Preşedinţia cehă a UE ia în calcul sancţiuni împotriva Belarusului pentru rolul său în conflictul din Ucraina

G.D.
Internaţional / 1 noiembrie 2022

Preşedinţia cehă a UE ia în calcul sancţiuni împotriva Belarusului pentru rolul său în conflictul din Ucraina

Premierul ceh, Petr Fiala, a cărui ţară exercită în prezent preşedinţia semestrială a UE, a declarat astăzi la revenirea sa de la Kiev că Uniunea Europeană ar putea de acum sancţiona Belarus, aliatul Rusiei, pentru rolul său în conflictul din Ucraina, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Belarus asigură că nu doreşte să se implice direct în război, dar a permis staţionarea soldaţilor ruşi pe teritoriul său, de care Rusia s-a servit ca de o platformă logistică pentru a invada Ucraina la sfârşitul lunii februarie.

"Analizăm în prezent rolul Belarus şi necesitatea potenţială de a viza" această ţară, a declarat Petr Fiala jurnaliştilor la revenirea sa de la Kiev, unde a efectuat o vizită ieri împreună cu miniştrii săi pentru discuţii cu omologii ucraineni.

Guvernul ceh anunţase încă din 7 octombrie că o reuniune comună cu executivul ucrainean va avea loc în 31 octombrie la Kiev.

"Unele sancţiuni împotriva Belarus au fost instituite deja, dar nu putem accepta că Belarus susţine politica Rusiei sau că Rusia eludează impactul sancţiunilor prin intermediul unor ţări precum Belarus", a adăugat Fiala.

UE a impus opt pachete de sancţiuni vizând în principal industria rusă şi persoane fizice de la începutul invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie.

Rusia trebuie să fie "din ce în ce mai izolată", consideră Fiala. "Ştim că sancţiunile funcţionează, putem vedea asta din multe date şi trebuie să continuăm fără îndoială", a mai spus el.

"Trebuie să conştientizăm că atacurile împotriva Ucrainei sunt efectuate din spaţiul aerian al Belarus şi că Belarus furnizează arme Rusiei", a insistat la rândul său ministrul de externe ceh, Jan Lipavsky.

Minskul şi Moscova au anunţat în octombrie o forţă militară comună, iar armata ucraineană exprimă temeri în legătură cu "ameninţarea crescândă" a unei noi ofensive ruseşti dinspre Belarus, vecinul său din nord. Potrivit Ministerului Apărării de la Minsk, "până la 9.000 de soldaţi ruşi" şi circa 170 de tancuri staţionează în Belarus.

În plus, în buletinul său zilnic privind situaţia de pe frontul din Ucraina, Ministerul Apărării britanic publică astăzi pe contul său de Twitter imagini datând din 17 octombrie cu două avioane de interceptare ruseşti MiG-31K (Cod NATO:Foxhound) pe aeroportul militar Maciulişci de lângă Minsk, în apropierea cărora se află un container, ce ar putea fi folosit pentru depozitarea rachetelor hipersonice Kinjal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb