Preşedintele invită băncile comerciale şi BNR să facă parteneriat cu Guvernul

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 octombrie 2008

Preşedintele invită băncile comerciale şi BNR să facă parteneriat cu Guvernul

Băncile ar putea fi afectate de criză, dacă nu sunt prudente

Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a întâlnit, vineri, cu Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale şi cu reprezentanţii băncilor comerciale, cărora le-a prezentat rezultatele Consiliului European de la Bruxelles.

În cadrul discuţiilor nu au fost dezbătute probleme de ordin tehnic, fiind făcută doar o prezentare a crizei financiare mondiale şi a efectelor acesteia în ţara noastră. Preşedintele a informat că, în cadrul Consiliului European, a transmis statelor prezente recomandarea de plasare a banilor în insituţii de credit după ce le curăţă de active neperformante, potrivit unor reprezentanţi ai domeniului financiar, prezenţi la discuţii.

Atât Guvernatorul BNR, cât şi preşedintele au solicitat băncilor prudenţă în activitatea de creditare, chiar dacă statul a manifestat disponibilitatea de a le acorda ajutor, în cazul în care ar avea nevoie. Traian Băsescu declarase la Bruxelles: "Criza economică nu ne iartă, dacă nu suntem prudenţi. Exis­tă un risc de gripaj în economie, pentru că băncile nu mai vor să se împrumute reciproc". Potrivit unor reprezentanţi ai sistemului bancar prezenţi la discuţii, oficialii BNR au lăsat să se înţeleagă că este posibil să se înăsprească cerinţele prudenţiale.

În cadrul discuţiilor a avut loc un schimb de opinii cu privire la evoluţia sistemului bancar, cei prezenţi concluzionând că sistemul bancar este unul solid şi că băncile noastre sunt ferite de problemele de la nivel internaţional.

Preşedintele a invitat băncile comerciale şi Banca Naţională să realizeze un parteneriat cu Guvernul pentru limitarea potenţialelor efecte ale crizei economice asupra Româ­niei şi pentru îndeplinirea obiectivului aderării la moneda unică europeană.

În acelaşi timp, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, în cadrul unei conferinţe, că doreşte să se consulte cu economiştii în vederea măsurilor care trebuie adoptate pentru limitarea efectelor crizei financiare.

Potrivit lui Călin Popescu Tăriceanu, ţara noastră se găseşte într-o situaţie mult mai bună comparativ cu alte state în privinţa efectelor generate de criza financiară.

Premierul a declarat: "Suntem într-o situaţie mult mai bună, dar totuşi eu nu vreau să minimalizez riscurile şi de aceea voi căuta o seamă de soluţii despre care prefer să vorbesc în momentul în care vom avea câteva propuneri concrete. Am deja câteva lucruri în analiză, de aceea vreau să mă consult cu analiştii".

Băncile au luat în considerare îndemnul autorităţilor - să fie mai prudente, cu care sunt de acord, potrivit unor reprezentanţi ai băncilor comerciale.

Recent, băncile au majorat costurile împrumuturilor acordate, iar o parte dintre ele au renunţat la acordarea unor împrumuturi riscante, de pildă cele în franci elveţieni.

În acelaşi timp, băncile acordă credite din ce în ce mai greu, întrucât îşi reanalizează riscurile şi bugetul, şi nu se grăbesc să pună în aplicare noile norme privind creditarea, potrivit unor declaraţii ale reprezentaţilor ARB.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. S-au luat la puricat veniturile tuturor sefilor de agentii. Cand este vorba de veniturie si averea lui Isarescu toata lumea tace. Leii de la Antena 3 ocolesc acest lucru la comanda lui Voiculescu si la rugamintile d-nei Firea . De ce ? Numai ea stie. Isarescu este unul dintre cei mai bogati oameni din Romania. La Dragasani are zeci de hectare de vie, doua vile, lucreaza la a treia. In BUcuresti, deasemenea averi peste averi. EL spune ca totul este transparent. De unde atatia bani . Si asta doar ce se vede. BNR nu este tot o institutie. Banii nu sunt tot din aceasta economie. El a sponsorizat Academia ROmana si Posto;ache l-a facut academician. Pe ce merite? Da, a distrus cea mai puternica banca din Romania, Bancorexul. Unde s-au dus banii din conturile secrete de la aceasta banca? De aceia este asa de sustinut.

    ca cei care conduc sistemul bancar romanesc sunt mai degraba "infractori" decat specialisti se vede si din faptul ca au promovat dobanzi mari la leu , in acest mod a devenit mai atractiv sa te imprumuti in valuta , iar acum bancile au cautat sa speculeze aceasta situatie vanzand valuta mai scumpa ... sa speram ca nu vor reusi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb