Preşedinte-CEO al grupului OTP din Ungaria, Sandor Csanyi, spus, sâmbătă, că are o "presimţire rea" cu privire la reuşită demersului de achiziţie a Băncii Româneşti (subsidiară Naţional Bank of Greece din ţara noastră), informează Hotnews.
Dosarul privind preluarea Băncii Româneşti de către OTP se află în analiză la BNR de mai multe luni, având în vedere că anunţul acordului de preluare a fost făcut din 27 iulie 2017, o perioadă mai lungă decât în orice alt caz de fuziune sau achiziţie în sistemul bancar românesc.
La prezentarea rezultatelor financiare pe 2017, Sandor Csanyi, oficial al băncii OTP a declarat:
"OTP a semnat deja o achiziţie acolo. Directorul general adjunct Laszlo Wolf se află în România acum, negociind, dar unele probleme rămân în continuare nerezolvate".
Csanyi a reiterat dorinţa băncii de a-şi intensifica prezenţa în ţările în care activează deja: "Două ţări noi se află în centrul atenţiei OTP".
Totodată, şeful OTP Bank a precizat că banca a căutat o oportunitate de achiziţie în Slovacia de ani de zile, dar trei sau patru bănci guvernează 90% din piaţă acolo şi nu este uşor să cumperi instituţii de credit.
OTP Bank preciza în momentul anunţării acordului de preluare (iulie 2017), că a ajuns la un acord cu Naţional Bank of Greece pentru achiziţionarea unui pachet de 99,28% de acţiuni ale instituţiei de credit locale, finalizarea tranzacţiei urmând să aibă loc la începutul anului 2018.
Acest dosar este cu atât mai sensibil cu cât vine pe fondul tensiunilor diplomatice dintre ţara noastră şi Ungaria, tensiuni sporite şi de campania elecotrala de la Budapesta, în care modul de getionare a acestei relaţii a jucat un rol important.