Preşedintele lituanian graţiază doi spioni ruşi

D.F.
Internaţional / 15 noiembrie 2019

Gitanas Nauseda (sursă foto: Twitter)

Gitanas Nauseda (sursă foto: Twitter)

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a graţiat doi ruşi condamnaţi în 2017 de spionaj, deschizând calea unui schimb de spioni cu Moscova, unde şeful spionajului a anunţat "măsuri reciproce", relatează AFP.

Presa lituaniană scrie, citând surse anonime, că cei doi ruşi - Nikolai Filipcenko şi Serghei Moiseienko - ar urma să fie eliberaţi în schimbul eliberării a doi lituanieni - Evgheni Mataitis şi Arstidas Tamosaitisk - şi a norvegianului Frode Berg, toţi trei condamnaţi în Rusia, după ce au fost găsiţi vinovaţi de spionaj.

În decretul semnat de către preşedintele Nauseda se arată că ruşii au fost graţiaţi în virtutea unei noi legi cu privire la schimburi de spioni.

Contactată în acest sens, preşedinţia lituaniană a refuzat să comenteze. "Vom răspunde la întrebări foarte curând", a declarat un purtător de cuvânt al şefului statului, Antanas Bubnelis.

Potrivit unor funcţionari lutuanieni, Filipcenko a lucrat pentru servicile ruse de informaţii FSB şi a încercat să recruteze conducători lituanieni importanţi. El a fost condamnat la zece anii de închisoare şi nu a făcut apel.

Moiseienko a fost condamnat la zece ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de recrutarea unui căpitan lituanian activ, la Siauliai, o importantă bază militară aeriană.

Doi cetăţeni lituanieni au fost condamnaţi, de asemenea, în 2016, cu privire la faptul că au transmis secrete militare serviciilor militare ruse de informaţii (GRU).

Moscova a anunţat "măsuri reciproce" după graţierea celor doi ruşi.

Cel puţin un lituanian este deţinut în prezent în Rusia cu privire la "spionaj", dar şi un norvegian, al cărui nume a fost evocat în cadrul unui eventual schimb de spioni

Lituanienii Evgheni Mataitis şi Aristidas Tamosaitis au fost condamnaţi de justiţia rusă, în 2016, la 13 şi, respectiv, 12 ani de închisoare.

Norvegianul Frode Berg a fost condamnat în aprilie la 14 ani de închisoare, acuzat de culegere de informaţii despre submarine nucleare ruse, un dosar care se află la originea unor tensiuni între Moscova şi Oslo. În octombrie, avocatul său a anunţat că a depus o cerere de graţiere adresată lui Vladimir Putin.

Rusia s-a aflat în centrul mai multor scandaluri de spionaj răsunătoare, în ultimii ani, atât pe teritoriul său, cât şi în străinătate, iar mai mulţi ruşi au fost condamnaţi atât în Lituania, cât şi în Estonia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb