Preşedintele Trump nu certifică respectarea acordului nuclear cu Iranul

VICTOR LUPU
Internaţional / 14 octombrie 2017

Preşedintele Trump nu certifică respectarea acordului nuclear cu Iranul

Actualizare 16:50 Macron asigură Iranul că Franţa va respecta acordul nuclear

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a asigurat pe preşedintele iranian Hassan Rouhani de angajamentul Franţei faţă de Acordul nuclear iranian din 2015, au declarat surse guvernamentale franceze, citate de Reuters.

Macron i-a spus lui Rouhani că decizia Statelor Unite de a nu certifica acordul nu se va termina aşa şi că Franţa împreună cu partenerii săi europeni vor continua să îşi îndeplinească angajamentele în ceea ce priveşte acordul.

Macron a subliniat, de asemenea, într-o convorbire cu Hassan Rouhani, condiţiile pe care trebuie să le respecte Iranul.

(G.F.)

--------

Actualizare 15:40 Theresa May îl îndeamnă pe Donald Trump să menţină acordul nuclear cu Iranul

Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May îl îndeamnă pe preşedintele SUA Donald Trump să menţină acordul nuclear cu Iranul pentru că este "vital pentru securitatea regională".

Într-o convorbire telefonică cu preşedintele Trump, Theresa May a subliniat importanţa ca acordul să fie "monitorizat cu atenţie şi aplicat în mod corespunzător", potrivit BBC.

(G.F.)

-----------

Actualizare 15:00 Senatorul democrat Elizabeth Warren: "Statele responsabile îşi aspectă acordurile"

Senatorul democrat de Massachusetts, Elizabeth Warren a sugerat că Statele Unite trebuie să respecte acordurile internaţionale încheiate şi că preşedintele Trump afectează, prin abordarea sa, securitatea SUA.

Elizabeth Warren a precizat pe contul său de Twitter: "Statele responsabile îşi respectă acordurile. Preşedinţii responsabili pun pe primul loc securitatea Americii. Dacă preşedintele Trump nu face asta, atunci Congresul trebuie să o facă."

(G.F.)

---------

Actualizare 14:40 Leader-ul majorităţii republicane din Senatul american susţine abordarea Administraţiei Trump privind Iranul

Leader-ul majorităţii republicane din Senatul american, Mitch McConnell, a decalarat că susţine abordarea Administraţiei Trump privind descurajarea unei eventuale înarmări nucleare a Iranului.

Senatorul Mitch McConnell a precizat prin intermediul unui comunicat, publicat pe pagina de Twitter următoarele: "M-am angajat să colaborez cu Administraţia Trump pentru a restrânge sprijinul oferit de Iran faţă de terorism şi de militii islamiste, de a împiedica ameninţarea cu rachete balistice şi de a descuraja încercările Iranului de a avea acces la armament nuclear".

De asemenea, leaderul republicanilor a subliniat că noua strategie anunţată de preşedintele Trump are menirea de a descuraja încercările Iranului de a-şi impune dominaţia în Orientul Mijlociu.

"Această nouă strategie anunţată de preşedinte de a bloca ambiţiile regionale ale Iranului, de a nega comportamentul său malign şi eforturile privind dominaţia Orientului Mijlociu reprezintă un răspuns adecvat la consecinţele politicilor eşuate ale administraţiei Obama. Determinarea administraţiei Obama de a reduce prezenţa militară convenţională a Americii din întreaga lume, de a evita confruntarea cu statele concurente chiar şi atunci când acestea au ameninţat interesele noastre de securitate naţională a fost pur şi simplu inadecvată."

(G.F.)

--------

Actualizare 13:47 John Kerry: "Donald Trump creează o criză internaţională"

Decizia preşedintelui Trump este periculoasă şi creează o criză internaţională a declarat John Kerry pe pagina sa de Facebook.

John Kerry a scris: "Decizia preşedintelui Trump este periculoasă. El creează o criză internaţională. Aceasta pune în pericol interesele americane de securitate naţională şi cele ale celor mai apropiaţi aliaţi. Este o abandonare nesăbuită a faptelor în favoarea egoului şi a ideologiei de la un preşedinte care ar prefera să joace un joc de pui cu mize mari cu Congresul şi cu Iranul decât să recunoască faptul că acordul nuclear funcţionează. Sper cu fermitate că ceilalţi şase semnatari vor demonstra lumii care este comportamentul responsabil şi să adere la acest acord - indiferent care sunt acuzaţiile false şi provocările făcute de preşedintele Trump.

Nu pot să vă spun de ce preşedintele nu poate recunoaşte faptul că IAEA, aliaţii noştri şi adulţii din cabinetul său ştiu că este adevărat: Iranul a trăit până la sfârşitul acordului nuclear şi atâta timp cât acesta continuă să facă acest lucru, noi şi aliaţii noştri suntem infinit mai siguri decât am fi fost fără el. Dar oricare ar fi motivele sale, realitatea este că prin destabilizarea înţelegerii, Preşedintele ne slăbeşte mâna, ne alienează de aliaţii noştri, îi împuterniceşte pe cei care se ocupă de Iran, face dificilă rezolvarea Coreei de Nord şi riscă să ne apropie de un conflict militar".

------

Actualizare 10:59 Replică la noua strategie a lui Trump: Preşedintele iranian Rouhani ameninţă cu retragerea din acordul nuclear

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat vineri că ţara sa se va retrage din acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, dacă respectiva înţelegere nu este în interesul naţional, informează Reuters.

Rouhani a reacţionat astfel la noua strategie a SUA în privinţa Iranului, anunţată la Washington de preşedintele Donald Trump, potrivit Agerpres. Acesta nu a confirmat că Iranul respectă acordul conform căruia beneficiază de ridicarea unor sancţiuni, în schimbul sistării programului de înarmare nucleară.

Trump a afirmat că poate retrage oricând Statele Unite din acord. Rouhani a susţinut că "niciun preşedinte nu poate revoca un acord internaţional" şi a insistat că "Iranul va continua să îşi onoreze angajamentele".

Preşedintele american insistă asupra renegocierii acordului, idee respinsă atât de Uniunea Europeană, prin reprezentantul său pentru politică externă, Federica Mogherini, cât şi de Franţa, Germania, Regatul Unit şi Rusia. Rouhani a subliniat, la rândul său, că "acordul va rămâne intact şi nu i se va adăuga sau şterge niciun articol sau paragraf".

Poziţia preşedintelui iranian a fost reluată şi de ambasadorul Iranului la ONU, Gholamali Khosroo, într-o scrisoare către secretarul general al organizaţiei, Antonio Guterres, citată de DPA. Diplomatul acuză SUA că "au încălcat atât spiritul, cât şi litera" acordului denumit oficial Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune, semnat în 2015 de cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa) şi de Germania. Iranul "nu va fi primul care se va retrage din acord, dar dacă drepturile şi interesele sale nu sunt respectate, va înceta implementarea tuturor angajamentelor şi îşi va relua programul nuclear paşnic fără nicio restricţie", a scris Khosroo.

(M.I.)

------

Actualizare 10:29 Şefa diplomaţiei europene: "Trump nu are puterea de a încheia acordul nuclear iranian"

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a afirmat că Donald Trump nu are puterea de a încheia acordul nuclear iranian.

"Preşedintele Statelor Unite are multe puteri, nu pe aceasta", a spus aceasta, la câteva minute după discursul lui Trump, potrivit Hotnews.

În schimb, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat rapid pe preşedintele american pentru această decizie "curajoasă".

(M.I.)

-------

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat ieri că nu certifică respectarea de către Iran a acordului încheiat în 2015 cu marile puteri (SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa) şi a anunţat o strategie americană mai dură faţă de Teheran.

Trump nu a retras SUA din acordul care prevede îngheţarea programului nuclear militar al Iranului, în schimbul ridicării unor sancţiuni internaţionale, dar a susţinut că poate decide retragerea în orice moment, dacă eforturile de a remedia punctele slabe din acord nu dau rezultate. Preşedintele a acordat Congresului 60 de zile pentru a decide eventuala reintroducere a sancţiunilor respective.

"Anunţ strategia noastră, precum şi câţiva paşi importanţi pe care îi facem pentru a ne opune acţiunilor ostile ale regimului iranian şi pentru a ne asigura că Iranul nu va obţine niciodată - chiar niciodată - arma nucleară", a declarat Trump, potrivit agenţiilor de presă internaţionale, citate de Agerpres.

Liderul de la Casa Albă a acuzat Teheranul că încalcă spiritul acordului, care reprezintă doar o soluţie pe termen scurt, şi a susţinut că predecesorul său, Barack Obama, "s-a concentrat ca un miop asupra programului nuclear al Iranului". Trump a afirmat că Iranul exportă violenţă, destabilizează ţările vecine şi susţine terorismul.

Concret, noua strategie americană prevede ca SUA să neutralizeze influenţa iraniană şi să împiedice finanţarea guvernului de la Teheran şi a Gărzii Republicane iraniene, care sprijină teroriştii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb