PREŞEDINTELE GERMANIEI: "M-am înşelat în privinţa lui Putin, sprijinul meu pentru Nord Stream 2 a fost o greşeală clară"

G.B
Internaţional / 5 aprilie 2022

Frank-Walter Steinmeier

Frank-Walter Steinmeier

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, mult timp un susţinător al apropierii Occidentului de Rusia, îşi regretă acum poziţia, în special susţinerea pentru gazoductul Nord Stream 2, despre care spune că a fost "o greşeală clară". El recunoaşte totodată că s-a înşelat "ca mulţi alţii" în privinţa lui Vladimir Putin, relatează Reuters, citată de Digi24.ro.

Frank-Walter Steinmeier, un social-democrat care a fost ministru de externe în timpul cancelarului Angela Merkel, a spus că invazia Rusiei în Ucraina arată că el, ca şi alţii, trebuie să recunoască în mod onest ce a greşit.

"Nu am reuşit să construim o casă europeană comună", a declarat Steinmeier. "Nu am crezut că Vladimir Putin îşi va duce ţara către ruină completă, economică, politică şi morală, doar de dragul nebuniei sale imperiale", a adăugat el. "În acest sens, eu, ca şi alţii, m-am înşelat", a afirmat preşedintele german.

"Susţinerea mea pentru Nord Stream 2 a fost în mod clar o greşeală", a mai spus el. "Ne-am legat de o punte în care nici Rusia nu mai credea şi în privinţa cărei alţi parteneri ne-au avertizat", a recunoscut preşedintele german.

Steinmeier a făcut parte din acea aripă a SPD, aflată sub influenţa fostului cancelar german Gerhard Schroeder, care considera că legăturile economice strânse cu Rusia sunt o modalitate de a o ancora într-un sistem global orientat spre Occident.

Gazoductul Nord Stream 2, proiect în prezent anulat, a fost o piesă centrală a acestei strategii, deşi criticii săi au avertizat că ar duce la slăbirea economică a Ucrainei prin eliminarea acestei ţări din tranzitul energiei ruse către Europa.

Adversarii lui Steinmeier au pus insistent pe Twitter imagini mai vechi cu el îmbrăţişându-l afectuos pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov, iar ambasadorul Ucrainei, Andrii Melnik, l-a criticat în mod deschis. Atunci când Steinmeier a organizat un concert de solidaritate pentru Ucraina, Melnik a scris pe Twitter cu sarcasm că singurii solişti păreau a fi ruşi. "Un afront. Îmi pare rău, nu vin", a anunţat ambasadorul.

Cu rol mai mult de reprezentare, cel care ocupă funcţia de preşedinte al Germaniei are un rol de liant al societăţii şi trebuie să se bucure de autoritate morală, notează Reuters.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. cum monetizam parerea de rau?

    ca Romania era Casandra intelligence-ului mondial inca din 2008-2009 , nu doar din 2013 .... a zis, a tot zis...mai ca nu s-a dat cu fundul de pamant sa avertizeze cu privire la Rusia....  

    deci, inca o data intreb. . . cum monetizam parerea de rau in favoarea Romaniei si a sursei specifice de intelligence de la momentul respectiv din trecut ?  

    1. ... pentru ca sursa de intelligence din trecut care a fost "spot on " in trecut poate fi "spot on" si in viitor.

      Si din cate observ a performat mai bine decat sursele primare de intelligence ale Frantei si Germaniei! .... c-asa e in Romania :)) ... noi avem porumbul informational mai mare, ca in Povestea p..ii de Ion Creanga :)) Hahahhahaaa , ce-mi plac glumele mele deplasate! :)  

      :) ești cam porcos dar ești isteț, îmi place de tine... Îi și vezi pe spionii francezi și germani punând mâna pe carte și citind povestea lui Creanga...

    Da ma voi faceti numai greseli pe spinarea altora si doar in avantajul vostru. Noi avem gaz si il platim mai scump ca voi ca asa vreti voi si mafioti si tradatori care ii tineti la conducerea Romaniei. Ati aplicat planul Valev Romaniei si toata industria a fost rasa mai rau ca intr-un razboi, un razboi de lunga durata de 32 de ani. Cu ajutorul politicienilor a securitatii, mafioti, hoti si tradatori ati pus pe putuci independenta energetica a Romaniei, prin inchiderea termocentralelor pe carbune. Acum voi imediat le deschideti, numai polueaza, acum voi aveti voi ca sunteti stapanuii. Frans Timmermans ne-a inchis energia, dar inchide ma si in Germania, e acolo nu isi permite ca Germania este stapanul. Demisia Frans Timmermans pentru politica aplicata Romaniei de ichidere a energiei tarii. Demisia Virgil Popescu si a camarilei tradatoare care conduce Romania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb