Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, stimulat de victoria obţinută recent în cadrul unui referendum, a promis o dură redistribuire a pămîntului, continuînd reforma în domeniu. Chavez, fost ofiţer, ales preşedinte în 1998, a cerut oficialilor militari să investigheze "latifundios", marile proprietăţi agrare, şi să raporteze suprafeţele care nu sînt utilizate într-un mod productiv, guvernul continuînd astfel reforma agrară.
"La acest stadiu, cer stricta aplicare a Constituţiei şi a legii agrare", a afirmat Chavez în cadrul programului său săptămînal televizat. "Vreau raportul proprietăţilor din fiecare district. Căutăm pămîntul neproductiv ca să-l punem la treabă".
Reforma agrară a fost una din noile legi introduse în 2001 care au stîrnit opoziţia celor care se temeau că Chavez, de stînga, va copia comunismul de tip cubanez în Venezuela. Preşedintele afirmă că reformele se referă la un subiect neglijat de guvernele anterioare.
Proprietarii agricoli afirmă că reformele agrare ameninţă proprietatea privată şi au denunţat sute de încălcări ale proprietăţii private de către ţăranii săraci, stimulaţi de retorica prezidenţială.
De la referendumul cîştigat pe 15 august, Chavez a promis să continuie şi să adîncească reformele sociale, însă liderii opoziţiei au apreciat votul ca o fraudă masivă.
Legea agrară defineşte "latifundio" ca o proprietate agrară de peste 12.355 de acri (5.000 hectare) de pămînt. Legea stabileşte amenzi pentru fermierii care nu-şi lucrează pămîntul, însă criticii afirmă că legea este interpretabilă politic.
Programul de redistribuire a pămîntului propune ca parcelele de pămînt să fie atribuite cooperativelor, care să-l lucreze cu ajutorul creditelor ieftine de la stat.
Anul trecut, guvernul afirma că intenţionează să atribuie ţăranilor 3,7 milioane acri (1,5 milioane hectare), ca stadiu iniţial al programului de reformă agrară.
Chavez, care a supravieţuit în 2002 unei perioade ample de proteste şi greve, a dezminţit temerile legate de expropriere şi a cerut proprietarilor de pămînt să discute cu autorităţile. "Nu sîntem duşmanii marilor proprietăţi agricole, nu le vom da foc, nu le vom invada. Nu, avem o constituţie şi o lege agrară", a spus el.
De la referendum, Chavez a chemat liderii comunităţii de afaceri la dialog, ca să revigoreze economia ţării afectată de conflictul politic. Criticii afirmă, însă, că reformele sale au crescut controlul statului în economie şi au făcut ca investitorii să se teamă de Venezuela.