Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, promite o reformă agrară dură

Virginia Balcu
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 august 2004

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, stimulat de victoria obţinută recent în cadrul unui referendum, a promis o dură redistribuire a pămîntului, continuînd reforma în domeniu. Chavez, fost ofiţer, ales preşedinte în 1998, a cerut oficialilor militari să investigheze "latifundios", marile proprietăţi agrare, şi să raporteze suprafeţele care nu sînt utilizate într-un mod productiv, guvernul continuînd astfel reforma agrară.

"La acest stadiu, cer stricta aplicare a Constituţiei şi a legii agrare", a afirmat Chavez în cadrul programului său săptămînal televizat. "Vreau raportul proprietăţilor din fiecare district. Căutăm pămîntul neproductiv ca să-l punem la treabă".

Reforma agrară a fost una din noile legi introduse în 2001 care au stîrnit opoziţia celor care se temeau că Chavez, de stînga, va copia comunismul de tip cubanez în Venezuela. Preşedintele afirmă că reformele se referă la un subiect neglijat de guvernele anterioare.

Proprietarii agricoli afirmă că reformele agrare ameninţă proprietatea privată şi au denunţat sute de încălcări ale proprietăţii private de către ţăranii săraci, stimulaţi de retorica prezidenţială.

De la referendumul cîştigat pe 15 august, Chavez a promis să continuie şi să adîncească reformele sociale, însă liderii opoziţiei au apreciat votul ca o fraudă masivă.

Legea agrară defineşte "latifundio" ca o proprietate agrară de peste 12.355 de acri (5.000 hectare) de pămînt. Legea stabileşte amenzi pentru fermierii care nu-şi lucrează pămîntul, însă criticii afirmă că legea este interpretabilă politic.

Programul de redistribuire a pămîntului propune ca parcelele de pămînt să fie atribuite cooperativelor, care să-l lucreze cu ajutorul creditelor ieftine de la stat.

Anul trecut, guvernul afirma că intenţionează să atribuie ţăranilor 3,7 milioane acri (1,5 milioane hectare), ca stadiu iniţial al programului de reformă agrară.

Chavez, care a supravieţuit în 2002 unei perioade ample de proteste şi greve, a dezminţit temerile legate de expropriere şi a cerut proprietarilor de pămînt să discute cu autorităţile. "Nu sîntem duşmanii marilor proprietăţi agricole, nu le vom da foc, nu le vom invada. Nu, avem o constituţie şi o lege agrară", a spus el.

De la referendum, Chavez a chemat liderii comunităţii de afaceri la dialog, ca să revigoreze economia ţării afectată de conflictul politic. Criticii afirmă, însă, că reformele sale au crescut controlul statului în economie şi au făcut ca investitorii să se teamă de Venezuela.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb