Presiuni asupra BCE: inflaţia din zona euro, tot mai redusă

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 iunie 2014

Presiuni asupra BCE: inflaţia din zona euro, tot mai redusă

Juergen Stark, fost economist-şef al BCE: "Tăierea dobânzii cheie va avea un impact mic, fiind o măsură epuizată"

Moneda unică se apreciază

Inflaţia din zona euro a încetinit peste estimări luna trecută, punând presiuni pe Banca Centrală Europeană (BCE), care este aşteptată să anunţe noi măsuri de stimulare economică, săptămâna aceasta.

Conform estimării preliminare publicate ieri de Oficiul european de statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei din zona euro a scăzut la 0,5% în mai, de la 0,7% în luna precedentă, nivelul actual fiind cel mai redus din ultimii patru ani. Totodată, nivelul inflaţiei este cu mult sub ţinta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană.

Economiştii aşteptau ca preţurile de consum din uniunea monetară să scadă până la 0,6% în mai. Inflaţia din regiune se menţine sub 1% de opt luni consecutive.

Cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate în sectorul serviciilor: +1,1%, comparativ cu o expansiune de 1,6% în aprilie. Preţurile alimentelor, băuturilor şi ţigărilor au sporit cu 0,1%, după un avans de 0,7% în aprilie. În schimb, preţul energiei nu s-a modificat, după ce scăzuse cu 1,2% în aprilie.

Inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile, precum cele ale energiei, alimentelor, tutunului şi alcoolului, a fost de 0,7% în mai, comparativ cu 1% în aprilie, potrivit Eurostat.

Luna trecută, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat că instituţia pe care o conduce ar putea să lanseze un program de relaxare cantitativă dacă perspectivele inflaţiei se vor înrăutăţi. Consiliul guvernatorilor BCE are programată reuniunea de politică monetară la data de 5 iunie, când sunt aşteptate deciziile privind dobânda cheie şi măsurile de stimulare.

Analiştii anticipează că BCE va tăia dobânda cheie la 0,1%, de la 0,25% - până în prezent nivelul minim al tuturor timpurilor. Totodată, piaţa estimează că BCE va impune, pentru prima oară în istoria sa, o dobândă negativă la depozitele constituite de băncile comerciale.

Juergen Stark, fost economist-şef al BCE, spune, însă, că o posibilă tăiere a dobânzii cheie la 0,1-0,15% va avea un impact redus, întrucât această măsură a reducerii dobânzii "a fost epuizată".

Michel Martinez, economist la "Société Générale" SA, consideră că BCE va tăia dobânda şi, probabil, va decide să injecteze lichidităţi pe piaţă.

Potrivit unei surse BCE citată de presa străină, banca lucrează la o propunere privind o operaţiune de refinanţare pe termen lung.

Pe lângă măsurile de politică monetară, BCE va anunţa, săptămâna aceasta, şi noile sale prognoze macroeconomice. În luna martie, BCE anticipa o inflaţie medie de 1% pentru anul curent, respectiv de 1,3% pentru 2015.

Euro a crescut cu 0,3% ieri, la ora 10.10, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3631 dolari. În ziua anterioară, euro pierduse 0,3%.

Avansul a venit în condiţiile în care traderii speculau că orice măsură de stimulare pe care o va anunţa BCE mâine nu va fi suficientă ca să deprecieze moneda împărţită de 18 state europene. La data de 29 mai, euro a coborât până la 1,3586 dolari, cel mai redus curs din 13 februarie până în prezent.

Vitor Constancio, vicepreşedinte BCE: "Suntem gata să acţionăm".

Rata şomajului din zona euro a scăzut la 11,7% în aprilie, de la 11,8% în luna precedentă, conform Eurostat. Cea mai scăzută rată a şomajului din regiune a fost înregistrată în Austria (4,9%), iar cea mai mare Spania (25,1%). În rândul tinerilor sub 25 de ani, şomajul a fost de 23,5% în aprilie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb