Preşedintele Emiratelor Arabe Unite i-a comunicat ieri omologului său sirian că este timpul ca Damascul, mult timp izolat diplomatic, să se întoarcă în familia arabă, în cadrul unei întâlniri la Abu Dhabi, informează Agerpres.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad, alături de soţia sa, Asma, se află într-o vizită oficială în Emirate, a doua sa vizită în Golf după cutremurul din Siria de la începutul lunii februarie, într-un moment în care mai multe ţări arabe reiau contactele cu Damascul.
"Siria nu a fost alături de fraţii săi de prea mult timp şi a sosit vremea să se întoarcă la ei şi la mediul său arab", a declarat preşedintele emiratez Mohammed bin Zayed Al-Nahyan.
Preşedintele Assad a fost izolat diplomatic după declanşarea reprimării revoltei populare care a degenerat în război civil, în 2011. După cutremurul din Siria, ţările arabe şi-au intensificat contactele şi au trimis ajutoare Damascului, arată sursa.
Anterior, preşedintele emiratez a menţionat că a purtat cu Bashar al-Assad "discuţii ce vizează dezvoltarea relaţiilor bilaterale", în special pentru a explora modalităţi de consolidare a cooperării pentru a accelera stabilitatea şi progresul în Siria şi în regiune".
"Poziţia Emiratelor este clară cu privire la necesitatea ca Siria să se întoarcă în familia arabă", a declarat Anwar Gargash, prim-consilier al preşedintelui emiratez. "Acest lucru a fost confirmat de Alteţa Sa, şeicul Mohammed bin Zayed, în timpul întâlnirii de astăzi", a scris el pe Twitter.
În cadrul întrevederii de ieri, preşedintele Bashar al-Assad a lăudat rolul Emiratelor în consolidarea relaţiilor dintre ţările arabe, spunând că aceste relaţii ar trebui să fie "fraterne", se mai precizează în sursă.
Preşedintele sirian, a cărui ţară a fost exclusă din Liga Arabă la sfârşitul anului 2011, a vizitat Sultanatul Oman pe 20 februarie, o premieră în 12 ani de război în Siria. Un mediator discret, dar important pe scena diplomatică, Oman este una din puţinele ţări arabe, şi singura din Golf, care a menţinut mereu relaţii diplomatice oficiale cu Damascul încă de la începutul războiului.
La sfârşitul anului 2018, Emiratele şi-au redeschis ambasada de la Damasc, iar în martie 2022 Bashar al-Assad a efectuat prima sa vizită într-o ţară arabă, la Abu Dhabi.
Eforturile de asistenţă pentru Siria după cutremur au fost conduse de Abu Dhabi, care a contribuit la întreruperea izolării sale. Emiratele au promis, de asemenea, un ajutor de peste 100 de milioane de dolari, au trimis o echipă de salvare şi au furnizat mii de tone de materiale de ajutor de urgenţă. Ministrul emiratez de externe Abdullah bin Zayed Al-Nahyan a vizitat Siria în februarie, primul înalt oficial din Golf care a făcut acest lucru după cutremur. A fost a doua sa călătorie în Siria anul acesta.
"Emiratele sunt convinse, împreună cu multe state arabe, că a sosit momentul reconcilierii cu Assad (...) şi al revenirii Siriei în Liga Arabă şi în familia arabă", a declarat politologul emiratez Abdelkhaleq Abdallah. "Emiratele sunt vârful de lance al eforturilor de reconciliere cu duşmanii trecutului şi de transformare a lor în prietenii de mâine", a spus el.
Ministrul saudit de Externe Faisal bin Farhane a declarat în februarie că este nevoie de o nouă abordare faţă de Siria, care să implice negocieri cu Damascul pentru a face faţă crizelor umanitare.
Preşedintele Assad a fost recent la Moscova, unde a fost primit de omologul Vladimir Putin, care încearcă de mai mulţi ani să apropie Damascul de ţările arabe.
Vizita sa în Emirate are loc la câteva zile după cea făcută joi de secretarul Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale din Iran, Ali Shamkhani, într-un context regional marcat de apropierea dintre Iran şi Arabia Saudită.
"Siria nu mai este un teren de confruntare între Iran şi Arabia Saudită", a salutat preşedintele Assad, considerând că acordul dintre puterile regionale este o "surpriză minunată". "Politica saudită şi-a schimbat direcţia în ceea ce priveşte Siria", a spus el.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2023, 10:07)
Orice politica de reconciliere,cooperare si pace
este binevenita ptr. omenire