Carlos Ghosn, preşedintele-director general al alianţei auto franco-japoneze Renault-Nissan-Mitsubishi Motors, a fost arestat ieri, la Tokyo, fiind suspectat de fraudă fiscală.
Postul public de televiziune NHK din Japonia a informat: "Parchetul din Tokyo l-a arestat pe Carlos Ghosn, fiind bănuit de încălcarea legislaţiei financiare".
Anterior arestării, Nissan a informat, într-o conferinţă de presă, că preşedintele Consiliului de Administraţie, Carlos Ghosn, a declarat la Fisc, timp de mai mulţi ani, venituri inferioare celor pe care le-a obţinut în mod real.
Potrivit companiei, care a derulat o anchetă internă, au fost descoperite şi alte nereguli în cazul lui Ghosn, precum utilizarea bunurilor companiei în scopuri personale.
Nissan a precizat că boardul său va recomanda demiterea lui Carlos Ghosn şi va furniza informaţii procurorilor, respectiv că va coopera în această anchetă.
Carlos Ghosn, în vârstă de 64 de ani, a dus alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi în fruntea industriei auto mondiale, ceea ce i-a adus o remuneraţie uneori contestată. Potrivit firmei de consultanţă Proxinvest, Ghosn a fost recompensat cu 13 milioane de euro în 2017 pentru funcţiile deţinute în cadrul alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi.
Conform NHK, Ghosn a câştigat aproape zece miliarde de yeni (89 de milioane de dolari) în perioada 2010 - 2015, dar a declarat Fiscului numai cinci miliarde de yeni.
Alianţa iniţială, Renault-Nissan, a fost extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, iar entitatea nou-creată a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile, cu 10,6 milioane unităţi, depăşind Volkswagen şi Toyota.
Alianţa are în portofoliu zece mărci de automobile, numără 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.
Sub conducerea lui Carlos Ghosn, alianţa Renault-Nissan a fost primul grup care a investit masiv în automobile electrice, fiind în prezent lider mondial pe acest segment.
• Emmanuel Macron: "Franţa va face tot posibilul pentru menţinerea alianţei Renault - Nissan"
Franţa va face tot posibilul ca să menţină stabilitatea companiei Renault şi a alianţei sale cu Nissan, conform afirmaţiilor făcute ieri de preşedintele ţării, Emmanuel Macron.
"În calitate de acţionar al Renault, Guvernul francez va rămâne extrem de vigilent în privinţa stabilităţii alianţei, a grupului auto şi a angajaţilor săi, care se bucură de susţinerea deplină a statului", a declarat Macron.
Statul francez deţine 15% din Renault, care, la rândul său, are în proprietate 43,4% din Nissan.
Tot ieri, directorul general al Nissan, Hiroto Saikawa, a declarat că arestarea lui Carlos Ghosn nu va afecta relaţia companiei nipone cu Renault şi Mitsubishi.
Acesta a precizat: "Parteneriatul dintre cele trei companii nu va fi afectat de acest eveniment. Vom colabora ca să ţinem sub control posibilele confuzii. Dincolo de faptul că-mi pare rău, simt o imensă frustrare, dezamăgire, disperare, indignare şi resentimente". Saikawa a prezentat scuze pentru problemele cu care se confruntă Nissan.
Acţiunile companiei auto franceze Renault au scăzut cu peste 10% ieri, la ora 16.33, pe piaţa din Paris, la 57,80 euro.
_________________
Producătorul autohton de automobile Dacia a fost preluat de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, compania Dacia a devenit un jucător major pe piaţa auto europeană.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2018, 01:57)
Cine împarte parte își face!