Preşedintele şi "Guvernul său"

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică / 18 iulie

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Tot de la Cotroceni, tot din rândul mult prea înţelepţilor consilieri prezidenţiali, a fost lansat în această săptămână un nou scenariu. Halucinant, la fel cum au fost şi cele conform cărora Klaus Iohannis urmează să devină ba şef suprem NATO, ba şef suprem UE. Acum aflăm că acesta intenţionează, împins de la spate de echipa sa, să devină şeful Executivului. După alegeri.

Klaus Iohannis a avut mai multe guverne "ale lui". Numai în ultimii aproape cinci ani, au fost două guverne Orban, un guvern Cîţu, un guvern Ciucă şi un guvern Ciolacu. În total, cinci bătute pe muchie. Unul mai destoinic decât altul. Dirijate ceas de ceas de la Cotroceni. Am putea trage aşadar uşor concluzia că domnul Klaus Iohannis crede sincer, susţinut la unison de consilierii şi fanii săi, că este cât se poate de priceput în conducerea administraţiei publice centrale. Depinde cum îi măsurăm calităţile. Dacă raportăm răspunsul la atenţia care ni se acordă în plan geopolitic de către partenerii noştri din NATO şi UE, atunci "guvernele preşedintelui" şi implicit Klaus Iohannis merită nota maximă. Am fost realmente în acest interval de timp băgaţi în seamă. Desigur, asta ne-a cam costat. Am plătit în avans şi mai mult decât făcea şi fără a respecta legea offset miliarde şi miliarde de euro pentru a ne dota, acum şi mai ales în perspectivă, cei circa 40 de mii de combatanţi cu care ar trebui să facem faţă unui eventual atac rusesc. Am încheiat fel de fel de înţelegeri secrete şi nesecrete, potrivit cărora niciun cetăţean american care circulă fără viză când vrea şi cât vrea prin România nu răspunde penal în faţa autorităţilor noastre dacă săvârşeşte vreo infracţiune. Fie ea şi crimă. Nu ştim, pentru că nu trebuie să ştim, cât Dumnezeu ne costă bazele americane şi bazele NATO din România şi dacă cândva vom putea obţine şi beneficii, altele decât securitatea despre care ni se tot vorbeşte. Nu ştim nici măcar cât ne-a costat până în prezent proiectul science-fiction al microcentralelor atomice localizate în mod total greşit sub aspect geologic la Doiceşti. Nu ştim multe, dar totuşi ştim că prin semnătura sa asumată în numele Guvernului, fără vreun acord al Parlamentului, am perfectat un acord complex de securitate cu statul ucrainean, care în orice moment ne poate împinge într-un război. Trăgând după noi eventual şi NATO. Şi fără a epuiza lista, habar nu avem cât timp vom mai plăti dobânzi la dobânzi, pentru zecile de miliarde împrumutate de "guvernele sale", la cele mai mari costuri din Europa şi câte generaţii de sacrificiu vor exista, pentru a ne reveni la normal.

Aceasta ar fi, să spunem, jumătatea plină a paharului. Despre jumătatea goală vorbeşte de la sine starea dezastroasă a învăţământului românesc, o ruşine care n-a mai existat de două secole sau poate niciodată, cu 40% dintre tineri care nu merg nici la şcoală şi nici nu muncesc. Sau apa de băut, adusă cu sacaua în acest an de graţie în aproape 200 de localităţi. Sau energia, care se opreşte, deşi - nu-i aşa? - eram graţie înţelepciunii "guvernelor sale" cel mai important hub european. Precum tot un măreţ hub am devenit şi în ceea ce priveşte gazele naturale, pe care le exploatează şi le vând alţii nu pe bursa din Bucureşti, ci pe bursa din Viena. Şi atâtea altele.

Acum, ca să tragem o concluzie, mai trebuie să precizăm că, pentru încununarea meritelor sale, domnul Klaus Iohannis, ca să fie numit premier, va avea musai nevoie de "preşedintele său". Acesta urmând să fie generalul cu patru stele Nicolae Ciucă. Pe care, încălcând grav protocolul, l-a trimis pe invitaţia sa la reuniunea de gală organizată de Joe Biden cu toţi şefii de state NATO. Motiv pentru care Ciucă nu a trecut de portar. Dar să trecem peste acest detaliu. Ciucă, odată devenit preşedinte, se va consulta cu partidele parlamentare cât ai zice "peşte" şi-l va desemna pe Klaus Iohannis candidat pentru poziţia de premier al României. "Premierul" lui Ciucă va trebui însă să mai îndeplinească o condiţie pentru a fi uns în această calitate. Să fie votat de o majoritate parlamentară. Care majoritate? Răspunsul la această întrebare rămâne suspendat. Ca de altfel şi răspunsul la întrebarea dacă "ostaşul în fruntea ţării" va fi acelaşi cu noul preşedinte al României. Dar dacă totuşi se întâmplă, cine ştie ce ar mai putea urma? Poate o modificare a Constituţiei. Urmată de o nouă rocadă pe reţeta Putin-Medvedev. După care "preşedinte pe viaţă". Ca Xi Jinping.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Iohannis a vandut tara la imperialisti si acum isi pregateste valiza sa se mute la Miami cu totul..

    Neparticiparea la dineu nu arata doar dispret pentru partenerul strategic ci dispret profund pentru poporul roman si pentru jobul de presedinte. Un nou caz patologic care ajunge in curand la lada cu gunoi a istoriei dupa Basescu.

    Din punctul meu de vedere e un subiect inchis...  

    1. dar psd , pnl , usr , udmr, sri , sie care l-au sustinut , nu au vandut si ei tara ? mai schimbati placa asta , ca-i zgariata rau !

      Doi cetateni Romani,care ocupa niste functii vremelnice in Romania,au facut atata rau ROMANIEI si ROMANILOR,incat v-a trebui sa treaca multi ani ca TARA sa isi revina din MARASMUL in care acestia au aruncato.Primul,a fost IOHANNIS,care desi prezent la ultima REUNIUNE a NATO din AMERICA,suparat ca nu a primit nici o functie inalta INTERNATIONALA(doamne fereste),a dat o LOVITURA tarii la sfarsit de mandat care il scoate definitiv din ISTORIA ROMANIEI. A doua cetateana care a facut ROMANIA de RAS,a fost diafana SOSOACA,care la figurat si-a pus poalele in cap la prima ei participare la CONSILIUL EUROPEAN de reprezentanta a Romaniei,de i-a SPERIAT si pe cei mai ULTRANATIONALISTI si GLOBALISTI din CONSILIUL EUROPEAN.La inceput de mandat SOSOACA,a anuntat ca CIRCUL v-a continua.Cat despre RUSINEA produsa pentru ROMANIA de IOHANNIS,acesta,i-a pasat INVITATIA la DINEUL NATO,generalului CIUCA,care desi are patru stele de GENERAL,a fost RESPINS de catre PORTARII AMERICANI,de parca aceia,l-au vazut pe generalul PINOCHET. Cu astfel de asazisi DEMNITARI,ROMANIA,VIITOR LUMINOS o sa aibe. Unde esti tu TEPES DOAMNE.!

    Nu am știut. Ciucă, vajnicul ostaș, ca să nu zic mercenar, în războaiele americanilor cu Irak și Afganistan, tocmai el să nu treacă de portar la reuniunea aia NATO. :)

    Despre președintele, pardon, guvernatorul de colonie Kiwi, nici nu mai are rost să discutăm. 

    Probabil va fi înlocuit de Ciucă, executantul perfect. 

    Nu are nicio importanță. Nici dacă Kiwi va fi premier, dar nu cred. Postul ăsta cere și muncă. 

    Nu voi merge la vot. E inutil.

    1. Gogule ai umblat zilele astea fara palarie?

    Este exclus ca Iohannis să fie premier. E mult de muncă și ar trebui să comunice mult cu bizonul. Doar nu o să gestioneze țara patru zile pe săptămână de la Sibiu, de lângă Carmen.

    Poate crede că o să o facă prin intermediul lui Ă...Ă...Ă, care ne-a anunțat că ne dă o știre și cu un zâmbet unsuros și satisfăcut ne-a spus că va candida pentru postul de Președinte. Nu va ajunge în turul doi, dar partea proastă este că va trage în jos PNL la alegerile parlamentare și va deschide larg calea PSD. Ă...Ă...Ă nu are carismă și nicio legătură cu marea masă electorală. Altul care se încăpățînează orbește !  

    Fara indoiala Iohannis, fortat de imprejurari, a pariat pe un cal mort - Joe Biden si a asteptat sa primeasca ceva in schimb. Nu numai ca nu a primit nimic dar nu are nici garantii valide pentru ce a discutat pe acolo, in conditiile in care vine Trump cu alta trupa si totul cade.

    E posibil ca Iohannis sa fi realizat ca a picat de guster in discutiile intre Biden si Zele, s-a suparat (ca vacaru pe sat) si de asta nu s-a mai dus la dineu, dar asta-i viata, nu primesti niciodata ce crezi ca meriti ci ceea ce reusesti sa negociezi cu armele pe masa.

    Din punctul meu de vedere Iohannis, nu numai ca a facut de ras Romania dar nu a primit niciun fel de asigurari de la americani.. nici in privinta sistemului Patriot nici in celelalte.  

    iarasi povestea cu tapul ispasitor kwi ! agenda e facuta in afara ,kwi sau oricine altul aplica .

    Comentatorii politici ziceau ca o pozitie de cpmisar european e prea putin dupa presedintie?! De ce? Si de ce prim ministru al Romaniiei ar fi mai sus decat comisar de aparare? Si politicienii trebuie sa fie flexibili pt ca sunt pitine functii semnificative international si e competitie mare.

    1. Sa vedem daca o va felicita pe Ursula, mai ales ca toti am stat cu emotii ca nu va fi votata din nou...

      Daca nu o va felicita va insemna ca "s-a suparat vacaru pe sat"... clar

      Nimic nu poate fi mai penibil pentru Iohannis, la incheierea mandatului, dupa ce n-a facut mai nimic semnificativ pentru tara, sa arunce din nou paltonul pe taxiu... ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb