Ambasadorul Germaniei în România, Roland Lohkamp, a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, priorităţile preşedinţiei semestriale a Uniunii Europene, pe care ţara sa a preluat-o la 1 ianuarie 2007. Germania are pentru a 12-a oară preşedinţia UE, anul acesta deţinând-o concomitent cu preşedinţia G8.
"Următoarele şase luni vor fi pline de muncă, cu sarcini dificile", a declarat Roland Lohkamp, adăugând: "Pe durata preşedinţiei, preocupările principale ale Germaniei vor fi continuarea procesului constituţional, asigurarea viabilităţii modelului european economic şi social, extinderea spaţiului european de securitate şi stabilitate". În opinia sa, Europa va putea să-şi dovedească importanţa numai atunci când va fi puternică şi dinamică în plan economic.
Roland Lohkamp a menţionat că Germania va acţiona pentru o comunitate funcţională şi dezvoltarea continuă a UE, pentru modelarea viitorului economic, social şi ecologic al Europei, pentru un spaţiu de libertate, securitate şi justiţie. În ce priveşte modelarea viitorului economic, Germania va urmări instituirea pieţei interne şi întărirea competitivităţii întreprinderilor europene, o politică financiară şi economică axată pe creştere şi stabilitate, garantarea aprovizionării regiunii cu energie.
Germania contează
pe sprijinul României
Preşedinţia germană a Uniunii Europene contează pe sprijinul României pentru atingerea obiectivelor pe care şi le-a propus pentru acest mandat, în toate planurile şi, mai ales, în privinţa renegocierii acordului de parteneriat şi cooperare a UE cu Rusia, a declarat Roland Lohkam. Domnia sa a precizat: "Aş putea spune că se simte deja că România va juca un rol activ în Uniunea Europeană". Ambasadorul Germaniei la Bucureşti a ţinut să sublinieze că, pentru îndeplinirea obiectivelor propuse şi, în acelaşi timp, pentru asigurarea continuităţii politicilor comunitare, Germania îşi va coordona eforturile cu următoarele două ţări care îi vor succeda la preşedinţia Uniunii: Portugalia, respectiv Slovenia.
"Suişurile şi coborâşurile" ţării noastre vor fi monitorizate
Donato Chiarini, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, prezent la conferinţa de ieri, a subliniat necesitatea informării continue a cetăţenilor în legătură cu Uniunea Europeană şi instituţiile sale, adăugând, pe de altă parte, că Reprezentanţa va continua să urmărească "suişurile şi coborâşurile" ţării noastre, îndeosebi în domeniile considerate încă sensibile de către Bruxelles, respectiv reforma justiţiei, combaterea corupţiei şi agricultura.