PREŞEDINTELE UNIUNII PATRONALE IMOBILIARE DIN ROMÂNIA: Grupurile de interese menţin ridicate preţurile la case

OLEG COJOCARU, ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 20 aprilie 2004

Influenţarea consumatorului prin intermediul studiilor de piaţă este o practică tot mai des folosită de către operatorii din piaţa imobiliară. Ziarul "Bursa" a atras recent atenţia asupra faptului că, în majoritatea lor, studiile apărute cu regularitate în presă suferă la capitolul credibilitate, fiindcă autorii lor au interese directe în afacerile imobiliare. Artur Silvestri, preşedintele Uniunii Patronale Imobiliare din România (UPIR) şi directorul general al companiei imobiliare "Casa Lux", confirmă aceste temeri: "Foarte multe grupuri de interese influenţează autorii de studii ale pieţei imobiliare. Desigur că fenomenul de manipulare a pieţei este mult mai complex. Nu putem pune numai pe seama studiilor de piaţă perturbările ce au loc în domeniul formării preţurilor la imobile. Propaganda care se face în folosul anumitor grupuri de interese este un fenomen complex, ce mai include rumori sociale, articole de presă şi emisiuni TV. Aceste fenome-ne de distorsionare a pieţei sînt prezente mai ales în segmentul clădirilor de birouri şi al caselor din aşa-zisele parcuri rezidenţiale". Un studiu aparţinînd "Colliers International", dat recent publicităţii, anunţă că, în ur-mătorii doi ani, parcurile rezidenţiale din nordul Capitalei se vor scumpi cu 10 pînă la 30%. Autorii studiului ne asigură că cererea în domeniu este în continuă creştere şi se concentrează în centrul şi nordul Bucureştiului. Analizînd un studiu similar al "SGA România - Institutul de Consultanţă Imobiliară", Artur Silvestri spune: "Estimarea privind creşterea preţurilor la locuinţe cu pînă la 30% este nerealistă şi imposibilă. Analiza de piaţă nu este o vrăjitorie, nu se poate şti cu exactitate cît va costa o casă peste un an sau doi".

Datele analizate de "SGA România - Institutul de Consultanţă Imobiliară" au fost colectate de la 24 de societăţi specializate. Studiul amintit anticipa stoparea creşterii preţurilor la case şi o atitudine mult mai pretenţioasă a cumpărătorilor. Preşedintele UPIR susţine că, în ciuda impresiei de dinamism, pe care îl propagă cu tot dinadinsul anumite firme, cartierele de vile se vor consuma ca ofertă în scurt timp, epuizînd un potenţial şi aşa destul de limitat de cumpărători: "Cine a avut bani de cumpărat casă şi-a cumpărat deja. Noii clienţi nu prea mai au de unde să vină. Sîntem încă departe de a primi primul val de clienţi cu remuneraţii mari, aşteptat odată cu liberalizarea circulaţiei forţei de muncă în 2007".

Liana Dumitru, consultant în cadrul Departamentului Rezidenţial al "Colliers", susţine că procentul estimat al majorării preţurilor locuinţelor (n.r. 10-30%) pentru următorii doi ani are o marjă estimativă mare, tocmai pentru că nu se poate şti exact cum va reacţiona piaţa vizavi de cerere şi ofertă. Reprezentantul "Colliers" ne-a explicat: "Estimările anunţate au la bază raportul dintre locuinţele noi care vor fi recepţionate în următorii doi ani şi cererea înregistrată de «Colliers». Cu toate că numărul vilelor care urmează să fie realizate este mult mai mare faţă de anii trecuţi, acesta nu acoperă cererea, aflată, la rîndul ei, în creştere. În consecinţă, preţul caselor va creşte, dar nu spectaculos".

Studiul "Colliers" susţine că, în perioada 2004-2006, vor fi construite 231 de apartamente noi repartizate în 21 de imobile din Aviatorilor, Dorobanţi, Kiseleff, Floreasca şi Şcoala Herăstrău. Pe segmentul de complexe rezidenţiale, perioada analizată este 2004-2005, timp în care vor fi finalizate un număr total de 87 de vile noi în cinci mari ansambluri din zona de nord a Capitalei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb