Preşedintele unei cooperative agricole din Buzău dezvăluie secretul unei gospodării profitabile

Ana Felea
Miscellanea / 6 ianuarie 2021

Preşedintele unei cooperative agricole din Buzău dezvăluie secretul unei gospodării profitabile

Gospodăria ţărănească, organizată inteligent, ar putea aduce venituri de câteva mii de lei pe lună. Adică respectivul gospodar ar putea avea un venit decent pentru el şi întreaga familie. Este concluzia la care a ajuns, din propria experienţă, un gospodar din Buzău. Dan Ivaşcu are propria fermă de păsări însă din 2019 a pus şi bazele primei cooperative agricole din judeţ, Buzăul numărându-se astfel printre puţinele din ţară unde funcţionează o astfel de organizaţie profitabilă.

Cooperativa agricolă condusă de Dan Ivaşcu, respectiv Unirea Gospodarilor Mihăileşti, a fost înfiinţată în 2019, are deja 20 de membri şi reuneşte un lanţ complex de la gospodării ţărăneşti, moară de cereale, centru de colectare ambalare ouă, abator de păsări, oi, porci, centru de prelucrare lapte, centru de prelucrare legume fructe, depozit frigorific la magazine proprii şi terţi unde se valorifică produse naturale.

Dan Ivaşcu declara în 2018, când prezenta în detaliu modelul după care s-a ghidat în organizarea cooperativei pe care o conduce: "La 1 ianuarie 2013, am renunţat la statutul de angajat şi am pornit o activitate din zona liberei iniţiative. Scopul: obţinerea profitului din activităţi agrozootehnice desfăşurate în gospodăriile ţărăneşti. După cinci ani, sunt în măsură să vă prezint un model de activitate integrată ce aduce profit garantat. Este vorba de asocierea producătorilor agricoli în cooperativă cu activitate integrată. Modelul prezentat este deja folosit la Buzău, cu rezultate foarte bune. Eu cred că un astfel de model de activitate promovat şi implementat la nivel naţional va scoate din faliment gospodăriile particulare şi implicit Satul Românesc".

În doi ani, Cooperativa Agricolă Unirea Gospodarilor Mihăileşti a ajuns să producă o gamă largă de produse pe care consujmatorii le pot găsi în magazinel proprii din mi multe oraşe.

Dan Ivaşcu scria pe reţelele sociale: "Cooperativa Agricolă Unirea Gospodarilor Mihăileşti vă oferă o gamă diversificată de produse agroalimentare naturale. Ne găsiţi în Bucureşti la distribuitorii noştri, dar şi pe strada Poteraşi, nr. 15, în magazin propriu şi pe platforma on line, ttp//unireagospodarilor.ro. În Buzău, ne găsiţi în trei magazine proprii. În oraşele Costanţa, Focşani, Bacău, Iaşi şi Braşov, în magazinele şi pe platformele on line ale distribuitorilor noştri. Şi desigur, cumpărând de la orice gospodar român autorizat".

Dan Ivaşcu este de părere că modelul folosit deja ar putea fi aplicat în toată ţara, iar fiecare gospodărie bine organizată ar putea produce un trai decent pentru fiecare familie din mediul rural.

Domnia sa mai precizează: "Gospodăria ţărănească organizată inteligent, aduce venituri de cîteva mii de lei pe lună, asigurându-i ţăranului gospodar suficiente resurse pentru un trai decent. În România sunt aproximativ cinci milioane de gospodării ţărăneşti. Dacă am avea cadrul legislativ necesar, am putea să le organizăm eficient şi asociate în cooperative agricole, după modelul prezentat în reportaj, prin fiscalizarea produselor vândute de cooperative, ar contribui cu peste 10% la P.I.B.-ul României. Dacă din aproximativ cinci milioane de gospodării ţărăneşti, ar începe să producă în format asociativ peste un milion, am asigura necesarul de alimente de care România are nevoie pentru a hrani poporul român. În prezent importăm peste 70%, din necesarul de produse alimentare".

Acesta mai spune că gospodăria ţărănească organizată eficient poate asigura nu numai hrana necesară poporului român ci şi a unei părţi însemnate a populaţiei europene. Dacă luăm măsuri de pe acum, nu numai că putem preveni criza alimentară, ci putem constitui un factor de stabilitate, din acest punct de vedere, la nivel european.

" Dacă locuiţi la sat, organizaţi-vă eficient gospodăria şi asociaţi-vă în cooperative agricole", îndeamnă preşedintele Cooperativei Agricole Unirea Mihăieşti.

Pe de altă parte, Dan Ivaşcu scrie pe pagina socială că o gospodărie ţărănească este un "element de siguranţă alimentară naţională".

Domnia sa a explicat: "În opinea mea, gospodăria ţărănească este un element de siguranţă alimentară naţională şi trebuie să i se acorde un statut special. Gospodăria ţărănească organizată şi condusă de ţăranul gospodar reprezintă soluţia la provocările pe care ni le aduce anul 2021. Nu mai este o nouate pentru nimeni că ne confruntăm cu o criză sanitară, una economică şi mai nou, îşi face simţită din ce în ce mai mult prezenţa, criza alimentară. Iată câteva argumente în susţinerea punctului de vedere de mai sus, privind rolul şi rostul gospodăriei ţărăneşti: munca în aer liber, într-un spatiu deschis, menţine o stare de sănătate foarte bună; mâncarea produsă în gospodăria ţărănească este de cea mai bună calitate şi în consecinţă aducătoare de sănătate. Orice medic de bună credinţă vă poate confirma că peste 75% din bolile actuale vin din tubul digestiv. Asta însemnă că trebuie să avem mare grijă de unde ne procurăm mâncarea cea de toate zilele; Un corp sănătos are imunitate puternică şi în consecinţă este mai rezistent la boli! Iată deci că putem rezolva mai uşor criza de sănătate, cu ajutorul gospodăriei ţărăneşti. Gospodăria ţărănească organizată eficient poate asigura nu numai hrana necesară poporului român ci şi a unei părţi însemnate a populaţiei europene. Dacă luăm măsuri de pe acum, nu numai că putem preveni criza alimentară, ci putem constitui un factor de stabilitate, din acest punct de vedere, la nivel european".

La finalul mesajului postat pe Facebook, preşedintele Cooperativei Agricole îndeamnă românii gospodari să se împline în dezvoltarea satului.

"Dragi prieteni, dacă vi se pare oportună propunerea mea, vă invit să vă implicaţi în acest proces de dezvoltare a gospodăriei ţărăneşti, a satului românesc şi implicit a României!

Puteţi face acest lucru în mai multe moduri, în funcţie de poziţia pe care o aveţi în societatea românească: dacă sunteţi decident al naţiunii noastre, luaţi de îndată măsurile necesare autorizării gospodăriei ţărăneşti conform cu definirea ei la Art.3.3 din Legea 566, Legea Cooperaţiei Agricole. Dacă locuiţi la sat, organizaţi-vă eficient gospodăria şi asociaţi-vă în cooperative agricole", a spus Ivaşcu

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Un articol foarte interesant. Felicitări domnului Ivașcu.

    A nu se confunda mica ferma țărănească cu ceva pământ, animale, livada, vie, etc cu mica gospodărie țărănească de subzistența in care zburda 5 găini și un câine.

    excelent

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb