Preşedintele sindicatului jurnaliştilor din Hong Kong a fost inculpat înainte de plecarea în străinătate

F.D.
Internaţional / 19 septembrie 2022

Preşedintele sindicatului jurnaliştilor din Hong Kong a fost inculpat înainte de plecarea în străinătate

Ronson Chan, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din Hong Kong, a fost inculpat astăzi pentru obstrucţionarea forţelor de ordine; el urma să plece în străinătate peste zece zile, pentru a participa la un program de formare profesională, informează AFP, potrivit Agerpres.

Chan a fost citat în faţa instanţei pentru joi şi ar putea fi condamnat la doi ani de închisoare. El fusese arestat la începutul lui septembrie, când doi poliţişti i-au cerut să se legitimeze în timpul unui reportaj despre o reuniune a locatarilor din locuinţele sociale. Poliţiştii susţin că jurnalistul a refuzat să prezinte un act de identitate şi s-a comportat "necooperant" în ciuda mai multor avertismente.

"Le-am spus că nu înţeleg acuzaţia (...) Nu am obstrucţionat niciun poliţist", a declarat Chan în faţa sediului poliţiei.

El a contestat modul în care forţele de ordine au relatat faptele şi a susţinut că le-a cerut celor doi agenţi să explice de ce l-au percheziţionat şi încătuşat înainte de a putea să-şi scoată cartea de identitate. De asemenea, i-a acuzat pe poliţişti că l-au ameninţat pe traseul către comisariat, spunându-i printre altele "să vedem când o să mori".

Chan urma să plece la sfârşitul lui septembrie în Regatul Unit, unde obţinuse o bursă pentru participarea la un program de şase luni a Institutului Reuters de la Universitatea Oxford.

AFP reaminteşte că autorităţile din Hong Kong fac uz de legea securităţii naţionale şi de acuzaţia de răzvrătire, rămasă din perioada când metropola era dominion britanic, pentru a reprima protestatarii. Poliţia locală dispune de atribuţii extinse privind reţinerea şi percheziţionarea, iar locuitorii au puţine modalităţi legale de a se opune verificării identităţii.

În aceste condiţii, presa locală considerată critică faţă de autorităţi este vizată de un val de anchete poliţieneşti, iar Hong Kongul a coborât în 2021 de pe locul 68 pe locul 148 în clasamentul anual al libertăţii presei, publicat în mai de organizaţia Reporteri Fără Frontiere. Portalul de informaţii online StandNews, unde lucrează Chan, şi ziarul Apple Daily s-au închis anul trecut după ce mai mulţi angajaţi au fost acuzaţi de încălcarea legii securităţii naţionale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb