Preşedintele israelian Isaac Herzog are prevăzută o rară vizită în Turcia, a anunţat astăzi biroul său de presă fără a preciza data la care va avea loc vizita, pe fondul apropierii între cele două ţări ale căror relaţii sunt unele tensionate de peste zece ani, informează AFP, potrivit Agerpres.
"O delegaţie de înalţi responsabili ai Turciei va sosi în Israel săptămâna aceasta, în cadrul pregătirilor pentru vizita prevăzută a preşedintelui Isaac Herzog, cu obiectivul de a discuta despre relaţiile între cele două ţări", a anunţat într-un comunicat biroul de presă al preşedintelui israelian.
Potrivit postului de televiziune oficial al Turciei TRT, această vizită ar putea avea loc în perioada 9-10 martie.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat în ianuarie că omologul său israelian Isaac Herzog va veni în Turcia "la începutul lui februarie" şi şi-a exprimat speranţa că această vizită va deschide "o nouă cale în relaţiile" dintre cele două ţări. Israelul nu a confirmat la acea dată aceste informaţii.
Preşedintele turc a declarat de asemenea că este deschis cooperării cu Israelul asupra unui proiect de gazoduct în estul Mării Mediterane, marcând astfel dorinţa Ankarei de a relua legăturile cu statul israelian.
Acest nou proiect de gazoduct ar permite transportarea de gaz din Mediterana spre Europa. Înainte de aceasta, Turcia se opusese ferm unui proiect similar în care Israelul şi rivala sa istorică, Grecia, erau asociate.
Numit EastMed, proiectul fusese susţinut la acea dată de fostul preşedinte american Donald Trump. Însă, potrivit mass-media israeliene şi turce, Washingtonul atenţionase Atena că nu va mai susţine acest proiect din cauza tensiunilor pe care el le-ar provoca în relaţiile cu Ankara.
La mijlocul lui noiembrie, Erdogan a discutat cu Herzog şi cu premierul israelian Naftali Bennett - prima discuţie între un premier israelian şi Erdogan după 2013 - la câteva ore după eliberarea şi revenirea în ţara lor a unui cuplu de turişti israelieni acuzaţi de spionaj în Turcia.
Relaţiile între Ankara şi Israel erau tensionate după cazul Mavi Marmara, în 2010, când forţele israeliene lansaseră un asalt sângeros asupra unei nave turce ce încerca să ducă ajutoare în Fâşia Gaza, enclava palestiniană aflată de 15 ani sub blocadă israeliană.
Cele două ţări şi-au rechemat ambasadorii în 2018, după decesul unor manifestanţi palestinieni în Gaza.