Şeful statului israelian, Isaac Herzog, a lansat un apel către "lumea întreagă" să contracareze ameninţarea reprezentată de "regimul" de la Teheran, în cursul unei întâlniri, miercuri la Ierusalim, cu şefii diplomaţiilor din Marea Britanie şi Germania, David Cameron, respectiv, Annalena Baerbock, care s-au deplasat în Israel într-un demers de susţinere, după atacul fără precedent lansat sâmbătă noapte de Iran asupra Israelului, relatează Reuters.
Cu această ocazie, Isaac Herzog a mulţumit Regatului Unit şi Germaniei pentru poziţia lor de a sprijini Israelul în faţa atacului reprobabil al Iranului. "Toată lumea trebuie să lucreze în mod decisiv şi îndrăzneţ împotriva ameninţării reprezentate de regimul iranian, care încearcă să submineze stabilitatea întregii regiuni", a declarat miercuri Herzog într-un comunicat după întâlnire.
"Israelul este fără echivoc în angajamentul său de a-şi apăra poporul", a subliniat preşedintele israelian, care a reiterat angajamentul ţării sale de a-i aduce înapoi acasă pe cei 129 de ostatici deţinuţi încă în Fâşia Gaza după peste şase luni de război şi de a continua acţiunile pentru "îmbunătăţirea" situaţiei legate de ajutorul umanitar pentru ca acesta să ajungă la populaţia civilă din Gaza, în ciuda faptului că aceasta nu s-a întâmplat încă, aşa cum denunţă ONU.
Preşedintele israelian a afirmat că a avut o "discuţie caldă" cu David Cameron şi Annalena Baerbock, primii miniştri de externe care au călătorit în Israel după atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului weekendul trecut.
După întâlnire, Cameron a declarat că este clar că Israelul a luat decizia de a răspunde la atacul iranian cu drone şi rachete balistice şi că speră că acest răspuns să fie realizat într-un mod care să reducă la minimum escaladarea, potrivit Reuters.
"Este clar că israelienii au luat decizia de a acţiona", a afirmat Cameron în faţa presei în Israel. "Sperăm că vor face acest lucru într-un mod care să contribuie cât mai puţin posibil la escaladarea situaţiei", a insistat el.
Marea Britanie ar dori să vadă sancţiuni coordonate împotriva Iranului, a adăugat şeful diplomaţiei britanice, afirmând că Teheranul ar "trebui să primească un mesaj clar şi fără echivoc din partea G7".
La rândul său, Baerbock s-a deplasat în Israel tot pentru a încuraja detensionarea şi utilizarea canalelor diplomatice, declarând că atacul "fără precedent" al regimului iranian a "adus întreaga regiune pe marginea prăpastiei" şi a demonstrat că Iranul nu este interesat de pacea în regiune.
În timp ce a asigurat Israelul de "solidaritatea deplină a Germaniei", ea a menţionat că doreşte să discute cu liderii săi modalităţi "de a se evita o nouă escaladare".
Israelul, cu ajutorul ţărilor aliate şi în cadrul unei lovituri anunţate, a reuşit în weekend să intercepteze peste 300 de drone şi rachete lansate de Iran ca represalii la uciderea a şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei, dintre care doi generali, într-un bombardament atribuit Israelului asupra consulatului iranian din Siria la 1 aprilie.