Preşedintele "Shell" - înlăturat

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 martie 2004

Jeroen Van der Veer, noul lider al companiei, trebuie să redea încrederea investitorilor

Grupul petrolier anglo-olandez "Royal Dutch/Shell" are, începînd de miercuri, un nou preşedinte, în persoana olandezului Jeroen Van der Veer. Acesta îl înlocuieşte pe britanicul Philip Watts, răspunzător pentru scandalul iscat la începutul acestui an, în urma diminuării cu 20% a rezervelor dovedite ale companiei. Deşi aşteptată, plecarea lui Watts i-a luat prin surprindere pe specialişti. Van der Veer este primul olandez care ajunge, după o perioadă de şase ani, în fruntea grupului "Shell". Oficialii acestuia spun că Watts a părăsit compania potrivit "consimţămîntului ambelor părţi". Van der Veer are o misiune grea, întrucît trebuie să găsească noi surse de ţiţei şi gaze, astfel încît să redea încrederea investitorilor în companie. Tot zilele trecute, a fost înlocuit şi directorul diviziei de explorare şi producţie a companiei "Shell".

Totuşi, experţii sînt sceptici: "Un om nou nu va putea să crească producţia", spune Robert Goodof, administrator de fonduri la "Loomis Sayles & Co." din Boston. Goodof subliniază că societatea anglo-olandeză are probleme mai adînci, care nu ar trebui trecute cu vederea. "Shell" şi-a schimbat conducerea după ce societăţi importante de investiţii au solicitat acest lucru.

Anunţul privind reducerea rezervelor de ţiţei şi gaze ale "Shell" a fost făcut în primele zile ale lunii ianuarie. În numai o lună, acţiunile companiei au pierdut 12 procente. Începînd de anul trecut, "Shell" nu mai este cea mai mare companie petrolieră din Europa, locul său fiind luat de "British Petroleum".

Amintim că "Shell" este supusă anchetei Comisiei americane pentru operaţiuni bursiere (Securities and Exchange Commi-ssion - SEC). Rezultatele anchetei ar putea fi dezvăluite în cîteva săptămîni. Oficialii "Shell" recunosc că "au umflat" cu 3,9 miliarde de barili datele privind rezervele dovedite de petrol şi gaze ale companiei. "Shell" a raportat rezerve mai mari la finele anilor '90, în baza unor proiecte din Australia şi Nigeria, însă zăcămintele din acele locuri nu au fost exploatate la momentul respectiv. Philip Watts răspundea, atunci, de divizia de exploatare şi producţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb