", a explicat Nicuşor Halici.
Preşedintele CJ a explicat că, după această vizită, urmează analize detaliate împreună cu investitorii şi operatorul de la CMID şi va fi luată decizia cea mai eficientă pentru implementarea acestui proiect ambiţios,
"Obiectivele acestui proiect sunt scăderea facturilor pentru colectarea gunoiului , valorificarea inteligentă a deşeurilor prin tehnologii modern şi protejarea mediului şi prelungirea duratei de viaţă a depozitului de deşeuri ", a mai subliniat Nicuşor Halici.
La rândul său, Constantin Benclinov, reprezentantul investitorului strain, a subliniat faptul că vizita la Haret "este motivată de posibilitatea racordării la sistemul naţional de transport al energiei electrice Transelectrica şi la sistemul de distribuţie a gazelor Transgaz".
În ţara noastră, astfel de investiţii mai există doar în două judeţe, respective Cluj şi Vâlcea.
Opinia Cititorului