Preşedintele-n figuri

A.S.
Ziarul BURSA #Politică / 4 noiembrie 2014

Preşedintele-n figuri

Ponta îl va numi pe Meleşcanu consilier prezidenţial pe securitate naţională, în schimbul susţinerii

Actualizare 18:13 Iohannis: "Următorul pas al lui Tăriceanu este să se înscrie în PSD"

Klaus Iohannis a reacţionat, după anunţul lui Victor Ponta, potrivit căruia principala opţiune pentru funcţia de premier este Călin Popescu-Tăriceanu, candidatul ACL afirmând că următorul pas al lui Tăriceanu ar fi să se înscrie în PSD.

"Eu am înţeles aşa: dacă e vreme bună, e Tăriceanu, dacă e vreme rea, e Georgescu, dacă e vreme grea, e Maior. Nu ştiu cine va fi prim-ministru şi cred că este o întreagă ameţeală şi mi se pare cumva un tratament curios faţă de aceşti parteneri. Cu domnul Tăriceanu m-am lămurit. Probabil următorul pas e să se înscrie în PSD, doar-doar îl numeşte prim ministru", a spus Iohannis.

---

Actualizare 17:28 Tăriceanu, principala propunere a lui Ponta pentru premier

Călin Popescu Tăriceanu este principala propunere a lui Victor Ponta pentru funcţia de prim-ministru (în cazul în care va câştiga alegerile), a anunţat astăzi candidatul PSD, după discuţiile în actuala coaliţie de guvernare.

Alte variante luate în calcul de Ponta sunt prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, şi directorul SRI, George Maior, a mai afirmat actualul şef al Executivului.

---

Actualizare 16:00 Trei candidaţi îl susţin pe Ponta în turul II: Tăriceanu, Meleşcanu şi Vadim

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, candidatul independent Teodor Meleşcanu şi preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor au anunţat astăzi că îl vor susţine pe prezidenţiabilul PSD Victor Ponta în al doilea tur de scrutin.

---

Actualizare 14:05 Rezultatele finale din primul tur al prezidenţialelor: Ponta - 40,44%, Iohannis - 30,37%

Victor Ponta, candidatul alianţei PSD-UNPR-PC, a obţinut 40,44% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, urmat de Klaus Iohannis (ACL), pentru care au votat 30,37% dintre alegători, şi de Călin Popescu Tăriceanu - 5,36%, conform rezultatelor finale provizorii anunţate marţi de BEC.

Victor Ponta a obţinut voturile a 3.836.093 dintre alegători, în timp ce Klaus Iohannis a fost votat de 2.881.406 persoane care au mers la urne, iar Călin Popescu Tăriceanu 508.572 voturi.

Elena Udrea a primit 493.376 voturi (5,20%), Monica Macovei - 421.648 voturi (4,44%), Dan Diaconescu - 382.526 (4,03%), Kelemen Hunor - 329.727 (3,47%), Corneliu Vadim Tudor - 349.416 de voturi (3,68%), Teodor Meleşcanu - 104.131 (1,09%) Szilagyi Zsolt - 53.146 (0,56%), Gheorghe Funar - 45.405 (0,47%), William Brânză - 43.194 (0,45%), Constantin Rotaru - 28.805 (0,30 %) şi Mirel Mircea Amariţei - 7.895 (0,08%).

---

Victor Ponta şi Klaus Iohannis au trecut de pragurile psihologice dorite, de 40% şi, respectiv, de 30% în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Vor urma două săptămâni de calcule, negocieri, dar şi scandaluri.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că, până joi, Uniunea nu va face precizări privind susţinerea vreunuia dintre cei doi prezidenţiabili din finală. El nu a ezitat să afirme că, din punctul lui de vedere, prezidenţiabilul susţinut de maghiari ar trebui să fie Victor Ponta, iar nu Klaus Iohannis care, potrivit liderului UDMR, s-a arătat "rigid" în faţa problemelor comunităţii maghiare (ca şi când acela ar putea fi altfel, în restul problemelor).

Deşi este cunoscut faptul că electoratul maghiar este îndeajuns de disciplinat, în Harghita şi Covasna, Victor Ponta a fost în urma lui Klaus Iohannis, cu circa 2%.

Atât Teodor Meleşcanu cât şi Dan Diaconescu au anunţat, în ziua alegerilor, că vor decide în această săptămână către ce candidat îşi vor îndruma electoratul să aleagă.

Opţiunea candidatului să-şi verse voturile are statut doar de recomandare căci electoratul nu se comportă ca la armată, ci se poate abate de la indicaţie.

Pare că elementul cheie al strategiei de campanie a turului al doilea va fi stabilirea numelui viitorului premier.

În această bătălie, probabil că va conta propria personalitate a candidaţilor, pentru comparaţie, dar şi personalitatea premierului cu care va face tandem fiecare.

Forţa unui tandem poate să atragă voturi, potrivit analiştilor politici, care consideră că strategiile trebuie să se muleze, de fapt, în vederea asta.

Ei spun că stânga şi dreapta împart două bazine electorale aproape egale de 40-45% şi că, între ele, balansează UDMR, PRM-PPDD şi nehotărâţii (aceştia undeva pe la 20%).

Dincolo de opţiunile pentru partide, sunt situaţi aşa-numiţii votanţi

anti-sistem.

Klaus Iohannis, candidatul ACL, le-a cerut aseară celor din dreapta politică să i se alăture, în timp ce Victor Ponta a anunţat că astăzi va avea videoconferinţă cu liderii social-democraţi din teritoriu, ca să discute despre noul premier, în contextul în care atât Victor Ponta, cât şi Liviu Dragnea, au precizat că acesta nu va fi un social-democrat.

Numele vehiculate ca premier din partea stângii sunt Călin Popescu Tăriceanu, Gabriel Oprea, Liviu Dragnea sau George Maior, în timp ce, dinspre dreapta, sunt nominalizaţi Vasile Blaga, Cătălin Predoiu şi/sau Monica Macovei.

Nominalizarea prezumtivului premier reprezintă o manevră dublă: pe lângă întărirea imaginii publice a prezidenţiabilului, personalitatea premierului îi poate aduce voturi candidatului din al doilea tur, dacă nominalizatul a fost un competitor din primul tur.

În cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, adepţii din jurul său au fost colectaţi prin respingerea lui Crin Antonescu, dar acum preşedintele PNL este Klaus Iohannis.

De aceea, s-ar putea ca Tăriceanu să nu-i aducă nimic lui Victor Ponta.

Acum putem înţelege ezitările lui Victor Ponta în a-şi stabili eventualul premier, în cazul în care ar ieşi preşedinte.

Căci dacă Tăriceanu nu-i aduce voturi, atunci s-ar putea să nu fie numit premier; Ponta organizează, practic, o licitaţie a voturilor aduse la concurenţă de Călin Popescu Tăriceanu şi Gabriel Oprea (în competiţie cu meritele lui Liviu Dragnea).

Foarte posibil ca, în situaţia de cvasiegalitate, Ponta să-l prefere pe George Maior ca premier.

Spre deosebire de Victor Ponta, care-şi licitează favorurile, Klaus Iohannis este într-o altă situaţie, în care, pur şi simplu, trebuie să-şi adune în sac voturile dreptei.

Primarul Sibiului trebuie să solidarizeze dreapta cum nu a reuşit niciunul dintre liderii autentici ai liberalilor, dar, desigur, pentru moment, dreapta însăşi vrea să se solidarizeze împotriva lui Ponta, aşa că Johannis a ridicat mâinile în faţa acestei sarcini care nu-i stă în puteri şi a anunţat, ieri, că nu negociază cu nimeni. (

Exprimarea lui greoaie ar putea să nu mai conteze drept handicap, în faţa "pericolului roşu".

Mai mulţi lideri ai PNL, vicepreşedinţi ai partidului şi lideri de filiale, au declarat, susţin surse politice, că şansele de câştig ale lui Klaus Iohannis în turul al doilea sunt reduse, pledând pentru implicarea lui Crin Antonescu şi a Monicăi Macovei.

Mai mult, liderii PNL vor o abordare neutră faţă de Traian Băsescu şi PMP, însă susţin discuţii punctuale cu lideri din partidul susţinut de şeful statului.

Cu toate acestea, Klaus Iohannis le-ar fi precizat că este reticent să se asocieze public cu foşti contracandidaţi.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Daca Ponta iese presedinte si il pune premier pe Tariceanu poate spune aceasta este victoria USL-ului, cei care au crezut in acest proiect au invins, iar Antonescu daca imi ramanea alaturi ar fi fost acum presedinte. Va urma incercarea lui Tariceanu de a-si recupera partidul ceea ce va duce foarte probabil la scindare. Exista riscul ca Antonescu sa ramana presedintele partidului fost al lui Basescu +/- cativa mebri care i-au ramas fideli...

    ...ca retragerea antonesciana din usl a inceput odata cu suspiciunile ca PSD isi va instala propriul candidat la prezidentiale. Greu de crezut ca Antonescu ar fi putut fi presedinte altfel decat daca l-ar fi invins pe Ponta. Implicit e greu de sugerat un mesaj cu Antonescu presedinte, cu voia PSD.

    1. Sa nu uiti Darie! in politica se poate orice. 

    Figurile sunt gresite in conditiile in care Udrea e cu Ponta!

    trebuie sa avem numai grija pentru ca ulterior in timpul mandatului sa nu se rupa in figuri:-)

    1. Trei sferturi dintre votantii lui Tariceanu sunt simpatizanti sau membri P.S.D .care au dorit sa mobilizeze partidul pentru turul doi.

    .... Forţa unui tandem poate să atragă voturi, potrivit analiştilor politici, care consideră că strategiile trebuie să se muleze, de fapt, în vederea asta. 

    ..... în vederea asta.....mi-am pus ochelarii dar n-am reusit sa inteleg nimic ...... în vederea asta. 

    ....nehotărâţii (aceştia undeva pe la 20%), pot decide soarta Romaniei; daca tineretul adormit se trezeste se poate realiza: DREAPTA UNITA! STANGA UMILITA! sau STANGA ZDROBITA!, cum doriti. 

    1. Nici nu am pus stanpila pe buletinele de vot din turul 2 al alegerilor prezidentiale si deja coalitia de guvernare PSD imparte "ciolanele" Consideram ca este o treaba "josnica" si cu un tupeu de nedescris. Stimati "rest" alegatori .,votanti intr-un fel anti PSD sau anti sistem ,mergeti la VOT si sanctionati aceasta clasa josnica care va IGNORA votul din turul 2. Sunteti peste 5milioane care ati fost la vot. Mai aduceti pe o parte din cei care nu au fost la vot fie din tara sau din strainatate si aratatile ca nu se pune "oala" la foc inainte de a prinde "iepurele" . Cred ca daca asta s-ar intampla ar fi cea mai mare realizare a cetatenilor romani. Personal asi merge in genunchi pana la Bucuresti. Nu este deloc greu. Trebuie doar aproximativ 5,5 milioane anti PSD la o participare de 55 %. PSD -ul in primul tur a avut 3,8 milioane de votanti,mai aduce dela Tericeanu si restul...1,4 milioane si iacata ca scorul este:48,6 % Ponta si 51,4 anti PSD. Stimati alegatori acesta este targhetul de a sanctiona pe ce-i care va IGNORA in totalitate. Ei deja merg pe ideia ca votul dvs.nu conteaza. Nu va lasati pacaliti demonstrati-lo.

      Corect, trebuie doar ca tineretul sa se puna in miscare si prin revolutia de catifea se rezolva tupeul. 

    A.S. inseamna asul Make? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb